Сьогодні, 6 липня, у мерії відбулось підписання меморандуму про партнерство між Львівською та Стрийською міськими радами, задля налагодження співпраці, обміну досвідом та консолідації зусиль для стимулювання і підтримки заходів з підвищення рівня життя в громадах. Меморандум підписали мер Львова Андрій Садовий та мер Стрия Олег Канівець.

«Ми разом з міським головою Стрия підписали дуже серйозну велику угоду, яка передбачає максимальну співпрацю двох великих громад – Львівської і Стрийської. Ми дуже багато маємо спільного, наше завдання – щоб і Стрий, і Львів мали серйозні стратегії розвитку, щоб ми працювали на високому рівні, щоб ми мали спільні робочі групи, і багато проблемних питань є однаковими для Стрия та Львова. Тому об`єднуючи наш потенціал, виграє громада і Стрия, і Львова.

Ми насправді маємо багато міст-партнерів по світу, а щодо українських міст – ми пробували налагоджувати співпрацю з містами Сходу України, Півдня. Але ця угода має свою особливість – в рамках сьогоднішньої реальності дуже важливо, щоб кожна громада мала свою стратегію розвитку, бо великий відсоток успіху Львова – що ми маємо стратегію розвитку. Ми зобов`язані допомогти, бо Стрий – це наш близький сусід, одне з найбільших міст області, щоб вони також мали свою стратегію, щоб ми могли бути корисними, враховуючи той досвід для людей, які працюють в галузі землекористування, архітектури, комунальної інфраструктури, економіки, щоб була синергія. Ми є поруч, ми межуємо, віддаль не велика, а часом це не відчувається з точки зору комфорту людей, треба, щоб більше львів`ян могли приїхати у Стрий відпочити, щоб стрияни любили Львів. Це максимальна координація та співпраця. Це є угода здорового глузду.

Львів – це місто, яке має дуже великий потенціал. Наприклад, коли серйозний інвестор хоче зайти у наш регіон, то ми дивимось, можливо частину виробництва у Стрию розміщувати, а частину – у Львові. Стрияни їдуть у великій кількості вчитись у Львів, а робота може є у Стрию. Ми, українці, в своїй країні маємо бути разом», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Передбачається, що така домовленість про партнерство між містами сприятиме обміну інформацією, успішними практиками і експертами, залученими до планування та реалізації місцевої політики.

«Я дуже радий, що ми сьогодні підписали такий документ. Адже, можна сказати, що Стрий є молодшим братом Львова, і ми би хотіли бути молодшим братом для вашого міста, щоб перейняти все позитивне, що Львів втілив в життя.

У нас є дуже багато точок дотику. Ми маємо створити робочі групи, для того, щоб спільно відпрацьовувати підхід до місцевих податків, підхід до транспортних розв’язок, підхід до паркування у місті, але найголовнішим, звісно, є стратегія розвитку нашої громади.

Місто Львів чітко знає, куди має рухатись. Ми б хотіли, аби і Стрий знайшов ту точку притяжіння, аби до Стрия їхали саме за тим, що він може запропонувати. Стаючи партнером міста Львова, ми переконані, що зуміємо разом депутатськими корпусами Львівської та Стрийської громади, запропонувати не тільки нашим громадам, але й всій Львівщині та Україні взірець співпраці. Тому я хочу подякувати за те, що така угода сьогодні підписана. Переконаний, що найближчим часом ми будемо презентувати стратегію розвитку Стрийської громади, яка використає у собі передові напрацювання Львівської громади», - зазначив Олег Канівець, міський голова Стрия.

Мерії домовились про взаємодію й надання взаємних консультацій, зокрема проведення регулярних робочих зустрічей та обмін інформацією з питань, що становлять взаємний інтерес. А саме:

            - консультації щодо створення інтерактивних музеїв та вдосконалення правових відносин в галузі музейної галузі;

            - консультації щодо модернізації культурно-просвітницької галузі, пристосування її до сучасних умов і спрямування на задоволення зростаючих потреб сучасності;

            - консультації щодо промоції культурно-мистецького потенціалу Стрийщини на всеукраїнському та міжнародному рівнях, та співпрацю з міжнародними культурними організаціями;

            - семінари та тренінги щодо використання сучасних конкурсних механізмів підтримки мистецьких проектів;

            - консультації щодо співпраці з спортивними клубами, з федераціями;

            - семінари, тренінги, консультації щодо діяльності молодіжних центрів;

            - консультації щодо співпраці з молодіжними організаціями;

            - навчання щодо написання проєктів у сфері економіки:

            - проводити консультації щодо впровадження бюджету участі;

            - організовувати спільні круглі столи на тему встановлення місцевих податків та зборів, формування тарифів та ін.

Також у меріях домовились проводити робочі зустрічі у напрямку екології та охорони навколишнього середовища, створювати спільні робочі групи для розробки рекомендацій у напрямках діяльності житлово-комунального господарства, а також надавати взаємну допомогу у проведенні спільних заходів щодо питань, які впливають на розвиток громад.