лес, памятник, облсоветУ Львівській області створять чотири пралісові пам’ятки природи. Про це повідомляє "Турка – перлина Карпат". 

12 березня 2019 року депутати Львівської обласної ради підтримали створення 4-ох пралісових пам’яток природи на території державного лісового фонду: "Сможанська" пл. 23,5 га та "Тухлянська" пл.21,7 га "ДП "Славське лісове господарство"), "Зубрицька" пл. 26,0 га (ДП "Турківське лісове господарство"), "Східницька" пл. 34,0га (ДП "Дрогобицьке лісове господарство").

Пам’ятки природи створені з метою збереження унікальних залишків корінного природного старовікового лісу.

Зазначимо, що у 2016 році Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства звернулося до Українського товариства охорони птахів з проханням обстежити ліси державних лісогосподарських підприємств на предмет виявлення пралісів і старовікових лісів для надання їм статусу заповідних. У роботі взяли участь науковці Інституту екології Карпат НАН України в рамках проекту "Збереження карпатських пралісів» та державні лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ".

За результатами польових обстежень було відібрано природні старовікові насадження. Для їх збереження та з метою розширення мережі природно-заповідного фонду області Львівське ОУЛМГ та державні лісогосподарські підприємства надали відповідні пропозиції Департаменту екології та природних ресурсів обласної адміністрації щодо включення цінних карпатських лісів до складу природно-заповідного фонду як старовікових, в тому числі – з ознаками пралісів.

Також на сесії обласної ради прийняте рішення щодо збільшення площі регіонального ландшафтного парку "Стільське горбогір’я" на 279,18га, у тому числі за рахунок цінних у природничому відношенні лісів ДП "Стрийське лісове господарство" пл. 51,0га, які представлені головними лісоутворюючими породами (бук, ясен, дуб звичайний, граб, береза, осика) і частково наближені до складу корінних деревостанів. У складі насаджень виявлено особини берези темної (Betula obscura), яка включена до Червоної книги України.


Во Львовской области создадут четыре лесные памятника природы. Об этом сообщает "Турка - жемчужина Карпат". 

12 марта 2019 года депутаты Львовского областного совета поддержали создание 4-х пралисових памятников природы на территории государственного лесного фонда: "Сможанская" пл. 23,5 га и "Тухлянская" пл.21,7 га "ГП "Славское лесное хозяйство"), "Зубрицкая" пл. 26,0 га (ГП "Турковское лесное хозяйство "), "Сходницкая" пл. 34,0 га (ГП "Дрогобычское лесное хозяйство").

Памятники природы созданы с целью сохранения уникальных остатков коренного природного старовозрастных леса.

Отметим, что в 2016 году Львовское областное управление лесного и охотничьего хозяйства обратилось в Украинское общества охраны птиц с просьбой обследовать леса государственных лесохозяйственных предприятий на предмет выявления лесов и старовозрастных лесов для предоставления им статуса заповедных. В работе приняли участие ученые Института экологии Карпат НАН Украины в рамках проекта "Сохранение карпатских лесов" и государственные лесохозяйственные предприятия Львовского ОУЛОХ.

По результатам полевых обследований были отобраны природные старовековые насаждения. Для их сохранения и с целью расширения сети природно-заповедного фонда области Львовское ОУЛОХ и государственные лесохозяйственные предприятия предоставили соответствующие предложения Департамента экологии и природных ресурсов областной администрации о включении ценных карпатских лесов в состав природно-заповедного фонда как старовозрастных, в том числе - с признаками лесов .

Также на сессии областного совета принято решение об увеличении площади регионального ландшафтного парка "Стольское горбогорье" на 279,18га, в том числе за счет ценных в природном отношении лесов ГП "Стрыйское лесное хозяйство" пл. 51,0га, которые представлены главными лесообразующими породами (бук, ясень, дуб обыкновенный, граб, береза, осина) и частично приближены к составу коренных древостоев. В составе насаждений выявлены особи березы темной (Betula obscura), которая включена в Красную книгу Украины.