лептоспирозЗ початку 2018 року в області вже зареєстровані 14 випадків захворювань людей на лептоспіроз, з них 2 випадки закінчились летально. Смертельні випадки сталися через пізнє звернення хворих за медичною допомогою, на 6-ий день від початку захворювання та важкий перебіг хвороби. Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України. 

Захворювання лептоспірозом реєструвалися у жінок – 2 випадки, інші 12 – серед чоловіків. За аналогічний період минулого року було 10 випадків.

Захворювання реєструвалися в Буському (4 випадки), Радехівському (2 вип.), Пустомитівському, Жидачівському, Городоцькому, Самбірському районах та м.Львові (4 випадки).

З 14 випадків 4 випадки реєструвалися у вересні: Буський, Жидачівський райони та 2 випадки у м.Львові. В одному випадку житель м. Львова заразився, коли впорядковував підвальні приміщення, які затопило після зливи. В іншому випадку мешканець Львова заразився лептоспірозом, коли відпочивав та купався у водоймі біля Львівського молококомбінату с.Муроване Пустомитівського району. Житель Буського району відмічав наявність в домашньому господарсті мишовидних гризунів, які могли інфікувати предмети побуту та продукти харчування, які вживав хворий. Мешканка Жидачівського району заразилась, коли прибирала підвальне приміщення, де відмічала екскременти гризунів і при цьому не використовувала засобів індивідуального захисту.

В області носійство лептосір серед гризунів не припиняється, про що свідчать щорічні позитивні результати лабораторних досліджень. Так, за 8 місяців цього року в лабораторії особливо небезпечних інфекцій досліджені 307 екз. миловидних гризунів, лептоспіроносійство визначене у 23-х екз., що становить 7,5%, при дослідженні 45 екз. щурів, позитивні результати отримані від 4-х , що становить 8,9%.

Довідка SQ. Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м`язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою. Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Захворювання від людини до людини не передається. Характерна літньо-осіння сезонність захворювання. Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. З моменту зараження до початку захворювання проходить від 6 до 20 днів (найчастіше 6-14 днів). Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м`язах, особливо литкових (діагностична ознака).


С начала 2018 года в области уже зарегистрированы 14 случаев заболеваний людей лептоспирозом, из них 2 случая закончились летально. Смертельные случаи произошли из-за позднего обращения больных за медицинской помощью, на шестой день от начала заболевания и тяжелого течения болезни. Об этом сообщает Львовский областной лабораторный центр МОЗ Украины. 

Заболевания лептоспирозом регистрировались у женщин - 2 случая, остальные 12 - среди мужчин. За аналогичный период прошлого года было 10 случаев.

Заболевания регистрировались в Бусском (4 случая), Радеховском (2 вып.), Пустомытовском, Жидачевском, Городокском, Самборском районах и г. Львове (4 случая).

Из 14 случаев 4 случая регистрировались в сентябре: Бусский, Жидачевский районы и 2 случая в Львове. В одном случае житель г. Львова заразился, когда приводил в порядок подвальные помещения, затопившие после ливня. Во втором случае житель Львова заразился лептоспирозом, когда отдыхал и купался в водоеме возле Львовского молококомбинат с.Муроване Пустомытовского района. Житель Бусского района отмечал наличие в домашнем хозяйстве мышевидных грызунов, которые могли инфицировать предметы быта и продукты питания, которые употреблял больной. Жительница Жидачевского района заразилась, когда убирала подвальное помещение, где отмечала экскременты грызунов и при этом не использовала средств индивидуальной защиты.

В области носительство лептосир среди грызунов не прекращается, о чем свидетельствуют ежегодные положительные результаты лабораторных исследований. Так, за 8 месяцев этого года в лаборатории особо опасных инфекций исследованы 307 экз. миловидных грызунов, лептоспироносийство определено в 23-х экз., что составляет 7,5%, при исследовании 45 экз. крыс, положительные результаты получены от 4-х, что составляет 8,9%.

Справка SQ. Лептоспироз - острое инфекционное заболевание людей и животных, вызываемое возбудителем лептоспир, характеризуется поражением печени, почек, мышц и сопровождается волнообразной лихорадкой. Источником инфекции для людей являются больные и переболевшие сельскохозяйственные, домашние, дикие животные, грызуны, которые выделяют лептоспир с мочой и заражают окружающую среду. Заболевания от человека к человеку не передается. Характерна летне-осенняя сезонность заболевания. Заражение лептоспирозом происходит во время купания, питья воды из открытых водоемов, рыбалки, сельскохозяйственных полевых работ, при употреблении продуктов питания, загрязненных мочой грызунов. С момента заражения до начала заболевания проходит от 6 до 20 дней (чаще 6-14 дней). Заболевания в большинстве случаев начинается остро, повышается температура тела до 39-40 С, больные жалуются на сильную головную боль, слабость, боль в мышцах, особенно икроножных (диагностический признак).