ремонт у квартиріРемонт у квартирі — складна і відповідальна задача. Щоб роботи не розтяглися на невизначений термін, на початку важливо скласти чіткий план дій. Продумайте в деталях функціонал кожної кімнати, побажання щодо кольорів та розташування меблів. Ця інформація допоможе розробити не просто привабливий проєкт дизайну, який у житті може виявитися незручним, а облаштувати житло спеціально відповідно ваших потреб.

Огляд апартаментів

Перше, що необхідно зробити перед початком ремонту, — уважно вивчити помешкання. Перевірити стан усіх комунікацій, електропроводки, виявити недоліки. Якщо ремонт планується у квартирі після кількох років проживання, слабкі сторони мешканці знають точно, тому їх буде легко усунути.

Для перепланування помешкання необхідно отримати дозвіл на капітальний ремонт у квартирі у відвідповідних державних органів. Це знадобиться, якщо ви надумали знести чи побудувати стіни, щоб об'єднати кімнати, санвузол, зробити з однієї кімнати дві.

Дизайн-проєктк вартири

дизайн квартири

Коли визначені мета ремонту та особливі побажання, переходять до розробки дизайн-проєкту. Якщо у вас є навички роботи в спеціальних програмах, розробити його можна самостійно, взявши за приклад готові ідеїі з мережі.

Можна доручити розробку проєкту дизайнеру. Цей варіант дозволить уникнути неточностей при розрахунках необхідної кількості матеріалів. А якщо ви надасте дизайнеру інформацію щодо вашого стилю життя, уподобань та звичок, покажете вдалі приклади інтер'єрних рішень, це дозволить створити індивідуальний проєкт.

Розробка дизайн-проєкту буде окремим пунктом кошторису при ремонті. Проте він допоможе максимально точно розрахувати бюджет на матеріали та роботи й уникнути зайвих витрат.

Вибір спеціалістів з ремонтних робіт

Вибрати спеціалістів для ремонту — відповідальна задача. Ви можете звернутися до послу гбудівельних бригад, які виконують окремі види робіт, і самостійно контролювати якість. Для комплексного ремонту квартири доведеться шукати кілька таких бригад, адже одні працюють лише з електрикою, інші — кладуть плитку.

Сьогодні є можливість скористатися послугами ремонтно-будівельних компаній, які на основі договору виконують ремонтні роботи в комплексі.

На пошук спеціалістів доведеться витратити час, адже серед різноманіття пропозицій складно вибрати будівельників, які професійно виконують свою роботу за доступною ціною. Для початку вивчіт ьпропозиції будівельних компаній у вашому регіоні, порівняйте досвід роботи, ціни. При виборі орієнтуйтесь на рекомендації знайомих, відгуки у соціальних мережах.

Послідовність проведення ремонту

Ремонт будь-якої складності послідовно проходить одні й ті ж самі логічні етапи. Спочатку виконують роботи з демонтажу старих вікон і дверей, знімають покриття на стінах і підлозі. На початкових етапах також встановлюють нові вхіднід вері, вікна та радіатори опалення. Якщо багатоквартирному будинку понад 20 років, необхідно повністю замінити електропроводку, яка буде враховувати потреби сучасної побутової техніки.

Далі можна переходити до чистового оздоблення стін, стелі та підлоги. Послідовність робіт залежатиме від матеріалів. Плитку починають укладати з підлоги, після висихання переходять до облицювання стін. Лінолеум та ламінат укладають після поклейки шпалер чи фарбування стін, щоб не забруднити покриття.

Після завершення ремонтних робіт виконують чистове прибирання, встановлюють меблі та електроприлади.