Очільниця міського штабу із прийняття оперативних рішень в умовах загрози епідемії коронавірусної інфекції у Львові Галина Слічна розповіла про ситуацію із поширення COVID-19 у місті та закликала мешканців дотримуватись заходів безпеки.

 

«Від лабораторного центру станом на сьогодні ми маємо інформацію, що в черзі є 423 незроблені ПЛР-тести, тому ситуація виглядає не найкращою. Якщо взяти у відсотковому відношенні від кількості проведених тестів і виявлених позитивних, то це фактично є 28%.

Станом на сьогодні в інфекційній лікарні ми маємо 182 пацієнти, в 1-ій лікарні - 62 (за добу поступило 8 пацієнтів), у 8-ій лікарні - 54 (за добу поступило 11 пацієнтів). Потрібно розуміти, що з самого початку була задекларована певна кількість ліжкомісць в лікарнях області. В палаті може бути 4−5 ліжок, але поки у пацієнта не підтвердиться діагноз коронавірус, ми не можемо класти його у одну палату з іншими. Коли є результат ПЛР, то ми пацієнтів з позитивних аналізом можемо об'єднувати в одну палати (з дотриманням дистанції). Якщо ж результат ПЛР-тесту негативний, то її переводять у іншу лікарню. Це дуже плинний процес: люди поступають в лікарню і виписуються з неї. Не можна говорити про те, що місць у лікарнях немає, адже це не відповідає дійсності.

Ми маємо розуміти, що відбирається величезна кількість тестів: 700−800 тестів щодня. Левова частка цих всіх аналізів відбирається у людей, які мають клінічні ознаки. Це не аналізи у пересічних мешканців, адже тоді була б суперкартина, і всі були б негативні. Зрозуміло, що є частина людей, які хочуть перетнути кордон, чи ті, хто має поїхати в інше місто на планові оперативні втручання. Їм потрібна довідка про проходження тестування, бо це передбачено постановою уряду. Але все ж ми переважно відбираємо аналізи не у простих мешканців Львова, а тих, хто має клінічні ознаки.

Треба розуміти, що чим більше відбираємо, тим більший маємо результат. Це було нашою стратегією від початку карантинних заходів. Ми повинні розуміти, яка епідситуація є у місті Львові. Чим більше будемо тестувати, чим більше будемо виявляти COVID-19, тим швидше ми зможемо розірвати ланцюг поширення інфекції.

Можна говорити про послаблення карантину чи про його посилення, але найбільше нам потрібно говорити про соціальну свідомість людей. Ми маємо навчитись жити з іншими навичками. Мешканці повинні дотримуватись елементарних заходів безпеки", — сказала Галина Слічна.