формула Штанмайера, переговоры, сепаратисты, конфликт, ЗеленскийЗусиллями президента Володимира Зеленського вже забуте словосполучення "формула Штайнмайера" було повернуто в політичний обіг. За версією Зеленського, дана формула буде розглядатися на найближчій зустрічі глав держав "Нормандське четвірки". 18 вересня "формула" обговорювалася (поки безрезультатно) на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Досвід спостережень за мережевими дискусіями показав, що політично активні користувачі мають дещо розмиті уявлення про те, хто такий Штайнмаєр і до якої галузі наукових знань відноситься його формула.

"Формула Штайнмайера" тісно пов'язана з поняттями "Нормандська четвірка" і "Мінські угоди". Тому, щоб зрозуміти глибину задуму автора формули, слід починати, що називається, від грубки.

Що таке "Нормандська четвірка"?

"Нормандська четвірка" була створена 6 червня 2014 року для розв'язування військово-політичної кризи в Донецькій і Луганській областях. До неї увійшли чотири держави: Україна, Франція, ФРН і Російська Федерація. Назва "Нормандська" четвірка отримала тому, що вперше зібралася в історичній області Нормандія у Франції.

За версією офіційного Києва, сторонами конфлікту в четвірці є Російська Федерація і Україна, а ФРН і Франція - посередниками.

За версією Кремля, сторонами конфлікту є центральний український уряд і донбаські сепаратисти, а ФРН, Франція і Російська Федерація є посередниками.

Зустрічі і телефонні переговори в "нормандському форматі" проводилися на рівні глав держав і урядів (для ФРН), глав міністерств закордонних справ та інших уповноважених представників МЗС.

ba77164f4123bab054783b095d353d65.jpg

Перший склад "Нормандської четвірки" на вищому рівні. Нині Франсуа Олланда на посаді президента Франції змінив Еммануель Макрон, а Петра Порошенка на посаді президента України - Володимир Зеленський

Останнє засідання на вищому рівні відбулося майже три роки тому - 19 жовтня 2016-го в Берліні. Учасники переговорів обговорили реалізацію Мінських угод, підтвердили важливість розведення сил і бойових засобів на трьох "пілотних ділянках" - в станиці Луганській, Петровському та Золотому. (Розведення сил так і не відбулося.)

Що таке Мінські угоди?

b6fe47164325c203362ef2609af8f44d.png

5 вересня 2014 року в Мінську пройшли переговори представників України, ОБСЄ та Російської Федерації щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Врегулювання мало здійснюватися відповідно до Мінським протоколом, який підписали:

  • з боку РФ - Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов,
  • з боку України - колишній президент Леонід Кучма, який мав мандат від керівництва країни,
  • з боку ОБСЄ - швейцарський дипломат Хайді Тальявіні.

Підписанти увійшли в Тристоронню контактну групу.

На зустрічі були присутні представники самопроголошених Донецької народної республіки (Олександр Захарченко) і Луганської народної республіки (Ігор Плотницкий). Однак офіційний Київ заперечує проведення переговорів з представниками сепаратистських формувань.

Основними пунктами досягнутих домовленостей були припинення вогню, розведення протиборчих сторін і проведення виборів відповідно до Закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" (закон не вступив в силу).

Так як Мінський протокол по факту не виконувався, то 11-12 лютого в Мінську пройшла зустріч представників "Нормандське четвірки" на вищому рівні. За переговорним столом зібралися президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Російської Федерації Володимир Путін.

Були затверджені Другі Мінські угоди, які деталізували процес врегулювання конфлікту. (Текст угод досить великий, познайомитися з ним можна тут.) 

Хто такий Штайнмаєр і яка його формула?

1fa47cbc21e2f50d7e26215eeb2f53dd.jpg

Франк-Вальтер Штайнмаєр - колишній міністр закордонних справ Німеччини (нині - президент), учасник "нормандського формату" до січня 2017 року.

