ученая, грант, педофил, исследованиеЛьвівська науковиця розробляє проєкт з виявлення кіберзлочинності, зокрема - педофілів у соцмережі. Про це повідомляє газета "Ратуша". 

Кандидатка технічних наук, доцент кафедри НУ "Львівська політехніка" Соломія Федушко 9 серпня отримала грант президента України для підтримки свого проєкту, завдяки якому можна звірити інформацію з профайлів та коментарів користувачів і з допомогою мовних шаблонів виявити гіпотетичних педофілів, кіберзлочинців та інших "бабаїв" у мережі. Адже кожен лишає в інтернеті свій інформаційний слід.

Цьогоріч, крім пані Соломії, таку підтримку одержать ще 59 молодих учених з усієї України, зокрема двоє — також із Львівської політехніки. Проєкт має назву "Комп’ютерно-лінгвістичні методи перевірки достовірності персональних даних користувачів віртуальних спільнот".

Як розповіла Соломія Федушко, вона працює над методикою, з допомогою якої можна перевірити на достовірність персональні дані користувачів віртуальних спільнот. Нині в вебпавутині шаленими темпами поширюють багато невірогідної, фейкової, брехливої та провокативної інформації. До того ж, спілкуючись у соціальних сервісах інтернет-комунікації, люди оперативно, часто миттєво, реагують на події у суспільстві, дають їм оцінку. А це впливає на правдивість інформації, збільшує шанси того, що хтось, скажімо, використає маніпулятивні техніки спілкування.

Вона вважає, що розроблена методика стане в пригоді багатьом. Зокрема власникам та розробникам соцмереж; власникам інтернет-порталів; фахівцям з PR-технологій для підбору та перевірки працівників; психологам. Звісно, журналістам для якісної перевірки інформаційного наповнення; політтехнологам — щоб визначати цільову аудиторію серед користувачів соцмережі та фокусувати увагу виборців на потрібній інформації. Також — працівникам спецслужб; працівникам правоохоронних органів та органів масової інформації та державної безпеки. До того ж, методика зменшить загрози порушення законодавства та етичних засад з боку окремих учасників, а саме недопустимих форм мережевого спілкування, таких, що несуть загрозу іншим учасникам (інтернет-шахрайство, педофілія тощо).

До сих пір такі методи дослідження зводилися до фрагментарного аналізу, не комплексно. До того ж більшість наявних досліджень у цій галузі мають лише теоретичний характер та результати цих досліджень на практиці не апробовані, зазначає вчена.


Львовская науковиця разрабатывает проект по выявлению киберпреступности, в частности - педофилов в соцсети. Об этом сообщает газета "Ратуша"

Кандидат технических наук, доцент кафедры НУ "Львовская политехника" Соломия Федушко 9 августа получила грант президента Украины для поддержки своего проекта, благодаря которому можно сверить информацию из профайлов и комментариев пользователей и с помощью речевых шаблонов выявить гипотетических педофилов, киберпреступников и других "Бабаев" в сети. Ведь каждый оставляет в интернете свой информационный след.

В этом году, кроме госпожи Соломии, такую ​​поддержку получат еще 59 молодых ученых со всей Украины, в том числе двое - также из Львовской политехники. Проект называется "компьютерно-лингвистические методы проверки достоверности персональных данных пользователей виртуальных сообществ".

Как рассказала Соломия Федушко, она работает над методикой, с помощью которой можно проверить на достоверность персональные данные пользователей виртуальных сообществ. Сейчас в вебпаутине бешеными темпами распространяют много недостоверной, фейковой, лживой и провокационной информации. К тому же, общаясь в социальных сервисах интернет-коммуникации, люди оперативно, часто мгновенно реагируют на события в обществе, дают им оценку. А это влияет на достоверность информации, увеличивает шансы того, что кто-то, скажем, использует манипулятивные техники общения.

Она считает, что разработанная методика пригодится многим. В частности владельцам и разработчикам соцсетей; владельцам интернет-порталов; специалистам по PR-технологиям для подбора и проверки работников; психологам. Конечно, журналистам для качественной проверки информационного наполнения; политтехнологам - чтобы определять целевую аудиторию среди пользователей соцсети и фокусировать внимание избирателей на нужной информации. Также - работникам спецслужб; работникам правоохранительных органов и органов массовой информации и государственной безопасности. К тому же, методика уменьшит угрозы нарушения законодательства и этических принципов со стороны отдельных участников, а именно недопустимых форм сетевого общения, таких, несущие угрозу другим участникам (интернет-мошенничество, педофилия и т.п.).

До сих пор такие методы исследования сводились к фрагментарному анализу, не комплексно. К тому же большинство имеющихся исследований в этой области имеют лишь теоретический характер и результаты этих исследований на практике не апробированы, отмечает ученая.