Львівщина долучиться до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Вона відбувається щорічно з 25 листопада до 10 грудня.

«Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада по 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства», - розповіли у департаменті соціального захисту населення Львівської ОДА.

У межах акції обласна державна адміністрація проведе ряд інформаційно-просвітницьких заходів.

Один із них – регіональний флешмоб «#НЕ_ламай_калину!», співорганізаторами якого є громадська організація «Центр «Жіночі перспективи». Так, 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, у районних центрах та містах обласного значення представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, інші зацікавлені особи висадять саджанці калини - етнонаціонального символу української жінки.

Також у цей день будівлю облдержадміністрації у темну пору доби підсвітять помаранчевим – офіційним кольором акції.

Окрім цього, в грудні у м.Трускавець відбудеться відкриття відділення з надання притулку для жінок та дітей, які постраждали від домашнього насильства Центру соціально-психологічної допомоги у Львівській області. Заклад буде розрахований на 10 сімейних місць.

Зазначимо, щорічна акція «16 днів проти насильства» ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. Дати акції символічно наголошують на цьому зв’язку:

25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом, 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством, 3 грудня – Міжнародний день інвалідів, 5 грудня – Міжнародний день волонтера, 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі.

Таким чином, майже кожний день від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства (у громадській чи приватній сферах) є порушенням прав людини.