Перемишлянський районний суд виправдав начальника філії "Львівська ДЕД" ДП "Львівський облавтодор", який відповідав за ділянку траси Мукачево – Івано-Франківськ – Рогатин – Львів, де у 2011 році сталася смертельна ДТП. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Начальник філії був звинувачений у тому, що будучи службовою особою, відповідальної за ремонт та експлуатаційне утримання автомобільної дороги загального користування Н-09 сполученням Мукачево - І. Франківськ - Рогатин - Львів в межах Львівської області на ділянці км388-км432, не вжив необхідних заходів для забезпечення безпечних умов дорожнього руху та інформування учасників дорожнього руху про стан аварійності дороги відповідними дорожніми знаками.

У жовтні 2011 року на цій ділянці сталася ДТП - внаслідок наїзду правим переднім колесом на вибоїну розмірами 0,7 м х 0,8 м та глибиною 0,15 м отримав механічне ушкодження автомобіль Fiat Ducato. А через два тижні – 21 жовтня 2011 року сталася друга ДТП, вже зі смертельними наслідками. Через вибоїну Volkswagen Golf винесло на зустрічну смугу, де він зіткнувся зі Daewoo Nexia, в якому водій віз сім'ю з львівського залізничного вокзалу до міста Снятина Івано-Франківської області. Daewoo, у свою чергу, вдарив у автомобіль Chevrolet AVEO. Внаслідок ДТП загинули дві особи.

Обвинувачений свою провину не визнав та дав покази про те, що станом на час ДТП філія "Львівська ДЕД" не є юридичною особою, все майно, в тому числі спецтехніка, перебуває на балансі ДП "Львівський облавтодор", посадові особи якого і давали вказівки, що і де робити. Сама ж дорога Н-09 перебуває у власності держави, а уповноваженим органом на управління цією дорогою є Служба автомобільних доріг у Львівській області (надалі - САД у Львівській області). Він, як керівник філії не міг укладати жодних договорів, лише з дозволу ДП "Львівський облавтодор". Не мав права виготовляти дорожні знаки, оскільки на їх виготовлення ліцензію мав ДП "Дорсервіс", а договори укладала Служба автомобільних доріг у Львівській області, без дозволу ДП "Львівський облавтодор".

У свою чергу свідки підтвердили, що він неодноразово звертався до керівництва з проханням виділити кошти на ремонт цієї ділянки, а Служба автомобільних доріг у Львівській області пояснила, що у той період виникла велика заборгованість з фінансування, тому кошти не були виділені.

Суд прийшов до переконання, що під час судового розгляду не доведена вина начальника філії у пред'явленому обвинуваченні у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, тому він визнаний невинуватим і виправданим. Також йому повернули арештовані земельну ділянку та три автомобілі.


Самборский районный суд оправдал начальника филиала "Львовская ДЭУ" ДП "Львовский облавтодор", который отвечал за участок трассы Мукачево - Ивано-Франковск - Рогатин - Львов, где в 2011 году произошло смертельное ДТП. Об этом стало известно из Единого реестра судовых решений.

Начальник филиала был обвинен в том, что, будучи должностным лицом, ответственным за ремонт и эксплуатационное содержание автомобильной дороги общего пользования Н-09 сообщением Мукачево - И. Франковск - Рогатин - Львов в пределах Львовской области на участке км388-км432, не принял необходимые меры для обеспечение безопасных условий дорожного движения и информирования участников дорожного движения о состоянии аварийности дороги соответствующими дорожными знаками.

В октябре 2011 года на этом участке произошло ДТП - в результате наезда правым передним колесом на выбоину размерами 0,7 м х 0,8 м и глубиной 0,15 м получил механическое повреждение автомобиль Fiat Ducato. А через две недели - 21 октября 2011 года произошло второе ДТП, уже со смертельным исходом. Из-за выбоины Volkswagen Golf вынесло на встречную полосу, где он столкнулся с Daewoo Nexia, в котором водитель вез семью с железнодорожного вокзала Львова в город Снятин Ивано-Франковской области. Daewoo, в свою очередь, ударил в автомобиль Chevrolet AVEO. В результате ДТП погибли два человека.

Обвиняемый свою вину не признал и дал показания о том, что по состоянию на момент ДТП филиал "Львовская ДЭУ" не являлся юридическим лицом, все имущество находилось на балансе ГП "Львовский облавтодор", должностные лица которого и давали указания, что и где делать. Сама же дорога Н-09 находится в собственности государства, а уполномоченным органом на управление этой дорогой является Служба автомобильных дорог в Львовской области. Он как руководитель филиала не мог заключать никаких договоров, только с разрешения ГП "Львовский облавтодор". Не имел права производить дорожные знаки, поскольку на их изготовление лицензию имел ГП "Дорсервис", а договоры заключала Служба автомобильных дорог в Львовской области, без разрешения ГП "Львовский облавтодор".

В свою очередь свидетели подтвердили, что он неоднократно обращался к руководству с просьбой выделить средства на ремонт этого участка, а Служба автомобильных дорог в Львовской области пояснила, что в тот период возникла большая задолженность по финансированию, поэтому средства не были выделены.

Суд пришел к выводу, что в ходе судебного разбирательства не доказана вина начальника филиала в предъявленном обвинении в совершении преступления, предусмотренного ч. 2 ст. 367 УК Украины, поэтому он признан невиновным и оправдан. Также ему вернули арестованные земельный участок и три автомобиля.