несчастный случай, стройплощадкаСпеціальна комісія ГУ Держпраці у Львівській області завершила розслідування нещасного випадку з муляром ПП "КФ ГРУП", який трапився на території будівельного майданчика у с. Пасіки Зубрицькі Львівської області.

Комісія, утворена наказом Головного управління Держпраці у Львівській області, завершила спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався 5 червня 2019 р. з муляром ПП "КФ ГРУП".

Випадок трапився на території будівельного майданчика у с. Пасіки Зубрицькі Львівської області. Встановлено, що 5 червня 2019 р. після закінчення робочого дня на будівельний майданчик привезли плити (панелі) перекриття, які необхідно було розвантажити. Головний інженер підприємства – керівник робіт, залучив 3-х працівників (муляра, бруківника та машиніста крана) до розвантаження плити. Розвантаження плит проводилось за допомогою крана стрілового самохідного гусеничного дизель-електричного ДЭК-251, який належить ПП "КФ ГРУП".  Двоє працівників  і головний інженер стропили панелі на машині і складали їх на визначене місце.

Чотири панелі розвантажили і склали в стопку. Під час розвантаження п’ятої панелі та її розвертання і вирівнювання, керівник робіт побачив муляра, який лежав на землі і на голові  якого була кров. Керівник робіт негайно припинив роботу крана. На місце нещасного випадку було викликано швидку медичну допомогу. Лікарі госпіталізували потерпілого муляра у лікарню з діагнозом  важка поєднана відкрита черепно-мозкова травма. На сьогодні працівник проходить реабілітацію після нещасного випадку.

Комісія дійшла висновку, що система управління охороною праці на підприємстві діє не ефективно. На підприємстві відсутні затверджені плани роботи з охорони праці. Приписи особою, яка виконує функції служби охорони праці на підприємстві, не видавались. Потерпілий муляр допущений до виконання робіт з підвищеною небезпекою без медичного огляду, професійного добору, без спецодягу, спецвзуття та засобів індивідуального захисту. Не проводяться цільові інструктажі при залученні працівників до виконання  робіт, не передбачених безпосередніми обов’язками працівників, так, з потерпілим не проведено цільовий інструктаж перед залученням його до вантажно-розвантажувальних робіт з допомогою крана. Атестація робочих місць у ПП "КФ Груп" не проводилась.

Комісія зі спеціального розслідування нещасного випадку дійшла висновку, що  цей нещасний випадок  пов’язаний з виробництвом.  

Під час розслідування встановлено, що до нещасного випадку призвели дії або бездіяльність трьох осіб.

  • Так,  головний інженер – як особа відповідальна за проведення робіт щодо безпечного переміщення вантажів вантажопідіймальними кранами і машинами та забезпечення безпеки праці при виконанні вантажно-розвантажувальних та стропальних робіт не забезпечив належну організацію вантажно-розвантажувальних робіт з використанням підіймально-транспортних машин – крана стрілового самохідного гусеничного дизель-електричного ДЭК-251;
  • Машиніст гусеничного крану – під час виконання вантажно-розвантажувальних робіт не виконав вимоги Інструкції з охорони праці, де зазначається, що, якщо для стропування вантажів призначені робітники, які не мають посвідчення стропальника, то машиніст не повинен ставати до роботи.
  • Потерпілий муляр – не подбав про особисту безпеку і здоров’я, виконуючи вантажно-розвантажувальні роботи.

Відтак члени комісії зі спеціального розслідування нещасного випадку запропонували ПП "КФ ГРУП" низку заходів, які  допоможуть запобігти  аналогічним нещасним випадкам у майбутньому.

Також за порушення встановленого терміну повідомлення Головному управлінню Держпраці у Львівській області про нещасний випадок на виробництві, директора притягнуто до адміністративної відповідальності.

До слова, на сьогодні щодо цього випадку проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні.


Специальная комиссия ГУ Гоструда во Львовской области завершила расследование несчастного случая с каменщиком ЧП "КФ ГРУПП", который произошел на территории строительной площадки в с. Пасеки-Зубрицкие Львовской области.

Комиссия, образованная приказом Главного управления Гоструда во Львовской области завершила специальное расследование несчастного случая, произошедшего 5 июня 2019 с каменщиком ЧП "КФ ГРУПП".

Случай произошел на территории строительной площадки в с. Пасеки-Зубрицкие Львовской области. Установлено, что 5 июня 2019 после окончания рабочего дня на строительную площадку привезли плиты (панели) перекрытия, которые необходимо было разгрузить. Главный инженер предприятия - руководитель работ, привлек 3-х работников (каменщика, мостовщик и машиниста крана) до разгрузки плиты. Разгрузка плит проводилось с помощью крана стрелового самоходного гусеничного дизель-электрического ДЭК-251, принадлежащий ЧП "КФ ГРУПП". Двое работников и главный инженер стропила панели на машине и складывали их на определенное место.

Четыре панели разгрузили и составили в стопку. Во время разгрузки пятой панели и ее развертывания и выравнивания, руководитель работ увидел каменщика, который лежал на земле и на голове которого была кровь. Руководитель работ немедленно прекратил работу крана. На место несчастного случая была вызвана скорая медицинская помощь. Врачи госпитализировали пострадавшего каменщика в больницу с диагнозом тяжелая сочетанная открытая черепно-мозговая травма. Сегодня работник проходит реабилитацию после несчастного случая.

Комиссия пришла к выводу, что система управления охраной труда на предприятии действует эффективно. На предприятии отсутствуют утвержденные планы работы по охране труда. Предписания лицом, выполняющим функции службы охраны труда на предприятии, не выдавались. Пострадавший каменщик допущен к выполнению работ с повышенной опасностью без медицинского осмотра, профессионального отбора, без спецодежды, спецобуви и средств индивидуальной защиты. Не проводятся целевые инструктажи при привлечении работников к выполнению работ, не предусмотренных непосредственными обязанностями работников, так, с потерпевшим не проведен целевой инструктаж перед привлечением его к погрузочно-разгрузочным работам с помощью крана. Аттестация рабочих мест в ООО "КФ Групп" не проводилась.

Комиссия по специальному расследованию несчастного случая пришла к выводу, что этот несчастный случай связан с производством.

В ходе расследования установлено, что к несчастному случаю привели действия или бездействие трех человек.

  • Так, главный инженер - как лицо, ответственное за проведение работ по безопасному перемещению грузов грузоподъемными кранами и машинами и обеспечения безопасности труда при выполнении погрузочно-разгрузочных и стропальных работ, не обеспечил надлежащую организацию погрузочно-разгрузочных работ с использованием подъемно-транспортных машин - крана стрелового самоходного гусеничного дизель-электрического ДЭК-251;
  • Машинист гусеничного крана - при выполнении погрузочно-разгрузочных работ не выполнил требования Инструкции по охране труда, где отмечается, что, если для строповки грузов предназначены рабочие, не имеющие удостоверения стропальщика, то машинист не должен приступать к работе.
  • Пострадавший каменщик - не позаботился о личной безопасности и здоровье, выполняя погрузочно-разгрузочные работы.

Поэтому члены комиссии по специальному расследованию несчастного случая предложили ЧП "КФ ГРУП" ряд мер, которые помогут предотвратить аналогичные несчастные случаи в будущем.

Также за нарушение установленного срока сообщения Главному управлению Гоструда во Львовской области о несчастном случае на производстве, директор привлечен к административной ответственности.

К слову, сегодня по этому случаю проводится досудебное расследование в уголовном производстве.