Міський голова Львова Андрій Садовий поспілкувався з представниками Ради Європи в ZOOM-форматі. Говорили, зокрема, про розвиток агломерації, метрополійне врядування та налагодження партнерства з представниками довколишніх громад.

«Ви завжди підтримуєте місцеве самоврядування в Україні, а міста є саме тим двигуном, який може дати можливість державі вийти на нову орбіту розвитку. Тож для нас велика честь мати таку важливу зустріч. Я думаю, що той кейс, який ми напрацюємо, надалі можна буде масштабувати й для інших агломерацій, інших об’єднаних громад на території Україні, – зазначив Андрій Садовий. – Хочемо подякувати вам за підтримку Форуму місцевого самоврядування, який стартує завтра і триватиме впродовж 2 днів. Приїжджає дуже багато гостей, буде багато цікавих дискусій. Також я розумію, що на мої плечі лягає більша відповідальність, тому президент вирішив реформувати Раду регіонального розвитку й утворили конгрес. Одну з палат, палату місцевих влад, доручили очолити мені. Тому всіма цими добрими ініціативами, які ми будемо проговорювати, я ділитимусь зі своїми колегами – головами ОТГ по всій Україні».

Відтак керівник департаменту демократії і врядування Ради Європи Даніель Попеску відзначив, що організація готова підтримати місто в його ініціативах, скерованих на об’єднання територій довкола Львова.

«Дякую за те, що погодились зустрітись. Вітаю вас із проведенням форуму, який ви організовуєте попри складні обставини. Я особисто кілька разів мав нагоду відвідати його. Також хочу привітати вас із обранням на посаду. Для нас велика честь попрацювати разом із вами і підтримати ваші ініціативи, скеровані на об’єднання територій довкола Львова. Насправді ми над цим питанням працюємо вже віддавна. Нам цікаво почути про ваші потреби та допомогти, спільно напрацювати рішення, які можуть стати вам в нагоді. Немає єдиного європейського стандарту, але тут потрібно розуміти, що однаково важливим є і законодавче врегулювання, і формування довіри на місцях», – зауважив Даніель Попеску.

У продовження зустрічі заступник мера Львова з містобудування Любомир Зубач презентував представникам Ради Європи досвід міста у співпраці з довколишніми громадами, а також окреслив його потреби в подальшому розвитку агломерації.

«На сьогодні нам потрібна ваша допомога з точки зору аналізу та проведення досліджень, встановлення зв’язків та комунікації з довколишніми громадами. Залучивши ваш досвід з точки зору європейських держав, ми могли б напрацювати якісну систему, як би мала працювати агломерація не лише у Львові, а й у всій Україні», – зазначив Любомир Зубач.

Довідка

Даніель Попеску – керівник департаменту демократії і врядування та відділу ефективного управління Ради Європи, спеціальний радник Ради Європи з децентралізації в Україні.