Як інформують у департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА, у Львівському обласному кардіологічному центрі провели унікальну за складністю операцію на серці.

Цей випадок є особливим, оскільки застосований індивідуальний підхід у підготовці хворого до операції, хірургічної тактики лікування та ведення хворого в післяопераційному періоді.

«Гостре розшарування аорти, а особливо висхідної аорти та дуги, є грізним захворюванням, що дуже часто призводить до смерті пацієнта за лічені години, а часом й хвилини. При таких станах єдиним виходом є ургентне складне хірургічне втручання з підвищеною крововтратою», - зазначив відомий кардіохірург, професор ЛНМУ імені Данила Галицького Любомир Кулик.

Як повідомив Степан Павлик, директор Львівського кардіологічного центру, ризик додавало поєднання гострого інфаркту міокарда, ургентного стентування, прийому антитромбоцитарних препаратів, низький вихідний рівень гемоглобіну, та ще й відмова пацієнта від будь-яких гемотрансфузій (переливання крові). Через релігійні міркування відмова від переливання крові була надзвичайно небезпечною.

Частка пацієнтів з кардіохірурічною патологією, які не дають згоди на переливання крові та її компонентів, мінімальна та складає 1%. Якщо операція планова, для підготовки такого пацієнта є достатньо часу.

«Дуже рідко нам доводиться стикатися з пацієнтами, яким потрібна невідкладна кардіохірургічна допомога і вони відмовляються від інфузій крові та її компонентів. У медичній літературі описано лише кілька таких випадків. Ще менше згадок про випадки, коли була необхідна невідкладна операція при гострому розшаруванні аорти, а пацієнт через релігійні переконання не давав згоду на переливання крові. Ми вважаємо, що це, можливо, один з небагатьох таких випадків. Для нашого закладу він є першим, і ми дуже радіємо, що він ще й успішний. Пацієнт живий, і це головна винагорода для всього колективу за нашу працю та переживання», - зазначив завідувач кардіохірургічного відділення з оперативним блоком Центру Назар Грабовський.

Директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис відзначив злагоджену співпрацю фахівців ЛНМУ імені Данила Галицького та Львівського обласного кардіологічного центру в проведенні такої надскладної операції.

«Львівські лікарі прийняли виклик, досягли максимальних результатів та здобули досвід, що надалі допоможе врятувати не одне життя», - зазначив він.