школа, рейтинг

Український центр оцінювання якості освіти опублікував детальні результати ЗНО по всіх школах. На основі цих даних видання ZAXID.NET створило актуальні рейтинги 25 найкращих навчальних закладів Львова та 25 найкращих шкіл Львівської області. 

А також зробили інтерактивну карту всіх навчальних закладів Львова та області, на якій позначили результати ЗНО кожної із 446 шкіл. Залежно від результатів тестування, школи Львова та області поділили на три умовні групи – "добрі", "середні" та "погані".

Цьогорічні результати ЗНО доволі несподівані – вперше за весь час існування ЗНО жоден львівський школяр не отримав 200 балів з української мови/літератури та історії України. При цьому кількість львівських "200-бальників" цього року виявилась найнижчою за всю історію ЗНО. І це суттєво позначилося на рейтингу шкіл.

При створенні рейтингу брався до уваги відсоток випускників, які на ЗНО отримали 180 і більше балів бодай з одного із чотирьох предметів – української мови/літератури, історії України, математики чи англійської мови. Рейтинговий бал кожної школи – це сума цих чотирьох показників. Якщо у школі якийсь із предметів здавали менше 10 учнів, то через надто низьку вибірку цей показник не враховувався, відтак заклад не отримував балів з цього предмету.

Найкращі школи Львова

Лідерами рейтингу найкращих шкіл Львова цього року стали Львівський фізико-математичний ліцей, спецшкола №37, Львівська академічна гімназія, Класична гімназія при ЛНУ ім. І. Франка та НВК "Школа I ступеня-гімназія". Загалом у списку лише кілька звичайних шкіл – найкращі результати на ЗНО в основному демонструють випускники гімназій або шкіл з певною спеціалізацією.

Незмінним у цьогорічному рейтингу виявився лише лідер – Львівський фізико-математичний ліцей. І це не дивно, адже він уже другий рік поспіль очолює рейтинг найкращих шкіл України. Вищі бали на ЗНО з української мови та літератури отримали 81% випускників ліцею, а із математики – взагалі 87%. Такі результати дозволили йому не лише другий рік поспіль бути на вершині загального рейтингу, а й стати першим у двох рейтингах за окремими предметами – з мови/літератури та математики.

Лідерство Львівського фізико-математичного ліцею проявляється ще й у кількості випускників, які отримали під час тестування найвищі бали. Із 26 львівських учнів (місто + область), які отримали 200 балів за тест, випускниками ліцею є 12 осіб. Більше того – крім ліцею цього року жодна школа не мала більше одного 200-бальника.

Цього року до списку найкращих шкіл міста потрапив і один приватний заклад – Львівська українська приватна гімназія. Чому в рейтингу лише один приватний заклад, пояснюється просто: приватні школи, як правило, мають значно меншу кількість випускників, відтак вибірка по них є надто малою, щоб включати ці заклади до рейтингу.

Частково це помітно навіть по Львівській приватній гімназії: ЗНО з історії України здавали лише восьмеро її випускників (менше 10, відтак ми не брали до уваги їх результати). Але це не завадило потрапити цій школі до десятки найкращих закладів міста.

Схожою є ситуація і з львівською гімназією "Євшан", школами №17 та №48, а також спецшколою №52 – усі вони потрапили до ТОП-25 на підставі результатів ЗНО лише із трьох предметів.

Лише два учасника минулорічного рейтингу змогли покращити свої позиції у 2018 році – це Львівська академічна гімназія та НВК "Школа I ступеня-гімназія". Академічна гімназія із п'ятої позиції просунулася на третє місце, а НВК "Школа I ступеня-гімназія" із 16 місця перейшов на п'яте місце.

Цьогорічний рейтинг найкращих шкіл Львова оновився майже на половину – до його списку потрапили 11 нових шкіл. Найцікавішою тут є ситуація із львівським НВК школою-садком №94, який рік назад не входив навіть до 50 найкращих шкіл міста, а зараз завдяки дуже хорошим результатам тестування з математики та української мови/літератури зайняв шосту позицію в загальному рейтингу.

Схожа ситуація із рейтингами шкіл за окремими предметами. У ТОП-10 найкращих закладів за результатами тестів з української мови/літератури та англійської мови по чотири нових учасники. А в списку найкращих шкіл за підсумками ЗНО з історії України взагалі залишилося лише дві школи, які були в цьому рейтингу минулого року.

