чайка, "Спас"У середу, 12 вересня, відбудеться презентація унікального походу козацької чайки "Спас", яка піде Чорним морем та Дунаєм із Білгород-Дністровська до українських міст Вилкове та Килія. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Вона збудована у Львові за кресленнями XVII сторіччя. Презентація відбудеться в Арт-центрі "Дзиґа" о 12.00.

Похід триватиме із 27 вересня до 6 жовтня цього року. Його мета — пошук та документування культурної спадщини із нащадками запорізьких і донських козаків, які переселилися в буджацькі степи та на Дунай після зруйнування Запорізької Січі.

Після походу виготовлять фільм, у якому розкриють забуті паралелі та точки дотику давньої та сучасної культур. Окрім документальної стрічки, після завершення походу організують виставку живопису та фотографій з текстами письменників, учасників проекту та створять фотоальбом — знайомство з краєм старовірів, козаків та рибалок.

Цьогоріч похід є підготовкою до міжнародного проекту "Відкрити нове море" — подорож козацької чайки "Спас" до Франції".

Довідка SQ. Учасники Фонду Розвитку Екотуризму "Витоки" збудували козацьку чайку "Спас" в 2006 році в селі Раковець, що під Львовом, і щороку вирушають в новий похід. За час свого існування чайка зі своєю залогою побувала в Батумі на День незалежності Грузії, обійшла Крим, була в Азовському морі, кілька разів відкривала День ВМС України в Севастополі, здійснила кілька проектів на Дніпрі та Південному Бузі — фестиваль "Козацький острів" на Хортиці та в Києві, походи до отамана Сірка в Капулівку, щорічні майстер-класи для дітей у Черкасах на базі муніципальної Школи юних моряків, літні табори для пластунів-чорноморців тощо.


В среду, 12 сентября, состоится презентация уникального похода казацкой чайки "Спас", которая пойдет по Черному морю и Дунаю из Белгород-Днестровская в украинские города Вилково и Килия. Об этом сообщает пресс-служба Львовского городского совета.

Она построена во Львове по чертежам XVII века. Презентация состоится в Арт-центре "Дзига" в 12.00.

Поход продлится с 27 сентября по 6 октября этого года. Его цель - поиск и документирование культурного наследия с потомками запорожских и донских казаков, переселившихся в буджакские степи и на Дунай после разрушения Запорожской Сечи.

После похода изготовят фильм, в котором раскроют забытые параллели и точки соприкосновения древней и современной культур. Кроме документальной ленты, после завершения похода организуют выставку живописи и фотографий с текстами писателей, участников проекта и создадут фотоальбом - знакомство с краем староверов, казаков и рыболовов.

В этом году поход является подготовкой к международному проекту "Открыть новое море" - путешествие казацкой чайки "Спас" во Францию ​".

Справка SQ. Участники Фонда Развития Экотуризма "Истоки" построили казацкую чайку "Спас" в 2006 году в селе Раковец, что под Львовом, и каждый год отправляются в новый поход. За время своего существования чайка со своим гарнизоном побывала в Батуми на День независимости Грузии, обошла Крым, была в Азовском море, несколько раз открывала День ВМС Украины в Севастополе, осуществила несколько проектов на Днепре и Южном Буге - фестиваль "Казацкий остров" на Хортице и в Киеве, походы к атаману Сирко в Капуливку, ежегодные мастер-классы для детей в Черкассах на базе муниципальной школы юных моряков, летние лагеря для пластунов-черноморцев и тому подобное.