музей, экспонат, реставрацияУ 2019 році Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького відновить 8 об’єктів: 7 за кошти Музею та 1 за кошти бюджету розвитку міста. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Вже відреставровано 4 будівлі:

  • Возівню з с. Горінчево — драниця
  • Кіш комора с. Руське — драниця
  • Хлівець с. Вербівець — гонт
  • Церкву з с. Стоянів — гонт (за кошти бюджету розвитку ЛМР)

"Щороку ми реставруємо в Музеї в середньому 8 об’єктів за допомогою різних технологій. Дахи двох об’єктів ми покрили драницею, хату з с. Орявчик зараз покриваємо житньою соломою, а хату з с. Оглядів — очеретом. Стоянівська церква раніше була покрита гонтою. Стараємося зберігати і об’єкти, і старі технології, щоб вони не пропадали. Цього року з бюджету розвитку Львівської міської ради було виділено 500 тисяч гривень на реставрацію Стоянівської церкви. Реставрацію інших об’єктів Музей здійснює власним коштом. На матеріали і оплату працівників йде десь до 1 млн грн", — розповів директор Музею народної архітектури і побуту ім. К. Шептицького Роман Назаровець.

Станом на сьогодні реставрується два об’єкти: хата з с. Оглядів (очерет) та хата з с. Орявчик (солома). Також незабаром планують розпочати роботи на вітряку с. Шилівці та громадському дзвоні с. Комарівка.

Довідка SQ. Минулого року Музей відвідало 184 тисячі осіб (за квитками 156 тис, решта — пільгові категорії, благодійність, парафіяни). У порівнянні з 2013 роком відвідуваність зросла на 90%.


В 2019 году Музей народной архитектуры и быта имени Климентий Шептицкий восстановит 8 объектов: 7 за счет Музея и 1 за средства бюджета развития города. Об этом сообщает пресс-служба Львовского городского совета.

Уже отреставрированы 4 здания:

  • Возивню из с. Горинчево - драница
  • Киш кладовая с. Русское - драница
  • Хлев с. Вербивець - гонт
  • Церковь из с. Стоянов - гонт (за средства бюджета развития ЛГС)

"Каждый год мы реставрируем в Музее в среднем 8 объектов с помощью различных технологий. Крыши двух объектов мы покрыли драницею, дом из с. Орявчик сейчас покрываем ржаной соломой, а дом из с. Смотров - камышом. Стояновская церковь раньше была покрыта гонтой. Стараемся сохранять и объекты, и старые технологии, чтобы они не пропадали. В этом году из бюджета развития Львовского городского совета было выделено 500 000 гривен на реставрацию Стояновской церкви. Реставрацию других объектов Музей осуществляет за свой счет. На материалы и оплату работникам идет где-то до 1 млн грн", - рассказал директор Музея народной архитектуры и быта им. К. Шептицкого Роман Назаровець.

На сегодня реставрируется два объекта: дом из с. Осмотров (камыш) и дом из с. Орявчик (солома). Также в скором времени планируют начать работы на мельнице с. Шиловцы и общественной колоколе с. Комаровка.

Справка SQ. В прошлом году Музей посетило 184 000 человек (по билетам 156 тыс, остальные - льготные категории, благотворительность, прихожане). По сравнению с 2013 годом посещаемость выросла на 90%.