отселение, Вишенка, Яворовский полигон, мероприятия13 квітня у колишньому селі Велика Вишенька в Яворівському районі відбудуться заходи з вшанування пам’яті примусово відселених громадян. Про це повідомляє Яворівська райдержадміністрація.

Акція відбудеться 13 травня о 15:00 у колишньому селі Велика Вишенька, біля зруйнованому храму св. Архистратига Михаїла (Яворівський полігон).

Довідка SQ. Після вторгнення СРСР до Польщі у 1939 році та анексії західноукраїнських земель, нова радянська влада вирішила розширити існуючий неподалік військовий полігон Війська Польського за рахунок навколишніх поселень, в тому числі Вишеньки Великої. 170 сіл та хуторів зрiвняно з землею, 125 тисяч селян вивезено, 20 храмiв сплюндровано, один із них розстріляно, знищено 14 кладовищ, знівечено понад 40 тисяч гектарів родючих земель, садів, лісів, засипано майже півтори тисячі колодязів — така ціна одного з найбiльших у Європi вiйськових полiгонів — Яворівського.

Згідно з рішенням Радянського уряду і Ради Народних Комісарів СРСР від 13 лютого 1940 р. тисячі родин було переселено на Бесарабщину і Буковину, в меншій мірі людей перекидали в Запорізьку і Дніпропетровську область. Особливо непокірних чекала дорога в Сибір. Найбільше постраждали села Велика і Мала Вишеньки, Хотинець, Біла, Щирець, Курники, Тростянець, Озірна, Крушина, Березина, Бідун, Ясенівка, Марків, Запуста, Парипси, Заозерно і Нове Село. Частково депортовано населення з Верблян, Немирова, Верещиці, Старич. Всього для військових цілей було вилучено 42 тисячі гектарів землі.

Живим свідком і справжнім пам’ятником тогочасним злочинам тоталітарного режиму став зруйнований храм св. Архистратига Михаїла, пам'ятка сакральної архітектури першої третини ХХ століття, у колишньому селі Велика Вишенька. У 1940 році з початком депортація мешканців Вишеньки Великої, храм св. Архистратига Михаїла було зруйновано. Його використовували як мішень для стрільби танків, бронетранспортерів і гармат. Після перших попадань снарядів і руйнувань куполів, на їх місце ставились картонні імітації і по них стріляли знову. Стрілянина по церкві припинилася після проголошення незалежності України у 1991 році. Відтоді церква стоїть у руїнах, від неї залишився по суті один каркас з деякими елементами оздоблення. Поряд з храмом, через сучасну дорогу, є залишки цвинтаря. Сьогодні існують ініціативи по збереженню вцілілої частини зруйнованого храму та перетворення його у пам'ятник репресій комуністичного режиму. Раз на рік тут проводяться богослужіння в пам'ять про депортованих.


13 апреля в бывшем селе Вишенка в Яворовском районе пройдут мероприятия в память принудительно отселенных граждан. Об этом сообщает Яворовский райгосадминистрация.

Акция состоится 13 мая в 15:00 в бывшем селе Вишенка, у разрушенном храма св. Архистратига Михаила (Яворивский полигон).

Справка SQ. После вторжения в Польшу в 1939 году и аннексии западноукраинских земель, новая советская власть решила расширить существующий неподалеку военный полигон Войска Польского за счет окрестных поселений, в том числе Вишенки Великой. 170 сел и хуторов зрiвняно с землей, 125000 крестьян вывезено, 20 храмов осквернено, один из них расстреляно, уничтожено 14 кладбищ, изуродовано более 40000 гектаров плодородных земель, садов, лесов, засыпано почти полторы тысячи колодцев - такова цена одного из крупнейших в Европе военного полигона - Яворивского.

Согласно решению Советского правительства и Совета Народных Комиссаров СССР от 13 февраля 1940 тысячи семей были переселены на Бесарабщину и Буковину, в меньшей степени людей перебрасывали в Запорожскую и Днепропетровскую область. Особенно непокорных ждала дорога в Сибирь. Больше всего пострадали села Большая и Малая Вишенки, Хотинец, Белая, Щирец, Курники, Тростянец, Озерная, Крушина, Березина, Бидун, Ясеновка, Маркив, запустите, Парипсы, Заозерное и Новое Село. Частично депортированы населения с Верблян, Немирова, Верещицы, Старычах. Всего для военных целей было изъято 42 000 гектаров земли.

Живым свидетелем и настоящим памятником тогдашним преступлений тоталитарного режима стал разрушен храм св. Архистратига Михаила, памятник сакральной архитектуры первой трети ХХ века, в бывшем селе Вишня. В 1940 году с началом депортация жителей Вишенки Великой, храм св. Архистратига Михаила был разрушен. Его использовали в качестве мишени для стрельбы танков, бронетранспортеров и орудий. После первых попаданий снарядов и разрушений куполов, на их место ставились картонные имитации и по ним стреляли снова. Стрельба по церкви прекратилась после провозглашения независимости Украины в 1991 году. С тех пор церковь стоит в руинах, от нее остался по сути один каркас с некоторыми элементами отделки. Рядом с храмом, через современную дорогу, есть остатки кладбища. Сегодня существуют инициативы по сохранению уцелевшей части разрушенного храма и превращение его в памятник репрессий коммунистического режима. Ежегодно здесь проводятся богослужения в память о депортированных.