абонплата, газ, обращениеДепутати Львівської обласної ради під час позачергового засідання у середу, 5 квітня, ухвалили звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України і НКРЕКП, Генеральної прокуратури України, Національного агентства з питань запобігання корупції щодо скасування  абонплати за підключення до системи газопостачання. Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

“НКРЕКП пропонує вилучити транспортну складову із загального тарифу та ввести окрему обов’язкову абонентську плату, до того ж за роздутим тарифом. Інакше кажучи, кожна сім’я, незалежно від споживання, повинна буде додатково до і так завищених газових тарифів у середньому сплачувати ще 92 грн/міс., тобто 1 100 грн. за рік. Загалом середня плата за споживання газу має зрости у 2-5 разів, передусім для тих, хто не має лічильника, використовує газ лише для приготування їжі та користується послугами невеликих газорозподільних компаній. Найбільш відчутно ця новація вдарить по найбідніших громадянах, яких в Україні, за оцінками ООН, 60%. Постраждають також ті абоненти, які сезонно користуються газом, наприклад, тільки влітку на дачі. Антигуманним є ще й той аспект, що субсидії на сплату цих нових поборів не передбачені, - зазначається у зверненні. - Отримуватимуть ці нові мільярди гривень будуть фірми багатіїв, бо вони, побачивши, що споживання газу населенням за минулий рік скоротилося на 25%, а також зрозумівши, що ця тенденція збережеться, оскільки люди будуть і далі економити та відмовлятися від дорогого газу, знайшли новий спосіб, як не лише не втрачати надприбутки, але й примножити статки олігархів. Якщо змовчати, скоритися, то завтра така ж схема буде застосована й щодо електроенергії, водопостачання та водовідведення тощо”.

Депутати наголошують, що труби, за підключення до яких встановлюватиметься абонплата, належать державі, а не облгазам, тож їх утримання і так фінансується платниками податків.

“Ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо, що такі дії НКРЕКП є необґрунтованими і такими, що не відповідають чинному законодавству, тому вимагаємо скасувати відповідну постанову Нацкомісії, якою запроваджується абонентська плата за газ з 1 квітня, і  наполягаємо на проведенні невідкладної ротації складу регулятора, а також на звільненні голови НКРЕКУ “, - йдеться у зверненні.


Депутаты Львовского областного совета во время внеочередного заседания в среду, 5 апреля, приняли обращение к Президенту Украины, Кабинету министров Украины, Верховной Рады Украины и НКРЄКУ, Генеральной прокуратуры Украины, Национальному агентству по вопросам предотвращения коррупции об отмене абонплаты за подключение к системе газоснабжения. Об этом сообщает пресс-служба Львовского областного совета.

"НКРЄКУ предлагает изъять транспортную составляющую из общего тарифа и ввести отдельную обязательную абонентскую плату. Иначе говоря, каждая семья, независимо от потребления, должна будет дополнительно к и так завышенным газовым тарифов в среднем платить еще 92 грн./мес., то есть 1100 грн. за год. В целом средняя плата за потребление газа должна вырасти в 2-5 раз, прежде всего для тех, кто не имеет счетчика, использует газ только для приготовления пищи и пользуется услугами небольших газораспределительных компаний. Наиболее ощутимо это новшество ударит по беднейшим гражданам, которых в Украине, по оценкам ООН, 60%. Пострадают также те абоненты, которые сезонно пользуются газом, например, только летом на даче. Антигуманен еще и тот аспект, что субсидии на оплату этих новых поборов не предусмотрены, - отмечается в обращении. - Получать эти новые миллиарды гривен будут фирмы богачей, они, увидев, что потребление газа населением за прошлый год сократилось на 25%, а также поняв, что эта тенденция сохранится, поскольку люди будут и дальше экономить и отказываться от дорогого газа, нашли новый способ, как не только не терять сверхприбыли, но и приумножить состояние олигархов. Если смолчать, покориться, то завтра такая же схема будет применена и в отношении электроэнергии, водоснабжения и водоотведения и т.п. ".

Депутаты подчеркивают, что трубы, за подключение к которым будет устанавливаться абонплата, принадлежат государству, а не облгазам, поэтому их содержание и так финансируется налогоплательщиками.

"Мы, депутаты Львовского областного совета, считаем, что такие действия НКРЭКУ являются необоснованными и не соответствующими законодательству, поэтому требуем отменить соответствующее постановление Нацкомиссии и настаиваем на проведении неотложной ротации состава регулятора, а также на освобождении председателя НКРЭКУ, Дмитрия Вовка", - говорится в обращении.