мусор, отходы, переработка, тариф, стоимостьФахівці розрахували орієнтовну вартість переробки сміття для мешканців Львова, яка стане обов'язковою послугою. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Учора у Києві відбулась зустріч з представниками ЄБРР, місії Євросоюзу та європейськими донорами щодо запуску інформаційної кампанії проєкту реконструкції Грибовицького сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного заводу.

Так, на заході фахівці розрахували орієнтовну вартість переробки сміття.

"Переробка відходів є обов’язковою послугою, за яку треба платити. Ми порахували попередній базовий тариф. Він складає близько тисячі гривень на тонну перероблених відходів. Тобто ми зробили рекалькуляцію скільки це буде коштувати для кожного мешканця міста. Якщо вважати, що один мешканець за нормами продукує близько 300 кг відходів на рік, то якщо все порахувати, то це припадає близько 27 грн на місяць. На сьогоднішній день все, що відбувається з поводженням з відходами у Львові, розділено на декілька частин, зокрема, одна з них стосується надзвичайних ситуацій і потребує транспортації на великі відстані, а це дофінансовує місто. Львів’яни очікують на зміну якості послуг, що, власне, є завданням цього проєкту. Ми поводимось більш демократично та по-європейськи. Так, загальна кількість витрат точно зменшиться, а тариф не буде зростати. Вже коли запрацює завод, через 5 років розпочнеться поступове збільшення тарифів на перероблення відходів за умови, якщо ця система покаже свою ефективність", — зазначив директор ЛКП "Зелене місто" Вадим Ноздря.

Нагадаємо, у 2018 році місто Львів отримало від ЄБРР кредит € 20 млн, який доповнюється інвестиційним грантом у розмірі € 10 млн з Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P), донорами якого є Європейський Союз, Данія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Словаччина, Швеція, Швейцарія, США та Україна, а також грантом € 5 млн з коштів Фонду чистих технологій (ФЧТ), призначених для кліматичних інвестицій (CTF).

Ці кошти використовуються для підтримки реконструкції Грибовицького сміттєзвалища та будівництва у Львові заводу з механіко-біологічної переробки твердих побутових відходів (ТПВ). Додамо, що місто також запроваджує більш ефективні підходи до вторинної переробки та управління відходами. Цей проєкт є одним з перших, що реалізуються у рамках Національної стратегії управління відходами, і спрямований на вирішення давніх проблем у сфері управління ТПВ у місті та області. Інформаційна кампанія для цього проєкту підтримується Урядом Швеції та спрямована на покращення громадської поінформованості про проєкт у Львові та країні в цілому.


Специалисты рассчитали ориентировочную стоимость переработки мусора для жителей Львова, которая станет обязательной услугой. Об этом сообщает пресс-служба Львовского городского совета.

Вчера в Киеве состоялась встреча с представителями ЕБРР, миссии Евросоюза и европейскими донорами по запуску информационной кампании проекта реконструкции Грибовичского полигона и строительства мусороперерабатывающего завода.

Так, на мероприятии специалисты рассчитали ориентировочную стоимость переработки мусора.

"Переработка отходов является обязательным услугой, за которую надо платить. Мы посчитали предыдущий базовый тариф. Он составляет около тысячи гривен на тонну переработанных отходов. То есть мы сделали рекалькуляцию, сколько это будет стоить для каждого горожанина. Если считать, что один житель по нормам производит около 300 кг отходов в год, то если все посчитать, то это приходится около 27 грн в месяц. На сегодняшний день все, что происходит с обращением с отходами во Львове, разделено на несколько частей, в частности, одна из них касается транспортации на большие расстояния, а это дофинансирует город. Львовяне ожидают изменения качества предоставляемых услуг, собственно, это задача проекта. Мы ведем себя более демократично и по-европейски. Так, общее количество расходов точно уменьшится, а тариф не будет расти. Уже когда заработает завод, через 5 лет начнется постепенное увеличение тарифов на переработку отходов при условии, что эта система покажет свою эффективность", - отметил директор ЛКП "Зеленый город" Вадим Ноздря.

Напомним, в 2018 году город Львов получил от ЕБРР кредит € 20 млн, который дополняется инвестиционным грантом в размере € 10 млн из Фонда Восточноевропейского партнерства по энергоэффективности и окружающей среды (E5P), донорами которого является Европейский Союз, Дания, Эстония, Финляндия, Германия Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Норвегия, Польша, Словакия, Швеция, Швейцария, США и Украины, а также грантом € 5 млн из средств Фонда чистых технологий (ФЧТ), предназначенных для климатических инвестиций (CTF).

Эти средства используются для поддержки реконструкции Грибовичского полигона и строительства во Львове завода по механико-биологической переработке твердых бытовых отходов (ТБО). Добавим, что город также вводит более эффективные подходы к вторичной переработке и управлению отходами. Этот проект является одним из первых, реализуемых в рамках Национальной стратегии управления отходами и направлен на решение давних проблем в сфере управления ТБО в городе и области. Информационная кампания для этого проекта поддерживается Правительством Швеции и направлена ​​на улучшение общественной осведомленности о проекте во Львове и стране в целом.