У центрі Львова на площі Галицькій, на місці демонтованого фонтану "Кульбаба", археологи "Рятівної археологічної служби" продовжують дослідження.

Науковцям вдалося віднайти мури давнього костелу та яму з людськими кістками, які, очевидно, були перепоховані.

Про це сьогодні, 26 червня, в коментарі Гал-інфо повідомив працівник Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, археолог Микола Шніцар.

Ми вже на цій ділянці повністю розкрили площу костелу на рівні коронок збережених фундаментів, але, як з'ясувалось, костел мав більші розміри, чим ми припускали. Він тягнеться у бік корпусу «Львівської Політехніки». Зараз ми не маємо можливості там працювати. Сподіваюсь, що нам вдасться закласти шурфи і подивитися, мав він симетричні грані чи мав таку форму, як ми думаємо», - сказав Микола Шніцар.

Як зазначив археолог, наразі цілісні та збережені поховання археологам не траплялися, хоч і відомо, що біля костелу був цвинтар.

Очевидно, що цвинтар був. Маємо чимало людських кісток у тих перемішаних нашаруваннях, які пов’язані із розбиранням самого костелу в кінці ХVІІІ ст., та з побудовою фонтану «Світезянка» наприкінці ХІХ ст. У цих порушених нашаруваннях трапляються людські кістки. Наразі виглядає так, що є яма з перепохованими людськими останками, але ми її ще не розчистили, - розповів Микола Шніцар.

На сьогодні археологи вже виявили три людських черепа.


В центре Львова на площади Галицкой, на месте демонтированного фонтана "Кульбаба", археологи продолжают исследования.

Ученым удалось найти стены древнего костела и яму с человеческими костями, которые, очевидно, были перезахоронены.

Об этом сегодня, 26 июня, в комментарии Гал-инфо сообщил сотрудник Научно-исследовательского центра «Спасательная археологическая служба» Института археологии НАН Украины, археолог Николай Шницар.

Мы уже на этом участке полностью раскрыли площадь костела на уровне коронок сохранившихся фундаментов, но, как выяснилось, костел имел большие размеры, чем мы предполагали. Он тянется в сторону корпуса «Львовской Политехники». Сейчас мы не имеем возможности там работать. Надеюсь, что нам удастся заложить шурфы и посмотреть, имел ли он симметричные грани или такую ​​форму, как мы думаем, - сказал Николай Шницар.

 

Как отметил археолог, пока цельные захоронения археологам не попадались, хотя и известно, что у костела было кладбище.

Очевидно, что кладбище было. Есть немало человеческих костей в  перемешанных наслоениях. Сейчас выглядит так, что есть яма с перезахороненгыми человеческими останками, но мы ее еще не расчистили, - рассказал Николай Шницар.

На сегодняшний день археологи уже обнаружили три человеческих черепа.