Друга редакція Мінських угод не виконувалася. Одним з найбільш об'ємних каменів спотикання були розбіжності в трактуваннях послідовності виконання пунктів Мінських угод. Наприклад, українська сторона стверджувала, що до виконання політичної частини врегулювання (зміна українського законодавства, проведення виборів) можна приступати тільки після припинення вогню (він до цих пір не припинений). Російська сторона стверджувала, що припинення вогню і виконання політичного плану можуть бути паралельними процесами.

У 2016 році Штайнмаєр запропонував сторонам послідовність дій.

Крок 1. Україна бере закон про особливий порядок проведення місцевих виборів на непідконтрольних територіях;

Крок 2. Проведення місцевих виборів.

Крок 3. Якщо ОБСЄ підтверджує демократичність виборів, особливий статус в окремих районах Донецької і Луганської областей тимчасово вступає в силу.

Крок 4. Особливий статус (в деяких трактуваннях звучить як "спеціальний статус" або "особливості місцевого самоврядування" - ред.) Закріплюється в Конституції.

Крок 5. Україні передається контроль над українсько-російським кордоном в Донецькій і Луганській областях.

Що сталося в Мінську 18 вересня?

Пропозиції про відновлення зустрічей у форматі "Нормандське четвірки" прозвучали від президента Зеленського ще в травні 2019 року на зустрічі з міністрами закордонних справ Франції і ФРН.

За столом переговорів повинні зібратися:

  • президент України Володимир Зеленський,
  • канцлер ФРН Ангела Меркель,
  • президент Франції Еммануель Макрон,
  • президент Російської Федерації Володимир Путін.

Російська сторона в якості однієї з умов проведення зустрічі запропонувала внести письмові підтвердження "формули Штайнмайера".

2 вересня в Берліні відбулася попередня зустріч зовнішньополітичних радників, де обговорювалося питання про погодження "формули Штайнмайера".

18 вересня вищезазначену "формулу" обговорювали в рамках роботи Тристоронньої контактної групи в Мінську. Але сторони так і не змогли узгодити свої позиції. Це, за деякими оцінками, ставить зустріч "Нормандське четвірки" на вищому рівні під загрозу зриву.


Усилиями президента Владимира Зеленского уже забывшееся словосочетание "формула Штайнмайера" было возвращено в политический обиход. По версии Зеленского, данная формула будет рассматриваться на ближайшей встрече глав государств "Нормандской четверки". 18 сентября "формула" обсуждалась (пока безрезультатно) на заседании Трехсторонней контактной группы в Минске.

Опыт наблюдений за сетевыми дискуссиями показал, что политически активные пользователи имеют несколько размытые представления о том, кто такой Штайнмайер и к какой области научных знаний относится его формула.

"Формула Штайнмайера" тесно связана с понятиями "Нормандская четверка" и "Минские соглашения". Поэтому, чтобы понять глубину замысла автора формулы, следует начинать, что называется, от печки.

Что такое "Нормандская четверка"?

"Нормандская четверка" была создана 6 июня 2014 года для развязания военно-политического кризиса в Донецкой и Луганской областях. В нее вошли четыре государства: Украина, Франция, ФРГ и Российская Федерация. Название "Нормандская" четверка получила потому, что впервые собралась в исторической области Нормандия во Франции.

По версии официального Киева, сторонами конфликта в четверке являются Российская Федерация и Украина, а ФРГ и Франция – посредниками.

По версии Кремля, сторонами конфликта являются центральное украинское правительство и донбасские сепаратисты, а ФРГ, Франция и Российская Федерация являются посредниками.

Встречи и телефонные переговоры в "Нормандском формате" проводились на уровне глав государств и правительств (для ФРГ), глав министерств иностранных дел и иных уполномоченных представителей МИДов.

Первый состав "Нормандской четверки" на высшем уровне. Ныне Франсуа Олланда на посту президента Франции сменил Эммануэль Макрон, а Петра Порошенко на посту президента Украины - Владимир Зеленский

Последнее заседание на высшем уровне состоялось почти три года назад - 19 октября 2016-го в Берлине. Участники переговоров обсудили реализацию Минских соглашений, подтвердили важность разведения сил и боевых средств на трех "пилотных участках" — в станице Луганской, Петровском и Золотом. (Разведение сил так и не состоялось.)

