Як повідомив Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова, в понеділок розпочалися роботи з демонтажу барельєфів на Монументі Слави. Перший експонат уже перевезений у музей «Територія терору». Натомість, що буде на місці Монументу після демонтажу всіх конструкцій, буде визначено на архітектурному конкурсі, який готують до оголошення.

 

«Минулого року було прийнято рішення виконавчого комітету про оголошення архітектурного конкурсу на територію, де зараз розташований Монумент Слави. Також у нас є рішення щодо поетапного демонтажу безпосередньо елементів Монументу. Для цього були передбачені і затверджені кошти у бюджеті, щоб Галицька РА мала змогу фізично замовити проекти на виконання цих робіт.

Декілька тижнів до сьогодні відбувалося обстеження Монументу, а з понеділка розпочався демонтаж барельєфів, які будуть перевезені у музей «Територія терору». Зокрема, у вівторок, вчора, завершили демонтаж першого барельєфу і перевезли його в музей.

Під час демонтажу виявили певні труднощі в роботі, тому зараз вивчають чи в такий самий спосіб, чи в інший, будуть демонтовувати наступні барельєфи. Це перша стадія робіт.

Друга стадія - це демонтаж самих конструкцій - плит. Їх демонтовуватимуть в інший спосіб. Для цього є окремий проект.

Скільки часу триватимуть усі роботи, ще не відомо, бо роботи складні», - розповів Андрій Москаленко.

За його словами, паралельно триває підготовка до оголошення архітектурного конкурсу для визначення, як має функціонувати простір, де зараз розташований Монументу Слави, після демонтажу усіх конструкцій.

Нагадаємо, відповідно до розпорядження міського голови Львова №  202 від 17 травня 2017 р., розглянувши звернення Почесного громадянина міста Львова, письменника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, учасника національного та правозахисного руху, політв’язня радянських таборів Ігоря Калинця, було створено робочу групу для розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент Слави на вул. Стрийській.

23 лютого 2018 року виконавчий комітет затвердив рішення «Про вжиття заходів з усунення аварійності Монумента бойової слави радянських збройних сил на вул. Стрийській», відповідно до якого Галицька районна адміністрація визначена замовником проведення першочергових протиаварійних робіт Монументу Слави. Мова йде про стелу, заввишки 30 метрів, де було виявлено гостро аварійні елементи. Демонтаж стели розпочали у 2019 році.