писательница, Гаська Шиян, Евросоюз, премияЛьвівська письменниця Гаська Шиян здобула Літературну премію Європейського союзу за свій новий роман "За спиною". Про це повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

Гаська Шиян здобула Літературну премію Європейського союзу за свій новий роман "За спиною", який вийшов навесні у видавництві "Фабула". У ньому йдеться про 27-річну успішну українку, життя якої різко змінилося, коли її хлопцеві прийшла повістка в армію. Війна підштовхне героїню до переоцінки власних цінностей та ухвалення непростих рішень.

"Цей роман не просто стилістично вправний і зрілий, але й важливий для сучасності, адже вписує війну в Україні в універсальний людський контекст", – йдеться у висновку членів Українського журі премії.

Серед лауреатів премії – письменники з Австрії, Фінляндії, Франції, Угорщини, Грузії, Греції, Ірландії, Італії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини і Великої Британії.

Премія фінансується Європейською комісією в рамках програми "Креативна Європа". Автори-переможці премії отримують грошову винагороду в розмірі п’яти тисяч євро, а також підтримку з боку "Креативної Європи", спрямовану на переклад і міжнародну промоцію їхніх творів. Урочиста церемонія нагородження переможців відбудеться у Брюсселі наприкінці вересня 2019 року. Цього року Україна вперше долучилася до Літературної премії Європейського союзу.

До короткого списку премії від України також увійшли Вікторія Амеліна з романом "Дім для Дома" і Маркіян Камиш з повістю "Чормет".

Довідка SQ. Літературна премія Європейського союзу – це щорічна нагорода, покликана сприяти популяризації та міжнародній промоції творчості молодих авторів художньої прози з різних європейських країн.


Львовская писательница Гаська Шиян получила Литературную премию Европейского союза за свой новый роман "За спиной". Об этом сообщает пресс-служба Львовской ОГА.

Гаська Шиян получила Литературную премию Европейского союза за свой новый роман "За спиной", который вышел весной в издательстве "Фабула". В нем говорится о 27-летней успешной украинке, жизнь которой резко изменилась, когда ее парню пришла повестка в армию. Война подтолкнет героиню к переоценке собственных ценностей и принятию непростых решений.

"Этот роман не просто стилистически искусный и зрелый, но и важный для современности, ведь вписывает войну в Украине в универсальный человеческий контекст", - говорится в заключении членов Украинской жюри премии.

Среди лауреатов премии - писатели из Австрии, Финляндии, Франции, Венгрии, Грузии, Греции, Ирландии, Италии, Литвы, Польши, Румынии, Словакии и Великобритании.

Премия финансируется Европейской комиссией в рамках программы "Креативная Европа". Авторы-победители премии получают денежное вознаграждение в размере пяти тысяч евро, а также поддержку со стороны "Креативной Европы", направленную на перевод и международную рекламу их произведений. Торжественная церемония награждения победителей состоится в Брюсселе в конце сентября 2019 года. В этом году Украина впервые присоединилась к Литературной премии Европейского союза.

В короткий список премии от Украины также вошли Виктория Амелина с романом "Дом для Дома" и Маркиян Камыш с повестью "Чермет".

Справка SQ. Литературная премия Европейского союза - это ежегодная награда, призванная содействовать популяризации и международной продвижения творчества молодых авторов художественной прозы из разных европейских стран.