фасоль, яська, французыСтрийський район Львівщини обрано одним із районів, де у рамках французького проекту  вирощуватимуть квасолю "Яська". Про це повідомили у департаменті агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації.

Для цього у селах району, зокрема, у с. Підгірці, планують створити кооператив у рамках проекту, який реалізовує посольство Франції в Україні, Агентство з розвитку міжнародного співробітництва в галузі сільського господарства та сільської місцевості (Франція) та департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА.

"Саме цю культуру можна вирощувати на теренах Стрийщини, бо тут, за історичними згадками, квасолю вирощують вже декілька століть", - зазначила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Наталія Хмиз.

Тепер важливо навчити людей технологічно правильно це робити, формувати однорідні партіі, сформувати маркетингові канали збуту.

"Впевнена, що на сьогодні внутрішній ринок споживання, наші ресторани ще не відкрили для себе весь потенціал квасолі "Яська". І через років два про Підгірці можна буде сказати, що це те село, в якому відродили цю квасолю та розвинулись саме завдяки цій агрокультурі", - наголосила директор департаменту.

Окрім Стрийського району, обрано для вирощування квасолі також Жовківський, Яворівський та Пустомитівський райони. Відзначимо, що сьогодні "Яська" на території Західної України вирощують на приватних грядках, тож для вживання можна купити лише у бабусь.

Нагадаємо, що квасоля яська, мед та сир бринза обрані традиційними продуктами Львівщини, які в майбутньому мають популяризувати цей край.


Стрыйский район Львовской избран одним из районов, где в рамках французского проекта выращивать фасоль "Яська". Об этом сообщили в департаменте агропромышленного развития Львовской облгосадминистрации.

Для этого в селах района, в частности, в с. Подгорцы, планируют создать кооператив в рамках проекта, который реализует посольство Франции в Украине, Агентство по развитию международного сотрудничества в области сельского хозяйства и сельской местности (Франция) и департамент агропромышленного развития Львовской ОГА.

"Именно эту культуру можно выращивать на территории Стрыйщины, потому что здесь, по преданию, фасоль выращивают уже несколько веков", - отметила директор департамента агропромышленного развития Львовской ОГА Наталья Хворост.

Теперь важно научить людей технологически правильно это делать, формировать однородные партии, сформировать маркетинговые каналы сбыта.

"Уверена, что сегодня внутренний рынок потребления, наши рестораны еще не открыли для себя весь потенциал фасоли "Яська". И через пару лет о Подгорцы можно будет сказать, что это то село, в котором возродили эту фасоль и развились именно благодаря этой агрокультуре", - отметила директор департамента.

Кроме Стрыйского района, для выращивания фасоли избраны также Жолковский, Яворивский и Пустомытовский районы. Отметим, что сегодня "Яська" на территории Западной Украины выращивают на частных грядках, поэтому для употребления можно купить только у бабушек.

Напомним, что фасоль "Яська", мед и сыр брынза выбраны традиционными продуктами Львовщины, которые в будущем должны популяризировать этот край.