Генерала Чупринки, балконУ будинку-пам’ятці архітектури на вул. Генерала Чупринки, 50-52 розпочато реставрацію наріжного балкону. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Більше як місяць тому розпочалися роботи з реставрації наріжного балкону (наріжника) в будинку-пам’ятці архітектури на вул. Генерала Чупринки, 50-52. Роботи виконує підрядна організації ПП "Оберіг-Груп" на замовлення управління охорони історичного середовища ЛМР. Вартість робіт 1 млн. 300 тис. грн.

"Будинок на вул. Генерала Чупринки, 50-52 будувався від 1901 до 1907 року, за проектом архітектора Юзефа Сосновського. Це фактично два будинки під номерами 50 і 52. Вони мають два різних входи. Юзеф Сосновський будував будинок для себе. У ньому він мешкав певний час, пізніше продав його відомому львівському колекціонеру-бібліофілу Бесядецькому", - розповідає Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.

Оскільки архітектор будував його для себе, то докладав усіх зусиль, щоб зробити його незвичним. Сосновський використав усі сучасні на той час техніки і матеріали. На горі будинку є велика тераса і там був басейн. Будівельні матеріали, які використовували, були найновіші. Зокрема на цьому наріжнику використаний романцемент. Також Сосновський придумав розфарбувати розписами зовнішні склепіння, які є на балконі.

За словами представника міськради, найбільше на наріжнику в будинку на вул. Генерала Чупринки, 50-52 постраждали елементи склепіння, на яких були розписи: частина їх зовсім втрачена. Зараз реставратори працюють зі стовпами, в середині яких була арматура.

Віктор Проданчук, директор підрядної організації ПП "Оберіг-Груп" зазначає, що на об'єкті багато тріщин, тому він буде перехідним, напевно, аж до літа.

Довідка SQ. Окрасою вулиці Генерала Чупринки є будівля номером 50-52. Дві номерні частини будувались у два етапи. Один будинок призначався для здачі в найм, а другий - на кшталт середньовічного замку з фігурою лева в городці, спроектував для себе відомий архітектор і будівельник Юзеф Сосновський. Перший будинок № 50 збудували в 1900-1901. Він повністю виходить своїм фасадом на вул. Генерала Чупринки. Другий - № 52 із наріжною вежею та бічним фасадом виходить на вулицю Івана Левинського, його збудовано в 1907 році. Будівля збудована в псевдоготичному стилі з елементами венеційської готики.


В доме-памятнике архитектуры на ул. Генерала Чупринки, 50-52 начата реставрация краеугольного балкона. Об этом сообщает пресс-служба Львовского городского совета.

Работы выполняет подрядная организации ООО "Оберег-Групп" по заказу управления охраны исторической среды Львовского горсовета. Стоимость работ 1 млн. 300 тыс. грн.

"Дом на ул. Генерала Чупринки, 50-52 строился с 1901 до 1907 года, по проекту архитектора Юзефа Сосновского. Это фактически два дома под номерами 50 и 52. Они имеют два разных входа. Юзеф Сосновский строил дом для себя. В нем он жил некоторое время, позже продал его известному львовскому коллекционеру-библиофилу Бесядецькому", - рассказывает Лилия Онищенко, начальник управления охраны исторической среды Львовского городского совета.

Поскольку архитектор строил его для себя, то прилагал все усилия, чтобы сделать его необычным. Сосновский использовал все современные на то время техники и материалы. На горе доме есть большая терраса и там был бассейн. Строительные материалы были новейшие. В частности, на этом крыле использован романцемент. Также Сосновский придумал раскрасить росписями внешние своды на балконе.

По словам представителя горсовета, больше всего на крыле в доме на ул. Генерала Чупринки, 50-52 пострадали элементы свода, на которых есть росписи: часть их совсем потеряна. Сейчас реставраторы работают со столбами, внутри которых была арматура.

Виктор Проданчук, директор подрядной организации ООО "Оберег-Групп" отмечает, что на объекте много трещин, поэтому он будет переходным, наверное, до лета.

Справка SQ. Украшением улицы Генерала Чупринки является здание номером 50-52. Две номерные части строились в два этапа. Один дом предназначался для сдачи в аренду, а второй - наподобие средневекового замка с фигурой льва, спроектировал для себя известный архитектор и строитель Юзеф Сосновский. Первый дом № 50 построили в 1900-1901. Он полностью выходит своим фасадом на ул. Генерала Чупринки. Второй - № 52 с угловой башней и боковым фасадом выходит на улицу Ивана Левинского, он построен в 1907 году. Здание построено в псевдоготическом стиле с элементами венецианской готики.