Сьогодні Львівщина разом з усією Україною вшановує ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Саме 14 грудня офіційно завершилось будівництво саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції.

Голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, представники влади міста, громадськість поклали квіти до пам’ятника Героям та жертвам Чорнобиля, що на вулиці Морозній у Львові.

«Сьогодні ми вшанувуємо учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Це день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком. Це день тих, хто, жертвуючи своїм життям та здоров'ям, героїчно рятували людство від вбивчої дії атома. Завдяки зусиллям ліквідаторів вдалося локалізувати загрозу під укриттям. Саркофаг є не лише нагадуванням про вашу мужність та відвагу, але й роздільною лінією між старою системою цінностей і новими умовами життя. Пам'ятаємо ваш подвиг! Дякуємо за нашу безпеку!», - звернувся до присутніх Максим Козицький.

У пам'ять тих, хто пожертвував своїм життям, рятуючи світ від атомного лиха, священики відслужили чин панахиди.

Зазначимо, на сьогодні у Львівській області проживають 7 795 осіб, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС. З них статус учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС має 3 861 особа (в т.ч. у Львові – 1 517).

Згідно з Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особи, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на позачергове забезпечення жилою площею за рахунок коштів держбюджету. За період з 2014 по 2020 рр. з державного бюджету кошти для придбання житла громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи не виділялися.

Львівська ОДА у 2020 році вперше передбачила 456 тис. грн. та розробила порядок використання коштів на придбання житла для осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи (віднесених до категорії 1), на умовах співфінансування. Перший учасник програми з м. Трускавець вже обирає житло.

Окрім того, у Львівській області діє програма для безоплатного забезпечення ліками та зубопротезування постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на реалізацію якої у обласному бюджеті на 2020 рік передбачено 3,6 млн. грн.

Додатково зазначимо, що у 2019 році Львівська обласна організація «Союз Чорнобиль України» за адресою: м. Львів пл. Маланюка, 6 відкрила громадський музей «Чорнобиль пам’ять Львівщини». Тут можна дізнатися цікаві історичні факти та безпосередньо поспілкуватися з учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.