Найкращі школи Львівської області

У списку найкращих шкіл області також серйозні зміни – тут змінилися 13 із 25 учасників рейтингу. І найцікавіше, що два перші місця зайняли заклади, яких не було в минулорічному ТОП-25, – це Бродівська гімназія ім. І. Труша та Городоцький НВК №2.

Єдиною стабільною позицією у обласному рейтингу є 16 місце, яке, як у 2017 році, так і зараз займає Червоноградська гімназія.

Двоє лідерів минулорічного рейтингу шкіл Львівщини суттєво погіршили свої позиції, хоч і не випали зі списку 25 найкращих: Новояворівський НВК із першого місця опустився на 14 позицію, а Дрогобицька гімназія ім. Б. Лепкого із другого – на 11 позицію. Миколаївська гімназія, яка у 2017 році займала третє місце серед обласних навчальних закладів, спустилася за межі рейтингу (до 42 місця).

Ситація із Новояворівським НВК, який минулого року не просто очолив обласний рейтинг, а навіть перевершив всі львівські школи, крім Львівського фізико-математичного ліцею та Класичної гімназії, є доволі цікавою. На 14 місце він опустився через низькі результати з математики, хоча минулого року Новояворівський НВК очолював окремий рейтинг шкіл Львівщини за результатами тестів із математики (61% його випускників отримали вищі бали).

Зараз Новояворівський НВК залишається лише у списку найкращих із англійської мови. Як і у випадку з львівськими рейтингами за предметами, в області теж суттєво змінилася ситуація – у списку найкращих шкіл з української мови, математики та історії України з минулорічного рейтингу залишилися лише по двоє учасників.

Загалом результати випускників львівських шкіл є суттєво вищими за результати ЗНО школярів з області. Але цікаво, що найменшим цей розрив є в результатах тестів з англійської мови.

За іншими параметрами все без змін: дівчата значно краще здають тести, ніж хлопці, місто – краще за село, Львівщина – за Україну, а Львів – за Львівщину.

Результати всіх шкіл Львова та області

У процесі створення рейтингу порівнювалися результати близько 600 шкіл Львова та області. Більшість із них нанесли на карту, розділивши на три категорії.

Червоний – школи з низькими результатами ЗНО (або надто мала вибірка), оранжевий – школи з середніми результатами ЗНО, зелений – школи з хорошими результатами ЗНО.


Украинский центр оценивания качества образования опубликовал подробные результаты ВНО по всем школам. На основе этих данных издание ZAXID.NET создало актуальные рейтинги 25 лучших учебных заведений Львова и 25 лучших школ Львовской области. 

А также сделали интерактивную карту всех учебных заведений Львова и области, на которой обозначили результаты ВНО каждой из 446 школ. В зависимости от результатов тестирования, школы Львова и области поделили на три условные группы - "хорошие", "средние" и "плохие".

Нынешние результаты ВНО довольно неожиданные - впервые за все время существования ВНО ни один львовский школьник не получил 200 баллов по украинскому языку/литературе и истории Украины. При этом количество львовских "200-балльников" в этом году оказалась самым низким за всю историю ВНО. И это существенно сказалось на рейтинге школ.

При составлении рейтинга принимался во внимание процент выпускников, которые на ВНО получили 180 и более баллов хотя бы по одному из четырех предметов - украинскому языку/литературе, истории Украины, математике или английскому языку. Средний балл каждой школы - это сумма четырех показателей. Если в школе какой-то из предметов сдавали меньше 10 учеников, то из-за слишком низкой выборки этот показатель не учитывался, поэтому заведение не получало баллов по этому предмету.

Лучшие школы Львова

Лидерами рейтинга лучших школ Львова в этом году стали Львовский физико-математический лицей, спецшкола №37, Львовская академическая гимназия, Классическая гимназия при ЛНУ им. И. Франко и УВК "Школа I ступени-гимназия". Всего в списке лишь несколько обычных школ - лучшие результаты на ВНО в основном демонстрируют выпускники гимназий или школ с определенной специализацией.

Неизменным в рейтинге оказался только лидер - Львовский физико-математический лицей. И это неудивительно, ведь он уже второй год подряд возглавляет рейтинг лучших школ Украины. Высшие баллы на ВНО по украинскому языку и литературе получили 81% выпускников лицея, а по математике - вообще 87%. Такие результаты позволили ему не только второй год подряд быть на вершине общего рейтинга, но и стать первым в двух рейтингах по отдельным предметам - по языку/литературе и математике.

