ДТП, тротуар, судСуд у Львові нарешті виніс вирок водієві, через якого у 1998 році автівка вилетіла на тротуар, збивши трьох людей. Один з пішоходів тоді загинув. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Дорожньо-транспортна пригода трапилася 6 жовтня 1998 року на перехресті вулиць Васильківського та Тургенєва у Львові. Як зазначається у матеріалах вироку, водій автомобіля Opel Ascona, рухаючись по вул. Васильківського в напрямку до вул. Тургенєва при виїзді із другорядної дороги, якою є вул. Васильківського, на головну дорогу - вул. Тургенєва, не надав перемоги автомобілю ВАЗ 21061, який рухався по вул. Тургенєва у напрямку до вул. Любінської. В результаті зіткнення ВАЗ 21061 відкинуло на правий по ходу його руху тротуар, де він скоїв наїзд на трьох пішоходів. Одна людина загинула, двоє отримали тяжкі тілесні ушкодження, зокрема одному з постраждалих, який опинився під автівкою, довелось ампутувати ногу. Після наїзду на пішоходів автомобіль ВАЗ 21061 врізався в стіну будинку №44, а водій Жигулів отримав легкі тілесні ушкодження.

Підсудний свою вину у наведеному не визнав, наполягав, що не він, а в нього врізався ВАЗ. Справу неодноразово повертали на додаткове розслідування, бо не могли достовірно визначити, чи був винен у тому, що трапилося, водій ВАЗу та чи міг він уникнути наїзду на пішоходів після зіткнення з Opel.

Нарешті, через 20 років суд, поставив крапку в цій справі, вирішивши, що винність водія Opel Ascona у скоєнні злочину повністю доведена доказами, зібраними по справі. Щодо водія Жигулів, то  було проведено ряд слідчих дій та експертизи, під час яких встановлено, що він не мав технічної можливості уникнути зіткнення, так як траєкторію після зіткнення встановити неможливо, машина стала некерованою, до того ж у неї відлетіло колесо.

24 квітня 2018 року Франківський районний суд м. Львова засудив визнати винним водія Opel за ст.215 ч.2 КК України (в ред.1960 року) та з врахуванням ст.74 КК України, п.5 Прикінцевих та перехідних положень КК України обрати йому покарання 8 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки.

Проте суд звільнив засудженого від призначеного покарання у зв'язку із закінченням строків давності.

Також водій має виплатити одному з постраждалих 307 273 грн. 85 коп. матеріальної та моральної компенсації та 501 108 грн. 74 коп. – іншому.

На вирок може бути подана апеляція до апеляційного суду Львівської області протягом 15 діб з моменту проголошення.


Суд во Львове, наконец, вынес приговор водителю, из-за которого в 1998 году автомобиль вылетел на тротуар и сбил трех человек. Один из пешеходов тогда погиб. Об этом стало известно из Единого государственного реестра судебных решений. 

Дорожно-транспортное происшествие произошло 6 октября 1998 ujlf на перекрестке улиц Васильковского и Тургенева во Львове. Как отмечается в материалах приговора, водитель автомобиля Opel Ascona, двигаясь по ул. Васильковского по направлению к ул. Тургенева при выезде со второстепенной дороги, какой является ул. Васильковского, на главную дорогу - ул. Тургенева, не предоставил преимущество автомобилю ВАЗ 21061, который двигался по ул. Тургенева в направлении ул. Любинской. В результате столкновения ВАЗ 21061 отбросило на правый по ходу его движения тротуар, где он совершил наезд на трех пешеходов. Один человек погиб, двое получили тяжелые телесные повреждения, в частности одном из пострадавших, который оказался под автомобилем, пришлось ампутировать ногу. После наезда на пешеходов автомобиль ВАЗ 21061 врезался в стену дома №44, а водитель Жигулей получил легкие телесные повреждения.

Подсудимый свою вину в случившемся не признал, настаивал, что не он, а в него врезался ВАЗ. Дело неоднократно возвращали на дополнительное расследование, потому что не могли достоверно определить, был ли виновен в случившемся водитель ВАЗа и мог ли он избежать наезда на пешеходов после столкновения с Opel.

Наконец, через 20 лет суд поставил точку в этом деле, решив, что виновность водителя Opel Ascona в совершении преступления полностью доказана доказательствами, собранными по делу. Что касается водителя Жигулей, то был проведен ряд следственных действий и экспертиз, во время которых установлено, что он не имел технической возможности избежать столкновения, так как траекторию после столкновения установить невозможно, машина стала неуправляемой, к тому же у нее отлетело колесо.

24 апреля 2018 года Франковский районный суд Львова приговорил признать виновным водителя Opel по ст.215 ч.2 УК Украины (в ред.1960 года) и с учетом ст.74 УК Украины, п.5 Заключительных и переходных положений УК Украины и назначить ему наказание 8 лет лишения свободы с лишением права управлять транспортными средствами сроком на 3 года.

Однако суд освободил осужденного от наказания в связи с истечением сроков давности.

Также водитель должен выплатить одному из пострадавших 307273 грн. 85 коп. материальной и моральной компенсации и 501 108 грн. 74 коп. - другому.

Приговор может быть обжалован в апелляционный суд Львовской области в течение 15 суток с момента оглашения.