Стрийська міська центральна лікарня - один із закладів в області, які лікують пацієнтів із коронавірусною інфекцією. З травня цього року тут пролікували понад 1200 пацієнтів. Медики розповідають, сьогодні і лікарі, і пацієнти мають все необхідне для успішного лікування хворих. Проте лікарня найближчим часом таки розширюватиме ліжкову мережу.

«До прикладу, за жовтень ми пролікували 278 пацієнтів. На сьогодні в лікарні перебуває 131 пацієнт, з них 16 в реанімації, 1 на апараті ШВЛ і 2 на апаратній неінвазивній вентиляції. В середньому щомісячно у нас лікується понад 200 пацієнтів», -  розповів директор Стрийської міської лікарні Осип Бегей.

Медик зазначив, що упродовж останнього часу збільшується кількість хворих, які мають важкий перебіг захворювання.

«Приблизно 70 % усіх хворих потребують невідкладної кисневої терапії. Наразі нам вдається забезпечити їх киснем і медикаментами згідно з протоколами лікування. Лікарня щомісячно тратить приблизно 1,5 мільйона гривень на медикаменти. Люди докуповують ті ліки, які не входять в протокол і здебільшого потрібні хворим з супутніми патологіями», - зазначив Осип Бегей.

Вік пацієнтів – різний. До прикладу, вчора на лікування у медзаклад потрапили пацієнти 28 і 48 років. Найстаршому хворому на коронавірус було 80.

Серед супутніх патологій - дефіцит імунітету, онкологічні захворювання, цукровий діабет, захворювання крові. Такі пацієнти одужують важко.

«Середня летальність по стаціонару - 7,9 %. У нас померло вже 103 людини»,  - розповів Осип Бегей.

Сьогодні в медзакладі  працює 6 медичних команд, або ж бригад. Одна команда – це 12 людей медичного та немедичного персоналу. Навантаженість на таку команду – приблизно 30 пацієнтів.

Осип Бегей розповідає: кількість команд планують збільшувати, адже розширюватимуть ліжкову мережу після ремонту одного з поверхів медзакладу. Зазначає, що завдяки належному захисту від початку пандемії на коронавірус захворіли лише троє медиків, які працюють у бригадах.

У розпорядженні медпрацівників Стрийської міської лікарні 80 точок доступу до кисню і 20 потужних кисневих концентраторів. Медики зазначають, такої кількості наразі достатньо.

Лікарня обслуговує м. Стрий, Стрийський район, м. Моршин, Сколівський район, м. Новий розділ, Миколаївський район.