аптека, открытиеНаприкінці цього тижня відновить роботу історична "Аптека на Марійській площі". Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Наприкінці цього тижня відновить свою роботу "Аптека на Марійській площі". За словами Андрія Москаленка, заступника міського голови Львова з питань розвитку, у міста була принципова позиція, щоб у приміщенні на пл. Міцкевича, 8 функціонувала аптека. Для збереження аптеки мерія проводила перемовини з власником приміщень. Власник приміщень — НАК "Надра України", виконав домовленість, і з 7 червня відкриється нова аптека мережі D.S. Інтер’єр і автентичні меблі збережені.

"У нас були численні перемовини, наради, зустрічі та листування з власником приміщень — "Надра України". Власник приміщень, врахувавши нашу позицію, підтримав рішення, щодо забезпечення функціонального використання приміщень виключно під аптеку. Оскільки юридична особа ТзОВ "Аптека на Марійській" прийняла рішення про переїзд на іншу адресу, незважаючи на те, що місто готове було укласти договір і виступити третьою стороною, яка компенсуватиме частину орендної плати, тому власник уклав угоду з іншою юридичною особою. Тепер на площі Марійській функціонуватиме аптека мережі D.S", - розповів Андрій Москаленко.

Це вже другий збережений та відновлений старовинний аптечний заклад у Львові. Перший — одна з найстаріших аптек міста "Під Угорською короною", що на пл. Соборна, 1, яку було реанімовано 2012 року. Також у підземеллі цієї будівлі діє унікальний Інтерактивний музей D.S.Таємна Аптека.

Довідка SQ. Аптеку на Марійській площі у Львові відкрив Стефан Штенцель 1922 року, отримавши право власності від Антонія Граблевського, який володів аптекою від 1914 року. Нове приміщення аптеки — у знаній кам’яниці Шпрехера — вирізнялося стильністю й елегантністю. Особливої врочистості інтер’єру надали касетна стеля, люстри з бронзи, позолочені декоративні елементи меблів. Тут уперше у Львові відділили рецептурний відділ від безрецептурного, що практикувалося за кордоном і було зручно для відвідувачів. Стефан Штенцель добре знався на виготовленні косметичних засобів. Радянська влада обійшлася з талановитим фармацевтом дуже жорстоко — разом із донькою його вивезли до Сибіру, аптеку націоналізували. Згодом площу перейменували, і відтоді "Аптека на Марійській площі" розташована на площі Адама Міцкевича, 8. У радянські часи тут працював гомеопатичний відділ. Оформлення торгового залу аптеки сьогодні таке саме, як і на момент відкриття закладу. У приміщенні збережені історичні меблі, виготовлені за проектом архітектора Генриха Заремби. Лише оригінальний касовий апарат "Національ" свого часу "оселився" у львівській аптеці-музеї "Під Чорним Орлом".

ef00945d3e1cdd127761e86a2e44243b.md.jpg 96f42996cb0de64f304cdd33ce245f4f.md.jpg


В конце этой недели возобновит работу историческая "Аптека на Марийской площади". Об этом сообщает пресс-служба Львовского городского совета.

В конце этой недели возобновит свою работу "Аптека на Марийской площади". По словам Андрея Москаленко, заместителя городского головы Львова по вопросам развития, у города была принципиальная позиция, чтобы в помещении на пл. Мицкевича, 8 функционировала аптека. Для сохранения аптеки мэрия проводила переговоры с владельцем помещений. Владелец помещений - НАК "Надра Украины", выполнил договоренность, и с 7 июня откроется новая аптека сети D.S. Интерьер и аутентичная мебель сохранена.

"У нас были многочисленные переговоры, совещания, встречи и переписки с владельцем помещений - "Надра Украины". Владелец помещений, учитывая нашу позицию, поддержал решение относительно обеспечения функционального использования помещений исключительно под аптеку. Поскольку юридическое лицо ООО "Аптека на Марийской" приняла решение о переезде на другой адрес, несмотря на то, что город готов был заключить договор и выступить третьей стороной, которая будет компенсировать часть арендной платы, поэтому владелец заключил соглашение с другим юридическим лицом. Теперь на площади Марийской будет функционировать аптека сети D.S", - рассказал Андрей Москаленко.

Это уже второе сохраненное и восстановленное старинное аптечное учреждение во Львове. Первое - одна из старейших аптек города "Под венгерской короной" на пл. Соборная, 1, которая была реанимирована 2012 года. Также в подземелье этого здания действует уникальный интерактивный музей D.S.Таемна Аптека.

Справка SQ. Аптеку на Марийской площади во Львове открыл Стефан Штенцель в 1922 году, получив право собственности от Антония Граблевського, который владел аптекой с 1914 года. Новое помещение аптеки - в известной каменнице Шпрехера - отличалось стильностью и элегантностью. Особого торжества интерьеру добавляли кассетный потолок, люстры из бронзы, позолоченные декоративные элементы мебели. Здесь впервые во Львове отделили рецептурный отдел от безрецептурного, что практиковалось за рубежом и было удобно для посетителей. Стефан Штенцель хорошо разбирался в изготовлении косметических средств. Советская власть обошлась с талантливым фармацевтом очень жестоко - вместе с дочерью его вывезли в Сибирь, аптеку национализировали. Впоследствии площадь переименовали, и с тех пор "Аптека на Марийской площади" расположена на площади Адама Мицкевича, 8. В советские времена здесь работал гомеопатический отдел. Оформление торгового зала аптеки сегодня такое же, как и на момент открытия заведения. В помещении сохранена историческая мебель, изготовленная по проекту архитектора Генриха Зарембы. Только оригинальный кассовый аппарат "Националь" в свое время "поселился" в львовской аптеке-музее "Под Черным Орлом".