Кожну сучасну людину оточує безліч приладів. Ми не уявляємо життя без смартфонів, комп’ютера, мікрохвильової печі, пралки та багатьох інших гаджетів. Однак що точно змінило життя наших предків, так це холодильник. Така техніка дозволила перестати копати глибокі землянки та солити усе підряд в надії, що м'ясо та овочі будуть зберігатись бодай кілька днів. Зараз достатньо просто відчинити дверцята та відправити одні продукти в основну камеру, а інші – у морозилку. Тому коли тече холодильник, у господинь це викликає закономірну паніку: що ж станеться з улюбленим борщем та котлетками? Та не варто одразу перейматись – у такої проблеми декілька причин, і деякі з них досить легко усунути.

Чому тече холодильник

На превеликий жаль, гаджети працюють не від магії, а від науки. Тому скільки б ви не пробували задобрювати Морозка, від того холодильник працювати не буде. Сучасна електроніка – це сукупність багатьох складних систем. І чим функційніша техніка, чим більше у неї можливостей, тим вищі шанси, що котрийсь елемент із часом дасть збій. Відтак кожна неполадка може бути викликана одразу багатьма причинами. Тому перш ніж замовляти ремонт холодильника, спробуйте розібратись, чому ж саме техніка протікає.

Yes Що зробити для початку

Якщо вас цікавить, що робити, коли тече холодильник, то для початку слід оглянути усе навколо. Можливо, техніка справна, а калюжа на підлозі утворилася внаслідок:

  • перекинутої поруч посудини;
  • несправної пральної машини чи посудомийки;
  • дефектів у трубах біля раковини;
  • протікаючої батареї.

Не забудьте пильно подивитись в очі свого пса чи кота – можливо, у всьому винні домашні улюбленці, тому їм не завадить трохи покаятись у скоєному.

Зазирніть і у сам холодильник. Якщо всередині камери лежить перекинута пляшка з молоком чи порвана пачка соку, рідина просто мусить кудись діватись. Спробуйте пригадати, чи не зникало недавно світло, та чи правильно прилад під’єднаний до мережі – холодильник міг просто розморозитись.

Якщо ж усе це не допомогло, потрібно робити більш серйозну діагностику. В такому випадку ви можете викликати майстра, або ж спробувати виявити неполадку самостійно. Втім, без спеціального обладнання та досвіду зробити це буде досить складно, адже причин, чому тече холодильник, не так і мало, при цьому кожна з них потребує особливого підходу.

Несправна вилка та дефекти шнура

У такому випадку у холодильника не буде доступу до мережі, внаслідок чого він починає текти. Тому навіть якщо побутова техніка під'єднана до мережі, слід перевірити, чи горять всі індикатори. Якщо ні, варто оглянути шнур на наявність механічних пошкоджень і, при необхідності, замінити його.

Від’єднана трубка зливу

Як результат, вода замість спеціальної ємності потрапляє одразу на підлогу. Виникає така несправність внаслідок механічних пошкоджень, також трубка може від’єднатись при необережному транспортуванні чи пересуванні приладу. Виявити проблему можна по наступним ознакам:

  • вода знаходиться тільки під холодильником;
  • калюжа відносно невелика;
  • всередині немає інею та намерзлого льоду.

Щоб вирішити неполадку, необхідно відсунути техніку, після чого поправити трубку. Огляньте елемент – при наявності механічних пошкоджень його потрібно буде замінити.

Yes Дефекти резервуара для рідини

Проблема схожа на попередню, однак основна відмінність у тому, що калюжа буде більшою. Усередині камер все сухо, відсутня навіть волога, лише тече задня стінка холодильника. Оглянувши її, можна виявити тріщини та інші механічні дефекти. Частіше за все проблема пов’язана із транспортуванням приладу. Для усунення неполадки потрібно замінити пошкоджений резервуар на новий. Тут знадобляться послуги майстрів, оскільки самостійно виправити все досить складно.

Зламаний нагрівач випарника (актуально для холодильників No Frost)

Сучасні пристрої значно зручніші в експлуатації, оскільки в них не утворюється іній. Система No Frost дозволяє охолоджувати продукти не вологим, а сухим повітрям. Втім, у результаті збоїв у технологічному процесі кількість вологи може значно перевищити норму. В такому випадку у морозилці утворюється лід, а при відкритті камери він почне танути. Не розрахований на такий об’єм води резервуар швидко переповнюється, що і спричиняє протікання. Симптоми:

  • морозильна камера наповнена льодом і снігом;
  • вода стоїть, переважно, під холодильником.

Єдине, що допоможе позбутись калюжі під побутовою технікою, – це заміна випарника. Найкращим рішенням тут буде звернення до спеціаліста.

