супермаркет, еда, продукты, "Тарелка"Львівські ресторани та супермаркети віддаватимуть частину їжі потребуючим. Про це повідомляє ZAXID.NET

Допомогти потребуючим людям та зменшити кількість продуктових відходів – це завдання екологічно-соціального проекту "Тарілка", який у Львові ініціював 29-річний громадянин Німеччини Ростислав Косюра.

До проекту вже долучились мережа ресторанів "Кумпель Груп", ресторан готелю "Леополіс", мережа магазинів "Рукавичка", а також десятки львівських. Основна мета організації – збирати в закладах харчування та супермаркетах Львова невикористану їжу, продукти, термін дії яких добігає кінця, та віддавати тим, хто її потребує, водночас зменшуючи кількість продуктових відходів.

"На жаль, Україна – серед лідерів у Європі за кількістю сміттєзвалищ, які наполовину складаються з органічних продуктів. За даними Державної служби статистики, українці щороку викидають приблизно 7 мільйонів тонн придатних до споживання продуктів, вартість яких становить 5,5 мільярдів гривень. Натомість люди через безробіття або низьку зарплату не можуть себе прогодувати", – зазначає Ростислав Косюра.

Окрім згаданих ресторанів та магазинів, які забезпечуватимуть продуктами харчування, налагоджена співпраця зі спільнотою "Емаус-Оселя", яка ділитиметься досвідом проведення схожих заходів. Скаутська організація "Пласт" та Інститут міста допомагатимуть з волонтерами, ЛКП "Зелене місто", Мережа українських сортувальних ініціатив – консультаціями.

З кількома торговими мережами ще ведуться перемовини. Тому в найближчі дні список учасників організації може поповнитися.

Ростислав Косюра впродовж 23 років жив за кордоном. На створення "Тарілки" його надихнув досвід німецької благодійної організації Die Tafel, яка допомагає людям з низьким рівнем доходу. Перший центр Tafel Deutschland e.V. відкрили в Берліні ще 1993 року. Нині ж їх 940, майже в кожному місті Німеччини.


Львовские рестораны и супермаркеты отдавать часть пищи нуждающимся. Об этом сообщает ZAXID.NET

Помочь нуждающимся людям и уменьшить количество продуктовых отходов - это задача экологически социального проекта "Тарелка", который во Львове инициировал 29-летний гражданин Германии Ростислав Косюра.

К проекту уже присоединились сеть ресторанов "Кумпель Групп", ресторан отеля "Леополис", сеть магазинов "Рукавичка", а также десятки львовских. Основная цель организации - собирать в заведениях питания и супермаркетах Львова неиспользованную пищу, продукты, срок действия которых подходит к концу, и отдавать тем, кто в ней нуждается, одновременно уменьшая количество продуктовых отходов.

"К сожалению, Украина - среди лидеров в Европе по количеству свалок, которые наполовину состоят из органических продуктов. По данным Государственной службы статистики, украинцы ежегодно выбрасывают примерно 7 млн тонн пригодных к употреблению продуктов, стоимость которых составляет 5,5 млрд гривен. Однако люди из-за безработицы или низкой зарплаты не могут себя прокормить", - отмечает Ростислав Косюра.

Кроме упомянутых ресторанов и магазинов, которые будут обеспечивать продуктами питания, налажено сотрудничество с сообществом "Эммаус-Оселя", которая будет делиться опытом проведения подобных мероприятий. Скаутская организация "Пласт" и Институт города будет помогать с волонтерами, ЛКП "Зеленый город", Сеть украинских сортировочных инициатив - консультациями.

С несколькими торговыми сетями еще ведутся переговоры. Поэтому в ближайшие дни список участников организации может пополниться.

Ростислав Косюра в течение 23 лет жил за границей. На создание "Тарелки" его вдохновил опыт немецкой благотворительной организации Die Tafel, которая помогает людям с низким уровнем дохода. Первый центр Tafel Deutschland e.V. открыли в Берлине еще в 1993 году. Сейчас же их 940, почти в каждом городе Германии.