На площі Ринок відбулася презентація виставки «15 вкрадених життів», на якій показали 15 портретів та історій тих, кого ще досі не знайдено ні живими, ні мертвими з часів окупації Криму.

ГО «Кримські татари Львівщини» презентує виставку «15 вкрадених життів», яку підготували представники ГО «КримSOS» в рамках інформаційної кампанії Find&Free («Файнд енд Фрі»).

«15 вкрадених життів» – це 15 історій про те, як викрадають синів, чоловіків і батьків, які виражали свою незгоду з діями окупаційної влади. В рамках експозиції були представлені 15 портретів та історій тих, кого ще досі не знайдено ні живими, ні мертвими. Такі прецеденти відбуваються впродовж 7 років, тобто з приходом окупаційної влади РФ на територію Кримського півострова. Навіть зараз, протягом липня 2021 р., зникло ще троє.

[фото: Олександр Мазуренко]
фото: Олександр МазуренкоЗавантажити фото

«Коли я читала історії зниклих, я уявляла переживання і стан їх матерів, і від цього ставало дуже страшно. Найменше, що ми можемо зробити, – це пам’ятати про них, про це говорити, адже всі вони – наші, українські громадяни, адже Крим завжди буде Україною. Ми повинні говорити про зниклих цілому світові і нагадувати про цей нелюдський режим, який нізащо знищує людей. Ці молоді люди зникли тільки через те, що вони є кримськими татарами та громадянами України.

Львів завжди був, є і буде відкритим для кожного кримського татарина. Ми підтримуємо їх з перших днів окупації. Ми будемо про татар говорити і пам’ятати завжди», – наголосила Оксана Стельмах, в.о. начальника управління культури ЛМР.

Метою цієї виставки є нагадати про протиправні дії окупаційного режиму на території півострова, про жертв насильницьких зникнень в окупованому Криму, а також спрямувати увагу на пошук зниклих і звільнення незаконно затриманих мешканців та активістів у Криму, підтримки їх сімей.