космонавт, Леонид Каденюк, доска15 травня, на будівлі навчального корпусу Національного лісотехнічного університету України, відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки Герою України, першому космонавту України Леоніду Каденюку. Про це повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

Автором меморіальної дошки є народний художник України Ярослав Скакун.

Довідка SQ. Леонід Каденюк народився 1951 року у Чернівецькій області в родині сільських вчителів. 1976 року потрапив у загін космонавтів в групу космічної системи "Буран". Леонід Каденюк став одним з дев'яти щасливчиків. Їх обрали з кількох тисяч після 2-х місяців жорстких випробувань. Через рік закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. Отримав диплом і кваліфікацію "льотчик-випробувач". З 1979 року – кваліфікацію "космонавт-випробувач".

З кінця 1970-х до 1990-х років проходив інженерну та льотну підготовку за програмою "Буран" як командир, космонавт-випробувач та льотчик-випробувач. Проходив підготовку як командир транспортного корабля "Союз-ТМ". Мав підготовку з проведення наукових експериментів на борту космічних літальних апаратів у галузі біології, медицини, метрології, екології, астрономії тощо. Вивчав радянські та американські космічні кораблі. Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків.

З 1995 року Леоніда Каденюка відібрали в групу космонавтів Національного космічного агентства України. У цьому ж році він прийняв українське громадянство.

Полетів у космос в 1997 році на кораблі "Колумбія". В польоті брав участь міжнародний екіпаж. Для цього українець пройшов підготовку до космічного польоту в NASA. На кораблі Каденюк виконував біологічні експерименти та вивчав вплив невагомості на рослини. Під час польоту Леоніда Каденюка вперше у космосі побували тризуб, жовто-блакитний прапор та пролунав гімн Незалежної України.

У 2006 році Каденюк став членом комісії з питань космічної діяльності. Був радником прем'єр-міністра України з питань авіації і космонавтики. Каденюк - генерал-майор Збройних сил України.

Помер Леонід Каденюк 31 січня 2018 року у віці 67 років. Поховали його на Байковому кладовищі в Києві.


15 мая, на здании учебного корпуса Национального лесотехнического университета Украины, состоялось торжественное открытие мемориальной доски Герою Украины, первому космонавту Украины Леониду Каденюку. Об этом сообщает пресс-служба Львовской ОГА.

Автор мемориальной доски - народный художник Украины Ярослав Скакун.

Справка SQ. Леонид Каденюк родился в 1951 году в Черновицкой области в семье сельских учителей. 1976 попал в отряд космонавтов в группу космической системы "Буран". Леонид Каденюк стал одним из девяти счастливчиков. Их выбрали из нескольких тысяч после 2-х месяцев жестких испытаний. Через год закончил Центр подготовки летчиков-испытателей. С конца 1970-х до 1990-х годов проходил инженерную и летную подготовку по программе "Буран" в качестве командира, космонавта-испытателя и летчика-испытателя. Проходил подготовку в качестве командира транспортного корабля "Союз-ТМ". Имел подготовку по проведению научных экспериментов на борту космических летательных аппаратов в области биологии, медицины, метрологии, экологии, астрономии и тому подобное. Изучал советские и американские космические корабли. Летал более чем на 50 типах и модификациях самолетов.

С 1995 года Леонида Каденюка отобрали у группу космонавтов Национального космического агентства Украины. В этом же году он принял украинское гражданство.

Полетел в космос в 1997 году на корабле "Колумбия". В полете принимал участие международный экипаж. Для этого украинец прошел подготовку к космическому полету в NASA. На корабле Каденюк выполнял биологические эксперименты и изучал влияние невесомости на растения. Во время полета Леонида Каденюка впервые в космосе побывали трезубец, желто-голубой флаг и прозвучал гимн независимой Украины.

В 2006 году Каденюк стал членом комиссии по вопросам космической деятельности. Был советником премьер-министра Украины по вопросам авиации и космонавтики. Каденюк - генерал-майор Вооруженных сил Украины.

Умер Леонид Каденюк 31 января 2018 в возрасте 67 лет. Похоронили его на Байковом кладбище в Киеве.