операция, ишемическая болезнь сердцаВперше у Львові пацієнту з ішемічної хвороби серця було виконано багатосудинне коронарне шунтування без розрізу грудини. Операцію провів кардіохірург Тарас Рудик на базі Львівської обласної клінічної лікарні.  Це вдалося зробити завдяки впровадженню сучасних мініінвазивних кардіохірургічних технологій, яких команда львівських лікарів навчалась під час стажувань у колег зі східної Європи, повідомляє "Форпост" з посиланням LvNews.

Пацієнт звернувся до лікарів зі скаргами на тиснучі болі в грудях, які виникали під час фізичних навантажень. Після дообстеження було зрозуміло, що допомогти може тільки операція – коронарне шунтування.

За статистикою, ішемічна хвороба серця найпоширеніша патологія серед усіх кардіологічних захворювань. Суть патології  полягає у раптовому чи поступовому погіршенні прохідності судин, які живлять серце кров′ю. Людина може померти від зупинки серця або перенести інфаркт міокарда чи захворіти на стенокардію. Щороку у світі загалом та Україні зокрема потреба в операційних втручаннях хворим на ІХС становить від 500 до 700 на один мільйон населення. Тільки на Львівщині за рік цифра потребуючих наближається до 3000 осіб.

"Ситуація погіршується ще й тим, що ця недуга постійно вибирає щораз молодших українців. Нерідко класичний метод операції, коли доступ до серця здійснюється через розріз грудини та вимагає, відповідно, тривалої післяопераційної реабілітації, є досить важливим фактором у прийнятті пацієнтом рішення про операцію. До цього часу на Львівщині не було альтернативи класичним операціям. Проте сьогодні мініінвазивний метод проведення такого втручання став реальністю. Ми пришили три додаткові судини до серця з невеликого доступу без розрізу грудини. Пацієнт почувається добре і уже на другий післяопераційний день готовий до переведення в загальну палату", -  каже доктор Тарас Рудик.

За його словами, мініінвазивно можна оперувати не тільки пацієнтів із ІХС, а й з іншими патологіями (вадами клапанів чи вадами розвитку серця).


Впервые во Львове пациенту с ишемической болезни сердца была выполнена многососудистом коронарное шунтирование без разреза грудины. Операцию провел кардиохирург Тарас Рудык на базе Львовской областной клинической больницы. Это удалось сделать благодаря внедрению современных миниинвазивных кардиохирургических технологий, которых команда львовских врачей училась во время стажировок у коллег из восточной Европы, сообщает "Форпост" со ссылкой LvNews.

Пациент обратился к врачам с жалобами на давящие боли в груди, которые возникали во время физических нагрузок. После дообследования было понятно, что помочь может только операция - коронарное шунтирование.

По статистике, ишемическая болезнь сердца самая распространенная патология среди всех кардиологических заболеваний. Суть патологии заключается во внезапном или постепенном ухудшении проходимости сосудов, питающих сердце кровью. Человек может умереть от остановки сердца или перенести инфаркт миокарда или заболеть стенокардией. Ежегодно в мире в целом и Украины в частности потребность в операционных вмешательствах больным ИБС составляет от 500 до 700 на один миллион населения. Только на Львовщине за год цифра нуждающихся приближается к 3000 человек.

"Ситуация ухудшается еще и тем, что этот недуг постоянно выбирает каждый раз младших украинский. Нередко классический метод операции, когда доступ к сердцу осуществляется через разрез грудины и требует, соответственно, длительной послеоперационной реабилитации, является весьма важным фактором в принятии пациентом решение об операции. К этого времени на Львовщине не было альтернативы классическим операциям. Однако сегодня миниинвазивный метод проведения такого вмешательства стал реальностью. Мы пришили три дополнительных сосуды к сердцу из небольшого доступа без разреза дек ини. Пациент чувствует себя хорошо и уже на второй послеоперационный день готов к переводу в общую палату ", - говорит доктор Тарас Рудык.

По его словам, миниинвазивной можно оперировать не только пациентов с ИБС, но и с другими патологиями (недостатками клапанов или пороками развития сердца).