На Львівщині завершився ІІ етап конкурсу фахової майстерності з професії «Перукар». Позмагатись за призові місця зголосились представники чотирнадцятьох закладів професійно-технічної освіти області.

Через пандемію конкурс довелось організувати у режимі онлайн.

«Вперше довелось організовувати такий захід у віддаленому режимі, виявилось, що це зовсім непросто. Добре організована подія - це результат роботи всього колективу. Відтак, хочеться подякувати всім учасникам, майстрам, моделям, журі, оргкомітету і звісно керівникам закладів ПТО. Конкурси фахової майстерності допомагають підтримати інтерес учнів до професії, мотивують їх до кращого навчання. Тому варто докладати всіх зусиль, аби подібні конкурси відбувались, нехай навіть у дистанційному форматі», - зазначив начальник відділу інновацій, дистанційного навчання, координації діяльності закладів вищої освіти і науки, професійної освіти Львівської ОДА Іван Пикус.

За підсумками виконаних завдань незалежне журі визначило три призових місця:

1) Ірина Ферцович (Міжрегіональний Центр Професійно-Технічної Освіти Художнього Моделювання І Дизайну)

2) Олена Томків (Львівське вище професійне училище побутового обслуговування)

3) Ярина Столяр (Вище професійне училище 29 м. Львова).

Щороку такі конкурси проводяться в кілька етапів. Спершу учасники проходять відбори на рівні закладів, другий етап передбачає змагання на обласному рівні. Учасники з найкращими результатами мають можливість позмагатися у фіналі конкурсу на національному рівні.

«Перший раз у такому форматі проходив конкурс. Важко було всім. Кілька днів перед тим ми налагоджували технічні нюанси, адже передати усі деталі роботи через камеру непросто. Але нам все вдалось. Ми найкраще склали теоретичну частину, і практичну частину журі також оцінило найвищим балом. Зараз почали активно готуватись до наступного етапу, вивчаємо правила та вимоги. В нас буде понад 20 суперників, тому мусимо ретельно підготуватись. Переможниця дуже задоволена, мотивована на подальші успіхи, сподіваємось, що ми гідно представимо Львівщину у Кропивницькому», - розповіла майстер виробничого навчання Тетяна Кшик.

Відтак, переможниця обласного відбору представлятиме Львівщину у фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу, який триватиме впродовж 13-15 квітня на базі Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі.

Призерам Всеукраїнських конкурсів фахової майстерності призначають стипендії Президента України, які вони можуть отримувати впродовж року.

До слова, у 2020 році на Львівщині налічувалось понад 670 випускників з професії «Перукар», а кількість вступників  у 2021 році – 710 осіб.

У 2021 році Всеукраїнські конкурси фахової майстерності проводитимуть за п'ятьма професіями – «Перукар», «Електрогазозварник», «Штукатур», «Верстатник широкого профілю» та «Машиніст тепловоза».