Задля збереження будівлі на вул. Свєнціцького, 16, у Львові відбудеться архітектурний конкурс «Віллі Люсія: пошук рішень». Як повідомив Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку, уже у вересні очікують отримати результати конкурсу, на основі яких прийматимуть рішення, як діяти далі. Зараз представники ОСББ «Свєнціцького, 16» і працівники управління охорони історичного середовища ЛМР узгоджують фінальне технічне завдання.

«На попередніх зустрічах, які відбувалися ще до карантину в Пороховій вежі, було визначено проведення архітектурного конкурсу як один із компромісних шляхів для збереження вілли Люсія. І станом на сьогодні прийнято рішення про його проведення. Зараз представники ОСББ і працівники управління охорони історичного середовища узгоджують фінальне технічне завдання, і очікуємо вже у вересні отримати перші результати рішень, як можна рухатися далі.

Ми розуміємо складність конкурсу через те, в якому стані зараз перебуває будівля. Тому потрібна робота фахових реставраторів, архітекторів, які можуть дати чітку відповідь, яким чином далі може продовжувати функціонувати цей об'єкт. Саме архітектори мають дати відповідь, що там має бути.

Відзначу, що ми, як місто, й надалі вважаємо, що цей будинок є пам’яткою. Так, є рішення суду, яке скасовує внесення цієї будівля до переліку пам’яток, але ми подали апеляцію.

Зараз ми знайшли порозуміння з представниками ОСББ, щоб зберегти те, що можна зберегти. Бо якщо не робити жодних дій, то за певний час від будівлі може не залишитися нічого", — повідомив Андрій Москаленко.

Як повідомив Олег Хандин, в.о. начальника управління охорони історичного середовища ЛМР, архітектурний вокршоп відбуватиметься під назвою «Вілла Люсія: пошук рішень». На основі запропонованих ідей визначатимуть найоптимальніший варіант.

«Ми схильні до того, щоб шукати рішення порозуміння, бо судова тяганина може тривати ще довго. Тому проводимо воркшоп для пошуку рішень — як відновити, відреставрувати чи видозмінити будівлю. Тобто кваліфіковані архітектори мають дати свої фахові пропозиції», — додав Олег Хандин.

«Ми готові відтворити автентичні елементи у новій будівлі. Адже те, що було збудоване, і те, що ми викупляли, — це дві різні будівлі. Маємо про це висновок судової експертизи. Бо спочатку це був одноосібний будинок, а ми викупляли, коли це був 6 квартирний будинок.

Ведучи дискусію з міською радою, ми розуміємо що необхідно якось виходити з цієї ситуації. Ми домовились, що архітектурне бюро розробляє концепцію, що там має бути, тобто архітектори напрацьовують варіанти, а тоді домовляємося, що робимо.

Так, ми хочемо скасувати статус пам’ятки цієї будівлі. Суд зараз триває. Але паралельно, незалежно від рішення суду, проводимо воркшоп", — відзначив Ігор Скробацький, представник ОСББ «Свєнціцького, 16»

Довідка

  •     Вілла була побудована у 1895−1896 рр. для Юзефа Ольпінського (Jozef Olpiński) на вул. Dwernickiego, 16 (конс.№ 39, нині вул. Свєнціцького) за проектом архітектора Івана Долинського (1852−1916).
  •     1897 тут мешкав Юзеф Обмінський (Jozef Obmiński), цісарський радник і контролер Головної крайової каси.
  •     1916 власницею була Scott Karolina.
  •     1931, 1933 тут мешкав Стані́слав Лемпі́цький (Stanisław Łempicki; 1886−1947) — польський учений, письменник, професор, дійсний член Польської академії знання, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи. Чоловік польської поетеси Ядвіги Гамської-Лемпіцької.
  •     1935 власниками були Scott EIgin i tow, а мешкали тут Ćwiąkała Helena, krawcz, Kolonowski Jan, ofic. W. P., Otto Michał, ofic. W. P.
  •     1941 мешканець Jaźwa Kazimierz.