Что такое Минские соглашения?

5 сентября 2014 года в Минске прошли переговоры представителей Украины, ОБСЕ и Российской Федерации по урегулированию конфликта на Донбассе.

Урегулирование должно было осуществляться в соответствии с Минским протоколом, который подписали:

  • со стороны РФ - Чрезвычайный и Полномочный Посол Российской Федерации в Украине Михаил Зурабов,
  • со стороны Украины — бывший президент Леонид Кучма, который имел мандат от руководства страны,
  • со стороны ОБСЕ - швейцарский дипломат Хайди Тальявини.

Подписанты вошли в Трехстороннюю контактную группу.

На встрече присутствовали представители самопровозглашенных Донецкой народной республики (Александр Захарченко) и Луганской народной республики (Игорь Плотницкий). Однако официальный Киев отрицает проведение переговоров с представителями сепаратистских формирований.

Основными пунктами достигнутых договоренностей были прекращение огня, разведение противоборствующих сторон и проведение выборов в соответствии с Законом Украины "О временном порядке местного самоуправления в отдельных районах Донецкой и Луганской областей" (закон не вступил в силу).

Так как Минский протокол по факту не выполнялся, то 11-12 февраля в Минске прошла встреча представителей "Нормандской четверки" на высшем уровне. За переговорным столом собрались президент Украины Петр Порошенко, президент Франции Франсуа Олланд, канцлер Германии Ангела Меркель, президент Российской Федерации Владимир Путин.

Были утверждены Вторые Минские соглашения, которые детализировали процесс урегулирования конфликта. (Текст соглашений достаточно обширен, познакомиться с ним можно здесь.) 

Кто такой Штайнмайер и какова его формула?

Франк-Вальтер Штайнмайер – бывший министр иностранных дел Германии (ныне - президент), участник "нормандского формата" до января 2017 года.

Вторая редакция Минских соглашений не выполнялась. Одним из наиболее объемных камней преткновения были расхождения в трактовках последовательности выполнения пунктов Минских соглашений. Например, украинская сторона утверждала, что к выполнению политической части урегулирования (изменение украинского законодательства, проведение выборов) можно приступать только после прекращения огня (он до сих пор не прекращен). Российская сторона утверждала, что прекращение огня и выполнение политического плана могут быть параллельными процессами.

В 2016 году Штайнмайер предложил сторонам последовательность действий.

Шаг 1. Украина принимает закон об особом порядке проведения местных выборов на неподконтрольных территориях;

Шаг 2. Проведение местных выборов.

Шаг 3. Если ОБСЕ подтверждает демократичность выборов, особый статус в отдельных районах Донецкой и Луганской областей временно вступает в силу.

Шаг 4. Особый статус (в некоторых трактовках звучит как "специальный статус" или "особенности местного самоуправления" - ред.) закрепляется в Конституции.

Шаг 5. Украине передается контроль над украинско-российской границей в Донецкой и Луганской областях.

Что произошло в Минске 18 сентября?

Предложения о возобновлении встреч в формате "Нормандской четверки" прозвучали от президента Зеленского еще в мае 2019 года на встрече с министрами иностранных дел Франции и ФРГ.

За столом переговоров должны собраться:

  • президент Украины Владимир Зеленский,
  • канцлер ФРГ Ангела Меркель,
  • президент Франции Эммануэль Макрон,
  • президент Российской Федерации Владимир Путин.

Российская сторона в качестве одного из условий проведения встречи предложила сделать письменные подтверждения "формулы Штайнмайера".

2 сентября в Берлине состоялась предварительная встреча внешнеполитических советников, где обсуждался вопрос о согласовании "формулы Штайнмайера".

18 сентября вышеозначенную "формулу" обсуждали в рамках работы Трехсторонней контактной группы в Минске. Но договаривающиеся стороны так и не смогли согласовать свои позиции. Это, по некоторым оценкам, ставит встречу "Нормандской четверки" на высшем уровне под угрозу срыва.