киберполиция, заминирование, сервисКіберполіція припинила діяльність масштабного сервісу для реєстрації різних акаунтів у месенджерах, соцмережах та поштових сервісах, який мав офіси у різних містах України, зокрема у Львові. Ресурс використовувався для створення бот-ферм, розсилки спамових повідомлень та реєстрації електронних пошт, з яких здійснювалися анонімні повідомлення про замінування. Здійснено обшуки у шести регіонах України. Про це повідомляє Департамент кіберполіції України.

Працівники кіберполіції спільно зі слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України, за процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України, викрили масштабний сервіс для масової розсилки електронних повідомлень.

Встановлено, що усі роботи сервісу проводилися виключно на замовлення зацікавлених клієнтів. За допомогою цього ресурсу можливо було купити активовані облікові записи у великій кількості до різноманітних поштових ресурсів, соціальних мереж, платіжних систем тощо. При цьому, продавалися і верифіковані облікові записи, вартість яких була значно більшою.

Такі послуги використовувалися зазвичай для здійснення анонімної масової розсилки повідомлень про нібито виграш автомобіля (грошей), сплати неіснуючого боргу тощо. Більше, сервіс надавав змогу своїм клієнтам здійснювати спам-розсилки та реєструвати акаунти на різноманітних ресурсах, що потребують для реєстрації номер телефону із подальшою верифікацією (соціальні мережі, електронна пошта тощо).

Для захисту своїх мереж та анонімізації зловмисники використовували VPN та TOR сервіси.

Поліцейські провели обшуки у шести містах України: Києві, Одесі, Львові, Миколаєві, Рівному та Херсоні. У цих містах знаходилися будинки, гаражні бокси, квартири та орендовані офіси, які зловмисники використовували для протиправної діяльності. За результатами обшуків вилучено обладнання, яке використовувалося для ведення такої діяльності. Техніку направлено на експертизу.

Досудове розслідування триває у межах раніше розпочатого кримінального провадження за ст.189 (Вимагання), ст.258 (Терористичний акт), ст.259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) КК України. Проводяться заходи щодо притягнення до відповідальності осіб, що причетні до організації такої діяльності.

13df594dd89297ba440688a84d5fb557.md.jpg afdf44d344c631e0b76cdacab6d272c9.md.jpg 77fd43a6e48c005175b933e4b7cd5663.md.jpg 9511185751a4f79b0507cd7d60eaeca8.md.jpg 649bc46ad03f23efd4d2ac72f47cfbe9.md.jpg


Киберполиции прекратила деятельность масштабного сервиса для регистрации различных аккаунтов в мессенджерах, соцсетях и почтовых сервисах, который имел офисы в разных городах Украины, в частности во Львове. Ресурс использовался для создания бот-ферм, рассылки спамовых сообщений и регистрации электронных почт, с которых осуществлялись анонимные сообщения о заминировании. Осуществлены обыски в шести регионах Украины. Об этом сообщает Департамент киберполиции Украины.

Работники киберполиции совместно со следователями Главного следственного управления Национальной полиции Украины, под процессуальным руководством Генеральной прокуратуры Украины, разоблачили масштабный сервис для массовой рассылки электронных сообщений.

Установлено, что все работы сервиса проводились исключительно по заказу заинтересованных клиентов. С помощью этого ресурса можно было купить активированные учетные записи в большом количестве у различных почтовых ресурсов, социальных сетей, платежных систем и тому подобное. При этом, продавались и верифицированные учетные записи, стоимость которых была значительно больше.

Такие услуги использовались обычно для осуществления анонимной массовой рассылки сообщений о якобы выигрыше автомобиля (денег), уплаты несуществующего долга и тому подобное. Более того, сервис предоставлял возможность своим клиентам осуществлять спам-рассылки и регистрировать аккаунты на различных ресурсах, требующих для регистрации номер телефона с последующей верификацией (социальные сети, электронная почта и т.д.).

Для защиты своих сетей и анонимизации злоумышленники использовали VPN и TOR сервисы.

Полицейские провели обыски в шести городах Украины: Киеве, Одессе, Львове, Николаеве, Ровно и Херсоне. В этих городах находились дома, гаражные боксы, квартиры и арендованные офисы, которые злоумышленники использовали для противоправной деятельности. По результатам обысков изъято оборудование, которое использовалось для ведения такой деятельности. Техника направлена на экспертизу.

Досудебное расследование продолжается в рамках ранее начатого уголовного производства по ст.189 (вымогательство), 258 (Террористический акт), ст.259 (Заведомо ложное сообщение об угрозе безопасности граждан, уничтожения или повреждения объектов собственности) УК Украины. Проводятся мероприятия по привлечению к ответственности лиц, причастных к организации такой деятельности.