Лидерство Львовского физико-математического лицея проявляется еще и в количестве выпускников, которые получили во время тестирования наивысшие баллы. Из 26 львовских учеников (город + область), которые получили 200 баллов за тест, выпускники лицея – 12 человек. Более того - кроме лицея этого года ни одна школа не имела более одного 200-балльников.

В этом году в список лучших школ города попало и одно частное заведение - Львовская украинская частная гимназия. Почему в рейтинге только одно частное заведение, объясняется просто: частные школы, как правило, имеют значительно меньшее количество выпускников, поэтому выборка по ним слишком мала, чтобы включать эти заведения в рейтинг.

Частично это заметно даже по Львовской частной гимназии: ВНО по истории Украины сдавали только восемь ее выпускников (менее 10, поэтому мы не принимали во внимание их результаты). Но это не помешало попасть этой школе в десятку лучших заведений города.

Аналогичная ситуация и с львовской гимназией "Хорал", школами №17 и №48, а также спецшколой №52 - все они попали в ТОП-25 на основании результатов ВНО только по трем предметам.

Лишь два участника прошлогоднего рейтинга смогли улучшить свои позиции в 2018 году - это Львовская академическая гимназия и УВК "Школа I ступени-гимназия". Академическая гимназия с пятой позиции продвинулась на третье место, а УВК "Школа I ступени-гимназия" с 16 места перешла на пятое место.

Нынешний рейтинг лучших школ Львова обновился почти наполовину - в его список попали 11 новых школ. Наиболее интересной здесь является ситуация с львовским УВК школы-сада №94, который год назад не входил даже в 50 лучших школ города, а сейчас благодаря очень хорошим результатам тестирования по математике и украинскому языку/литературе занял шестую позицию в общем рейтинге.

Похожая ситуация с рейтингами школ по отдельным предметам. В ТОП-10 лучших заведений по результатам тестов по украинскому языку/литературе и английскому языку по четыре новых участника. А в списке лучших школ по итогам ВНО по истории Украины вообще осталось только две школы, которые были в этом рейтинге прошлого года.

Лучшие школы Львовской области

В списке лучших школ области также серьезные изменения - здесь изменились 13 из 25 участников рейтинга. И самое интересное, что два первых места заняли заведения, которых не было в прошлогоднем ТОП-25 - это Бродовский гимназия им. И. Труша и Городокский УВК №2.

Единственной стабильной позицией в областном рейтинге является 16 место, которое, как в 2017 году, так и сейчас занимает Червоноградская гимназия.

Двое лидеров прошлогоднего рейтинга школ Львовщины существенно ухудшили свои позиции, хотя и не выпали из списка 25 лучших: Новояворовский УВК с первого места опустился на 14 позицию, а Дрогобычская гимназия им. Лепкого со второго - на 11 позицию. Николаевская гимназия, которая в 2017 году занимала третье место среди областных учебных заведений, спустилась за пределы рейтинга (до 42 места).

Ситация с Новояворовским УПК, который в прошлом году не просто возглавил областной рейтинг, а даже превзошел все львовские школы, кроме Львовского физико-математического лицея и классической гимназии, довольно интересная. На 14 место он опустился из-за низких результатов по математике, хотя в прошлом году Новояворовский НПК возглавлял отдельный рейтинг школ Львовщины по результатам тестов по математике (61% его выпускников получили высшие баллы).

Сейчас Новояворовский НПК остается только в списке лучших по английскому языку. Как и в случае с львовскими рейтингами по предметам, в области тоже существенно изменилась ситуация - в списке лучших школ по украинскому языку, математике и истории Украины с прошлогоднего рейтинга остались только по двое участников.

В целом результаты выпускников львовских школ существенно выше результаты ВНО школьников из области. Но интересно, что меньше всего этот разрыв в результатах тестов по английскому языку.

По остальным параметрам все без изменений: девушки значительно лучше сдают тесты, чем ребята, город – лучше, чем село, Львовщина - чем Украина, а Львов - чем Львовщина.

Результаты всех школ Львова и области

В процессе создания рейтинга сравнивались результаты около 600 школ Львова и области. Большинство из них нанесли на карту, разделив на три категории.

Красный - школы с низкими результатами ВНО (или слишком малая выборка), оранжевый - школы со средними результатами ВНО, зеленый - школы с хорошими результатами ВНО.