АЧС, Грозово, свиньиМешканці села Грозьово у Старосамбірському районі, де був виявлений випадок Африканської чуми свиней, не дали утилізувати своїх свиней, як це повинно бути за правилами. Про це повідомила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Наталія Хмиз в інтерв'ю ІА Дивись.info

Нагадаємо, два місяці тому у селі Грозьово Старосамбірському районі був зареєстрований випадок африканської чуми. Випадок був зафіксований лише в одній родині, що тримають свиней. Там провели максимальну дезінфекцію. Свиней, які подохли, утилізували на місці, яке це вимагає методика. Також там були виставлені пости на всіх в’їздах і виїздах в трикілометровій зоні, аби не допустити переміщення тварин. За методикою, також стояло питання утилізувати у цій зоні все поголів’я, яке там є. Але на заваді став надзвичайно активний супротив людей, хоча їм й пропонували за тварин гроші.

"Ця свиноматка, яку вони відгодовували, приносить їм постійний стабільний дохід. Мова не йде про те, щоб раз її продати на м’ясо. Для цих людей ця свиноматка, яка приносить поросят, це постійний бізнес, тож втрати будуть набагато більші.  Хоча насправді, варто пояснити людям, що якби ширилася африканська чума по господарствах, то вони б роками не мали можливості відновити поголів’я", - зазначає директор департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Наталія Хмиз.

Через цю активність було прийнято рішення відслідковувати стан тварин щодня, заміряти термометрію, бо це показник хвороби, і відслідковувати, чи буде відбуватися падіж поголів’я. Більше падежу в цій локації не відбувалося. Тобто ця зона локалізована, але й утилізації поголів’я як такого не було. Поки що більше зафіксованих випадків АЧС немає, додала очільника департаменту.


Жители села Грозово в Старосамборском районе, где был обнаружен случай Африканской чумы свиней, не дали утилизировать своих свиней, как это должно быть по правилам. Об этом сообщила директор департамента агропромышленного развития Львовской облгосадминистрации Наталья Хмыз в интервью ИА Дивись.info

Напомним, два месяца назад в селе Грозово Старосамборском районе был зарегистрирован случай африканской чумы. Случай был зафиксирован лишь в одной семье, держащей свиней. Там провели максимальную дезинфекцию. Свиней, которые подохли, утилизировали на месте - так требует методика. Также там были выставлены посты на всех въездах и выездах в трехкилометровой зоне, чтобы не допустить перемещения животных. По методике также стоял вопрос утилизации в этой зоне все поголовье, которое там есть. Но помешало чрезвычайно активное сопротивление людей, хотя им и предлагали за животных деньги.

"Это свиноматка, которую они откармливали, приносит им постоянный стабильный доход. Речь не идет о том, чтобы раз ее продать на мясо. Для этих людей это свиноматка, которая приносит поросят, это постоянный бизнес, поэтому потери будут гораздо больше. Хотя на самом деле, стоит объяснить людям, что если бы ширилась африканская чума по хозяйствам, то они годами не имели бы возможности восстановить поголовье", - отмечает директор департамента агропромышленного развития Львовской облгосадминистрации Наталья Хворост.

Было принято решение отслеживать состояние животных ежедневно, замерять термометрию, потому что это показатель болезни, и отслеживать, будет ли происходить падеж поголовья. Более падежа в этой локации не происходило. То есть эта зона локализована, но и утилизации поголовья как такового не было. Пока больше зафиксированных случаев АЧС нет, добавила главы департамента.