полигон, мусор, стратегияНа Львівщині за п'ять років планують створити сім регіональних полігонів ТПВ - Львівська облрада ухвалила стратегію поводження зі сміттям на Львівщині до 2030 року. Про це повідомляє ZAXID.NET

Депутати Львівської обласної ради ухвалили Стратегію управління відходами у Львівській області до 2030 року, яка передбачає систему комплексного управління збором, вивезенням, утилізацією та переробкою побутових відходів та реорганізацію сміттєзвалищ на Львівщині.

За даними облради, на Львівщині є 20 діючих стаціонарних сміттєзвалищах, загальною площею 116,77 га. На них накопичено понад 4 млн тонн ТПВ, середній відсоток заповнення звалищ – 70%. Крім цього виявлено 154 стихійні звалища, загальною площею 133 га. Найбільше їх зафіксували у Бродівському, Золочівському та Радехівському районах.

Для зменшення негативного впливу на довкілля планується здійснити рекультивацію та закриття більшості сміттєзвалищ в області. Відповідно до ухваленої стратегії, до 2022 року мають організувати сім регіональних полігонів захоронення ТПВ. На них мають встановити лінії для сортування сміття. Також ці полігони мають бути обладнані системами дегазації з виробництвом електроенергії, та системами відведення та очищення інфільтрату. Конкретних місць для їх створення наразі не визначено.

Документом передбачено забезпечити якісний рівень надання послуг з централізованого збору та вивезення ТПВ у всіх населених пунктах області. Для цього розроблятимуть логістичні схеми вивезення ТПВ з населених пунктів. У всіх населених пунктах мають затвердити схеми санітарної очистки. Також проводитиметься закупівля спецтехніки, нових контейнерів, а підприємства, яка, що здійснюватимуть централізований збір ТПВ визначатимуть на конкурсних засадах.

Стратегією також передбачено поширити роздільний збір сміття на усі населені пункти Львівщини. На сьогодні роздільний збір здійснюють у 70 населених пунктах, ним охоплено лише 31.5% населення. У 2018 році заплановано охопити роздільним збором ще 10 міст, 24 селища міського типу та 376 сіл з населенням більше 500 осіб. В наступні роки заплановано поступово охоплювати послугою населені пункти з чисельністю мешканців 200 осіб та менше.

Окрім цього, очікується, що завдяки роздільному збору та покращенню діяльності підприємств, які обслуговуватимуть полігони, переробка сміття на вторинну сировину зросте до 30%.

Перелік заходів з реалізації стратегії у 2018 році мають намір затвердити до березня наступного року.


На Львовщине за пять лет планируют создать семь региональных полигонов ТБО - Львовский облсовет принял стратегию обращения с мусором на Львовщине до 2030 года. Об этом сообщает ZAXID.NET

Депутаты Львовского областного совета приняли Стратегию управления отходами во Львовской области до 2030 года, которая предусматривает систему комплексного управления сбором, вывозом, утилизацией и переработкой бытовых отходов и реорганизации свалок на Львовщине.

По данным облсовета, на Львовщине 20 действующих стационарных свалках, общей площадью 116,77 га. На них накоплено более 4 млн тонн ТБО, средний процент заполнения свалок - 70%. Кроме этого выявлено 154 стихийные свалки, общей площадью 133 га. Больше всего их зафиксировали в Бродовском, Золочевском и Радеховском районах.

Для уменьшения негативного влияния на окружающую среду планируется осуществить рекультивацию и закрытие большинства свалок в области. Согласно принятой стратегии, к 2022 году должны организовать семь региональных полигонов захоронения ТБО. На них должны установить линии для сортировки мусора. Также эти полигоны должны быть оборудованы системами дегазации с производством электроэнергии и системами отвода и очистки инфильтрата. Конкретные места для их создания пока не определены.

Документ предусматривает обеспечение качественного уровня предоставления услуг по централизованному сбору и вывозу ТБО во всех населенных пунктах области. Для этого будут разрабатывать логистические схемы вывоза ТБО из населенных пунктов. Во всех населенных пунктах должны утвердить схемы санитарной очистки. Также будет проводиться закупка спецтехники, новых контейнеров, а предприятия, которые будут осуществлять централизованный сбор ТБО, определят на конкурсной основе.

Стратегией также предусмотрено распространить раздельный сбор мусора на все населенные пункты Львовской области. На сегодня раздельный сбор осуществляют в 70 населенных пунктах, им охвачено лишь 31.5% населения. В 2018 году запланировано охватить раздельным сбором еще 10 городов, 24 поселка городского типа и 376 сел с населением более 500 человек. В последующие годы запланировано постепенно охватить услугой населенные пункты с численностью населения 200 человек и меньше.

Кроме этого, ожидается, что благодаря раздельному сбору и улучшению деятельности предприятий, обслуживающих полигоны, переработка мусора на вторичное сырье возрастет до 30%.

Перечень мероприятий по реализации стратегии в 2018 году намерены утвердить до марта следующего года.