Засмічення дренажу в холодильній камері

Yes

Одна з найбільш розповсюджених неполадок, внаслідок яких тече холодильник. Проблема виникає в результаті потрапляння у трубку крихт та дрібних частинок їжі. Серед ознак несправності можна виділити:

  • наявність калюжі під ящиком для фруктів;
  • просочування води через ущільнювачі дверей.

Найпростіший спосіб уникнути цієї проблеми – регулярно протирати випарник, а також розміщувати продукти таким чином, щоб їжа не торкалась до задньої стінки. Втім, якщо дренажний отвір уже засмітився, його слід прочистити. Це завдання відносно просте, достатньо набрати воду у великий шприц без голки, а потім впорснути рідину у трубку. Також можна проштовхнути часточки їжі тонкою паличкою чи трубочкою для коктейлів.

Засмічення дренажного отвору у морозильній камері

У такому випадку вода починає поступати у загальний відсік. Окрім того, навколо дверцят починає виникати лід. Оскільки сам отвір знаходиться не в дуже зручному місці, очистити його самостійно проблематично. Теоретично, можна усунути засмічення своїми руками, однак тут виникає ймовірність пошкодити техніку, що спричинить серйозніші неполадки, тому ризикувати не варто.

Недостатньо щільно зачинені дверцята холодильника

Якщо у вас тече холодильник, варто перевірити, наскільки щільно дверцята притиснуті до корпусу приладу. Наявність щілин змушує прилад морозити сильніше, ніж потрібно, внаслідок чого на стінках починає утворюватись іній. Окрім того, крізь нещільно притиснуті двері всередину техніки потрапляє тепле повітря, тому намерзлий на стінках лід тане. Рідина накопичується в холодильнику, а також потрапляє у водозбірник, що спричиняє його переповнення. Для вирішення проблеми потрібно зайнятись регулюванням петель. Також можна спробувати підставити під передні ніжки підкладки, аби утворився невеликий нахил назад.

Зношені гумові ущільнювачі

Симптоми аналогічні попередньому випадку: намерзла шуба всередині холодильної камери, калюжі утворюються як в самому приладі, так і зовні. Для усунення несправності слід виконати нескладний ремонт холодильника: зняти старий та встановити новий ущільнювач. Уважно підбирайте елемент для свого побутового приладу, інакше є ймовірність того, що дверцята не будуть щільно прилягати до корпусу.

Неправильно встановлена техніка

Досить банальна проблема, котра може спричиняти серйозні наслідки, включаючи і протікання. Якщо неправильно встановити побутову техніку, холод може виходити крізь щілини в дверцятах. В результаті це призводить не лише до намерзань і утворення калюж, але й до пришвидшеного зносу мотора. Для уникнення ремонту варто встановити прилад по рівню.

Чому варто звернутись до професіоналів

Деякі із перелічених вище проблем можна усунути самостійно, однак якщо неполадка дійсно серйозна, тут варто звернутись до професіоналів за ремонтом холодильників. У такого рішення є кілька суттєвих переваг:

  • економія часу та сил. Досвідчені спеціалісти максимально швидко зрозуміють, в чому саме ховається несправність, а потім усунь її. Поки електрик виконує роботу, власник зможе займатись своїми справами;
  • економія грошей. Самостійне втручання у складну електроніку може спричинити серйозні поломки техніки. Майстри точно не нашкодять приладу, що вбереже вас від дорогого ремонту. Окрім того, все буде виконано настільки оперативно, що ваші продукти не встигнуть зіпсуватись;
  • наявність гарантії. По завершенню роботи спеціалісти випишуть гарантію, котра діятиме впродовж тривалого періоду часу. Таким чином, ви точно будете знати, що проблема не виникне повторно.

Як результат, звернення до професіоналів – це можливість зберегти свій час та гарантувати надійну роботу приладу в майбутньому.

Yes Де замовити професійний ремонт холодильників у Львові

Звернення у Домову службу – це найкраще рішення, якщо потрібен ремонт холодильника у Львові, а також у Луцьку, Рівному чи Тернополі. Спеціалісти готові виїхати на замовлення навіть у вихідні дні. Є можливість домовитись про певний час, або ж скористатись аварійним викликом майстра (досвідчений електрик прибуде протягом години). Усі співробітники компанії вирізняються професіоналізмом та ввічливістю, спеціалісти не просто вирішать проблему, але й порадять, як уникнути її в майбутньому та приберуть по завершенню ремонту робоче місце. Також клієнти сервісу можуть розраховувати на:

  • доступні ціни – при цьому постійним замовникам надається додаткова 10-відсоткова знижка;
  • фіксовану вартість послуг – клієнти точно знають, скільки доведеться заплатити за роботу майстрів, ніяких додаткових доплат не буде;
  • можливість готівкового та безготівкового розрахунку;
  • наявність гарантії на всі виконані роботи.

Домслужба – просте рішення навіть найскладніших побутових проблем!