заказ, предприниматель, военныеПриватний підприємець, який запропонував 50 тис. грн хабаря помічнику командира військової частини А2615, що в селі Старичі Яворівського району, отримав покарання 8,5 тис. грн штрафу. Про це стало відомо з вироку Яворівського районного суду від 3 жовтня, який оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень 8 жовтня, інформують "Наші гроші. Львів".

Згідно з вироком, підприємець Олександр Шкапенко у червні-вересні минулого року неодноразово пропонував помічнику командира з фінансово-економічної роботи 50 тис. грн., аби він посприяв в укладенні договорів поставки інвентарю для водних видів спорту та подальшій вчасній оплаті за нього 960 тис. грн.

Після пропозицій помічник командира звернувся до "правоохоронних органів", щоправда, не зрозуміло коли – у вироку вказано помилкову дату 8 березня 2007 року.

У листопаді минулого року підприємець Шкапенко переслав йому кур’єрською службою "Нова пошта" банківську картку з майже 25 тис. грн. та пін-кодом до неї. Вже у березні цього року підприємець в кабінеті передав ще 13 тис. грн та $200, під час чого його й затримали.

Підприємець визнав свою вину за ч. 1 ст. 369-2 ККУ (зловживання впливом), суд затвердив угоду про визнання ним винуватості, призначивши 8,5 тис. грн штрафу. Цією частиною статті 369-2 ККУ передбачено покарання від 3,4 до 8,5 тис. грн штрафу або позбавлення волі до 2 років.

Водночас тодішній військовий прокурор Західного регіону України Олег Сенюк повідомляв, що підприємцю планували повідомити про підозру за ч. 2 ст. 369 КК (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, вчинені повторно), якою передбачено значно суворіше покарання – позбавлення волі на 3-6 років зі штрафом 8,5-17 тис. грн з конфіскацією майна або без такої.

Суд також конфіскував в дохід держави сам хабар, тобто майже 38 тис. грн та $200.

Підприємець Олександр Шкапенко, згідно з Prozorro, підписав 27 договорів на 1,3 млн грн. Найбільше замовлення отримав від військової частини А1594, на 0,7 млн грн. Військова частина А2615, де підприємець пропонував хабар, також замовляла в нього апаратуру для передавання радіосигналу та компресор на понад 320 тис. грн. Крім того, Шкапенко співпрацював з аварійно-рятувальними загонами й службами та департаментами цивільного захисту у кількох областях.


Частный предприниматель, который предложил 50 тыс. грн взятки помощнику командира воинской части А2615, что в селе Старычи Яворивского района, получил наказание 8,5 тыс. грн штрафа. Об этом стало известно из приговора Яворовского районного суда от 3 октября, обнародованный в Едином государственном реестре судебных решений 8 октября, сообщает "Наши деньги. Львов"

Согласно приговору, предприниматель Александр Шкапенко в июне-сентябре прошлого года неоднократно предлагал помощнику командира по финансово-экономической работе 50 тыс. грн., чтобы он помог в заключении договоров поставки инвентаря для водных видов спорта и дальнейшей своевременной оплате за него 960 тыс. грн.

После предложений помощник командира обратился в "правоохранительные органы", правда, не понятно когда - в приговоре указана ложная дата 8 марта 2007.

В ноябре прошлого года предприниматель Шкапенко переслал ему курьерской службой "Новая Почта" банковскую карточку с почти 25 тыс. грн. и пин-кодом к ней. Уже в марте этого года предприниматель в кабинете передал еще 13 тыс. грн и $ 200, во время чего его и задержали.

Предприниматель признал свою вину по ч. 1 ст. 369-2 УК (злоупотребление влиянием), суд утвердил соглашение о признании им виновности, назначив 8,5 тыс. грн. штрафа. Этой частью статьи 369-2 УК предусмотрено наказание от 3,4 до 8,5 тыс. грн штрафа или лишения свободы до 2 лет.

В то же время тогдашний военный прокурор Западного региона Украины Олег Сенюк сообщал, что предпринимателю планировали сообщить о подозрении по ч. 2 ст. 369 УК (предложение, обещание или предоставление неправомерной выгоды должностному лицу, совершенные повторно), предусматривающей значительно более суровое наказание - лишение свободы на 3-6 лет со штрафом 8,5-17 тыс. грн с конфискацией имущества или без таковой.

Суд также конфисковал в доход государства саму взятку, то есть почти 38 тыс. грн и $ 200.

Предприниматель Александр Шкапенко, согласно Prozorro, подписал 27 договоров на 1,3 млн грн. Крупнейший заказ получил от воинской части А1594, на 0,7 млн грн. Воинская часть А2615, где предприниматель предлагал взятку, также заказывала у него аппаратуру для передачи радиосигнала и компрессор на более 320 тыс. грн. Кроме того, Шкапенко сотрудничал с аварийно-спасательными отрядами и службами и департаментами гражданской защиты в нескольких областях.