Місто оголосило архітектурні конкурси щодо приміщень СІЗО на вул. Збиральній та вул. Городоцькій. На проєкт будівництва нового слідчого ізолятора вже стали відомі результати архітектурного конкурсу. Як зазначив мер міста Андрій Садовий, саме будівництво може тривати до двох років.

«Насправді, імпульс пішов після нашої серйозної розмови з міністром юстицію Денисом Малюською. Ми оголосили два конкурси: перший на вул. Збиральну, де ми вже побачили дизайн, за результатами архітектурного конкурсу, як буде виглядати нове СІЗО на 1000 місць, другий конкурс, який зараз триває – на концепт ідеї, як перебудувати СІЗО на вулиці Городоцькій. Якщо цей проект буде акцептовано, розпочнуть робочі креслення по вул. Збиральній, то на наступний рік можна вийти з робочою документацією та оголошувати тендер на будівництво. За два роки це можна збудувати. Тоді можна буде вивільняти СІЗО, що на вул. Городоцькій, та давати йому нове життя. Мені приємно, що ми знайшли порозуміння і дали майбутнє території на пр. св. Івана Павла ІІ, це 48-ма колонія. Я минулого тижня був у 30-тці, там оглядав, як ситуація. У СІЗО потрапляють люди, які не є осуджені, часто є випадки, коли їх випускають. Тому умови мають бути людськими. Ще великий плюс, що на вул. Збиральній поряд є промзона «Сигнівка», - додав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Нагадаємо, переможцями відкритого Всеукраїнського архітектурного конкурсу на найкращу проектну пропозицію щодо образного вирішення комплексу будинків, будівель та споруд державної установи «Львівська установа виконання покарань №19» на 1000 місць на вул. Збиральній стали львівські архітектори.

Як зазначили в управлінні архітектури та урбаністики, завданням для архітекторів було розробити проєктну пропозицію образного вирішення будівель комплексу слідчого ізолятору, що відповідатиме сучасним тенденціям і вимогам архітектури пенітенціарних закладів та задаватиме нові європейські стандарти для закладів відбування покарань в Україні. Також передбачалося, що засобами архітектурних рішень архітекторам вдасться запроєктувати середовище, що забезпечуватиме гідні умови перебування громадян, які відбувають покарання, та сприятиме реабілітації ув’язнених, з метою недопущення повторного вчинення злочинів. 

Переможцем конкурсу обрано проект під шифром 201555, архітектурного бюро Sulyk Architects: Марія Шепецька, Даніела Яворська, Ірина Банар, Катерина Калетинець та Тарас Сулик. Проект-переможець отримує грошову винагороду у розмірі 120 000 грн.

Зазначимо, що раніше Міністр юстиції Денис Малюська зазначив, що кошти на таке будівництво будуть скеровуватись із продажів старих в`язниць у західному регіоні. Зокрема, частина коштів також буде скерована і з останнього аукціону щодо продажу колишньої недіючої львівської виправної колонії № 48, що на вул. Хуторівці. Загалом же новий слідчий ізолятор планують збудувати на околиці Львова так, аби він відповідав усім європейським стандартам.

Додамо, що Львівська міська рада виділила ділянку площею понад 8 га на вул. Збиральній під нове СІЗО ще у 2016 році за умови, що діючий ізолятор на вул. Городоцький припинить свою роботу.