Львівський осередок Української Академії Лідерства (УАЛ) організував навчання для молодіжних працівників та ініціативної молоді з громад області. Навчались лідерству, окреслювали плани на наступний рік.

«Загалом мали 10 команд з Львівщини, які проходили навчання за методикою роботи УАЛ. Це все, що стосується лідерства та менторства в молодіжній роботі. Говорили про те, як працювати з молоддю в громадах так, щоб кожен відчув відповідальність за розвиток свого міста чи села. Також зупинились на тому, як правильно відстратегувати роботу на наступний рік»,-  розповіли у Академії Лідерства.

В межах навчання молодь зустрілась із випускниками академії Богданом Скоропадом та Анастасією Безпалько. Вони розказали про те, чого навчились в Академії і як тривав цей процес.

«Перше, що зробили в академії - це показали нам відео про те, що ви не можете бути лідерами, якщо кожного ранку не застеляєте своє ліжко. Тобто лідерство дорівнює дисципліні і порядку. В академії ти завжди ростеш і стараєшся, тут тобі задають темп, який в житті заставляє розвиватися. Це великий особистий виклик для кожного. Навчання в УАЛ - це інвестиція в себе» - розповів Богдан Скоропад.

Філософію Академії презентував керівник Львівського осередку УАЛ Валентин Григоренко. Він має досвід лідерства у багатьох сферах життя суспільства. Розповідає, що в роботі з молоддю базовим є менторство, тобто наставництво.

«Маю особистий досвід лідерства у кількох сферах, зокрема бізнесі, громадському житті, військовій сфері. Для молодіжних працівників надважливо зрозуміти, що лідер - той кому довіряють, а вершина лідерства – люди, які змінюють спільноту. Важливо щоб команда, яка працює з молоддю постійно розвивалась і ставила собі високі цілі. Базовий інструмент роботи з молоддю – це менторство. Тут важливо розуміти,  що ментор - людина, яка йде поряд, має певний досвід, знання і готова цим досвідом ділитися. Динаміка молодого покоління полягає не в «обламуванні» ідей, а в набутті досвіду. Важливо молоді давати простір для помилок. Молодь має отримати можливість здобути особистий досвід» - зазначив він.

Завдання Академії навчити молодь ставити перед собою якісні і результативні цілі. Для цього Академія розпрацьовує вже наявні програми, які мають суспільний запит.

«Розробка стратегії в кожній громаді має базуватись на потребах молоді в першу чергу. Важливо також запланувати масові заходи, які матимуть вплив і популярність за межами громади. Ми говоримо про так званий вихід назовні, він підвищить рівень довіри до вашого середовища ваших ключових партнерів», - зазначила заступник керівника Львівського осередку Марія Баглай.

Як розповіли у відділі молодіжної політики Львівської ОДА цей тренінг був пілотним. У планах напрацювання цілісної програми навчань для молоді за методикою УАЛ.

«Важливо що УАЛ - команда з досвідом і великими цілями. Тому ніхто краще не зміг би провести ці навчання. Наступного року плануємо провести цілу серію навчань для молоді та молодіжних працівників за методикою УАЛ»,-  зазначила керівник відділу молодіжної політики Софія Курман.

Довідково

Українська Академія Лідерства – це 10-місячна освітня програма розвитку для випускників шкіл віком від 16 до 20 років. Навчання триває 6 днів на тиждень, а студенти проживають у кампусах Академії. Програма допомагає молоді знайти своє призначення, пізнати країну та світ, усвідомлено обрати майбутню професію та розкрити лідерські якості.

В основі навчання — три елементи розвитку: фізичний, емоційний та інтелектуальний.

Під час навчання та роботи студенти здобувають навички самопізнання, аналізу суспільних викликів, командної праці, комунікації, щоб краще зрозуміти себе, країну і світ, в якому ми живемо. Навчання для студентів є безкоштовним — кожен, хто успішно пройде відбір, здобуває ґрант, що покриє проживання, харчування, експедиції, страхування здоров’я тощо.

Свої осередки УАЛ має у Львові, Києві, Миколаєві, Полтаві, Харкові, Чернівцях, Маріуполі.