На засіданні чергової сесії Львівська облрада ухвалила рішення «Про підтримку ініціативи щодо оголошення природної території Трускавця курортною територією державного значення». Його ухвалили без будь-яких заперечень.

Це був останній крок розгляду документації Трускавця на регіональному рівні – попереду погодження в державних органах центральної виконавчої та законодавчої влади.

«Ще на початку квітня міськрада Трускавця звернулася до нашого управління з документацією – принесли 10 томів із науковими обґрунтуваннями й картосхемами, які разом із місцевими санаторно-курортними закладами готували загалом 2 роки. До цього часу їх розглядало 5 комісій обласної ради. Тепер, після затвердження на сесії, документація буде передана в Державне агентство розвитку туризму», зазначив заступник керівника управління туризму та курортів Львівської ОДА Тарас Лозинський.

Відповідно до Закону України «Про курорти» після погодження усіма центральними органами виконавчої влади Кабмін скерує до Верховної Ради законопроєкт про оголошення Трускавця курортом державного значення.

За словами Лозинського, надання території міста Трускавця статусу курортного державного значення підвищить туристичну привабливість, поліпшить інвестиційний клімат та затвердить позитивний імідж курорту.

Збалансоване використання природних та лікувальних ресурсів дасть захист та гарантії, які унеможливлюють завдання шкоди природі. Будуть створені так звані зони округу санітарної охорони (суворого режиму обмежень та спостережень)».

Нагадаємо, що до 2017 році на Львівщині було 18 територій зі статусом курортних. Однак Кабмін скасував постанови 1996 і 1997 років, які визначали такий статус населених пунктів України, а зокрема й Львівщини. Відтоді в регіоні нема курортних територій.