монастырь, археологи, исследованиеАрхеологи РАС розпочали дослідження у Підкамені  Бродівського району. Про це повідомляється на сайті Рятівної археологічної служби. 

На території монастирського комплексу у селищі міського типу Підкамінь проводять археологічні дослідження. Минулого тижня науковці Рятівної археологічної служби розпочали попередні роботи: шурфування на території внутрішнього дворика та нагляд за земляними роботами у місцях планованого пониження рівня поверхні.

"З історичних джерел відомо, що при монастирі тут довгий час існував цвинтар. Це підтверджують вже перші дні наших досліджень. Наше основне завдання - з’ясувати, на якій глибині знаходяться поховання та надати рекомендації виконавцям земляних робіт", - розповів керівник досліджень молодший науковий співробітник Рятівної археологічної служби Олександр Сілаєв.

Замовником робіт є Львівська ОДА. Дослідження виконують в рамках великого міжнародного проекту “Транскордонний паломницький маршрут як інструмент промоції спільної історико-культурної спадщини в українсько-польському прикордонні”, що реалізується за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020. На реставрацію монастирського комплексу в Підкамені проектом передбачено 28,6 млн грн.

Довідка SQ. Монастирський храм у селі Підкамінь є пам’яткою архітектури національного значення XV-XVIII ст. з охоронним номером – 407. Перша згадка про монастир датована 1464 роком. Він діяв до 1946 року, у 1940-50-х роках там була тюрма НКВС. У другій половині 1950-х років на місці в’язниці було засновано психоневрологічний інтернат закритого типу. У храмі зробили конюшню, а згодом – гараж для сільськогосподарської техніки. 1997 року монастир відновлено. Тепер він належить монахам студитам УГКЦ і має назву Монастир походження дерева Хреста Господнього. У 2011 році через сильний вітер з вежі монастиря впали скульптури.


Археологи РАС начали исследования в Подкамене Бродовского района. Об этом сообщается на сайте спасательной археологической службы. 

На территории монастырского комплекса в пгт Подкамень проводят археологические исследования. На прошлой неделе ученые спасательной археологической службы начали предварительные работы: шурфование на территории внутреннего дворика и надзор за земляными работами в местах планируемого понижения уровня поверхности.

"Из исторических источников известно, что при монастыре здесь долгое время существовало кладбище. Это подтверждают уже первые дни наших исследований. Наша основная задача - выяснить, на какой глубине находятся захоронения и дать рекомендации исполнителям земляных работ", - рассказал руководитель исследований младший научный сотрудник спасательной археологической службы Александр Силаев.

Заказчиком работ является Львовская ОГА. Исследование выполняют в рамках большого международного проекта "Трансграничний паломнический маршрут как инструмент продвижения совместного историко-культурного наследия в украинском-польском пограничье", реализуемого при финансовой поддержке Европейского Союза в рамках Программы трансграничного сотрудничества Польша - Беларусь - Украина 2014-2020. На реставрацию монастырского комплекса в Подкамене проектом предусмотрено 28,6 млн грн.

Справка SQ. Монастырский храм в селе Подкамень является памятником архитектуры национального значения XV-XVIII вв. с охранным номером - 407. Первое упоминание о монастыре датируется 1464 годом. Он действовал до 1946 года, в 1940-50-х годах там была тюрьма НКВД. Во второй половине 1950-х годов на месте тюрьмы был основан психоневрологический интернат закрытого типа. В храме сделали конюшню, а впоследствии - гараж для сельскохозяйственной техники. В 1997 году монастырь восстановили. Теперь он принадлежит монахам студитам УГКЦ и носит название Монастырь происхождения дерева Креста Господня. В 2011 году из-за сильного ветра с башни монастыря упали скульптуры.