З початку року на території Львівської області зафіксували 63 нових випадки спалювання сухої рослинності на відкритих територіях.

Сьогодні у Львівській ОДА відбулась нарада за участі заступника голови Львівської ОДА Віталія Загайного, в.о голови ЛОР Юрія Холода, представників ГУ ДСНС, правоохоронних органів, департаменту цивільного захисту, департаменту екології та природних ресурсів щодо боротьби з сезонними пожежами в екосистемах.

Мешканців закликають суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями, а також не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

“Загальна площа, на якій виникли пожежі з початку року, склала 14 гектарів землі. Це – пожежі, пов’язані з горінням сухої трави та чагарнику. У минулому році пожежі охопили понад тисячу гектарів території, це, для розуміння, більше як 50 парків 700-річчя, що у Львові. Це є тривожним сигналом, і, власне, хочу наголосити, що за результатами  внесених змін до законодавства, збільшена відповідальність, зокрема: за випалювання стерні, луків, пасовищ передбачені штрафи від 3060 до 12240 гривень для громадян, та від 15300 до 30600 гривень – для посадових осіб. За результатами наради, ми акцентували на важливості проведення широкої інформаційної кампанії, включно з використанням системи оповіщення спільно з департаментом цивільного захисту. Для ефективного подолання проблеми необхідно залучати громадськість, а також екологічних інспекторів, зокрема вчора одна з груп складала іспити, і ми сподіваємось, що ці люди включаться у роботу. Також хочемо залучити церковні громади, бо важливо, щоб церква теж інформувала про недопустимість спалювання”, – зазначив заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

Як повідомив в.о голови Львівської обласної ради Юрій Холод, торік розробилиелектронну карту, на якій позначені всі ділянки, де горіли ліси, поля, торфовища та самосіви лісу. Також створені і здійснюють рейди спеціальні мобільні групи.  

Віталій Загайний наголосив, що надалі важливо працювати над тим, аби власники та орендарі земельних ділянок усвідомили свою відповідальність, селяни нарешті зрозуміли шкоду від паління сухостою та школярі вчилися змалку вчилися берегти довкілля.

“У час, коли область залучає значний фінансовий ресурс для боротьби з коронавірусом, дуже хотілось б, щоб ми якомога менше коштів резервного фонду скеровували на подолання проблем пожеж в екосистемах”, – наголосив Віталій Загайний.

Також він додав, що з наступного тижня щоп’ятниці відбуватимуться наради за участю усіх дотичних до вирішення проблеми пожеж в екосистемах служб, під час яких представники доповідатимуть про проведену роботу у цьому напрямі.

Наголосимо, якщо ви помітили невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я, або залити його водою.

Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном 101 чи повідомте лісову охорону або органи місцевого самоврядування і вкажіть про місце загоряння та як туди добратися.