На Львівщині для організації та проведення голосування виборців у стаціонарних закладах охорони здоров'я на місцевих виборах 25 жовтня утворено 56 спеціальних виборчих дільниць на постійній основі.

Про це повідомила начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської облдержадміністрації Зоряна Павлів.

"Станом на сьогодні, 16 жовтня, на цих виборчих дільницях кількість виборців складає 13858 осіб", - зауважила посадовець.

За її словами, на спеціальних виборчих дільницях попередні списки виборців складають дільничні виборчі комісії (ДВК) не пізніше, як за 7 днів до дня голосування, тобто до 17 жовтня включно. Вони складаються на підставі відомостей, які подаються керівниками відповідних закладів та установ, в яких утворені спеціальні виборчі дільниці. Керівники цих закладів та установ до вчора, 15 жовтня, подали ДВК такі відомості. При цьому виборці, які мають залишити заклад чи установу до дня голосування, до подання та до списку виборців на відповідній виборчій дільниці не включаються.

Після складення списку виборців на спеціальній виборчій дільниці ДВК невідкладно передає відомості про включених до нього виборців відповідному відділу ведення Державного реєстру виборців.

Зоряна Павлів пояснила, як відбувається процес уточнення списку виборців на спеціальній виборчій дільниці.

"Якщо виборець прибув до стаціонарного закладу охорони здоров’я менш як за 10 днів до дня голосування але більш як за 2 дні до дня голосування, керівник відповідного закладу невідкладно подає відповідні відомості, засвідчені підписом та печаткою закладу, а ДВК на підставі відомостей, поданих керівником закладу, уточнює список виборців, - зазначила Зоряна Павлів. - Окрім того, виборець має право особисто звернутись до ДВК спеціальної виборчої дільниці не пізніше, ніж за два дні до дня голосування із заявою щодо уточнення списку виборців. ДВК спеціальної виборчої дільниці розглядає таку заяву невідкладно. За результатом розгляду ДВК зобов’язана прийняти рішення про внесення змін до списку виборців або мотивоване рішення про відмову в задоволені заяви. Якщо така заява подана пізніше, ніж за два дні до дня голосування - ДВК залишає її без розгляду. Відомості про внесення змін до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці ДВК невідкладно передає відповідному відділу ведення Державного реєстру виборців. В останню суботу перед днем голосування список виборців на спеціальній виборчій дільниці закривається".

Очільниця відділу адміністрування Реєстру наголосила, що в день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться, але можуть виправлятися неточності та технічні описки в уточненому списку виборців (якщо є зрозумілим, що до списку виборців включено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування), а саме неправильне написання: прізвища, власного імені (усіх власних імен), по батькові (за наявності); дати народження; номера будинку, квартири місця проживання. Таке виправлення засвідчується підписом голови або заступника голови чи секретаря ДВК у графі "Примітки".

Додамо, що військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади, та не мають права голосу на місцевих виборах 25 жовтня.