За останні два роки на розвиток та догляд Стрийського парку місто виділило понад 6 мільйонів гривень. За ці кошти вдалось реставрувати оглядовий майданчик, відремонтувати лавки та докупити нові, відновити роботу каскаду, який не працював 25 років, полагодити сходи з боку вул. І. Франка та встановити нові смітники, а ще, фактично, реставрувати найголовнішу прикрасу парку — оранжерею. Так, ГО «Інститут Просвіти» підготувала підбірку цікавих фактів про Стрийський парк.

Нижче подаємо матеріал Інституту Просвіти.

«Літо у розпалі, а ви через карантин не можете виїхати за межі міста — не біда. У Львові є де провести відпустку: і природа, і чисте повітря, і гарні краєвиди з оранжереями, озерами, джерелами, фонтанами та дикими тваринами і навіть з пальмами та чорними лебедями. І, що важливо, все це — у центрі міста, куди, за бажанням, можна добратися навіть пішки.

Ми продовжуємо рубрику «Парками Львова». Минулого разу розповідали про унікальні місця, які розміщені на більш ніж 300 га рекреаційної зони одного з наймолодших парків Львова «Знесіння». Сьогодні мандруємо до одного із найстаріших та найкрасивіших парків України — Стрийського. До вашої уваги — 51 га унікальної пам’ятки садово-паркового мистецтва. Про найкращі фотолокації, новинки, якими парк планує дивувати відвідувачів, та маловідомі історичні факти далі.

З 2018-го до 2020 року на розвиток та догляд Стрийського парку Львівська міська рада виділила понад 6,5 мільйона гривень.

«За ці кошти ми придбали техніку для обслуговування парку. Провели капітальний ремонт освітлення частини алей у парку та розпочали капітальний ремонт господарської будівлі. Обгородили більшу частину стихійних автозаїздів на територію парку, відреставрували оглядовий майданчик та старі лавки, додали 30 нових, відновили роботу каскаду струмків, провели поточний ремонт сходів з боку вулиці Івана Франка. Аби в парку було чисто, встановили велику кількість урн для сміття. Наші працівники чергують і на вихідних. Почистили територію від сухостою та омели, провели омолодження декоративних кущів, після чого вони зацвіли з новою силою і радують відвідувачів парку. Завдяки спеціальній системі зволоження ми фактично реанімували окрасу парку — оранжерею», — розповіла в. о. директора Стрийського парку Олена Мазурик.

Наразі працівники парку чекають на результати води із джерела Кожум’якіних. Річ у тім, що місцеві мешканці постійно п’ють цю воду і навіть розповідають про її цілющі властивості, тож керівництво парку вирішило перевірити її склад.

А приблизно через місяць адміністрація Стрийського парку відкриє для своїх наймолодших відвідувачів ще одну зону для здорового відпочинку — лазанку.

За останні два роки Стрийський парк помітно оновився, а вже традиційно велика кількість відвідувачів — лише доказ того, що львів'яни та гості міста оцінили низку робіт із благоустрою. Для тих, хто довго не був у парку, пропонуємо обов’язково відвідати:

озеро з чорними лебедями, раками та черепахами

Єдине місце, де у Львові можна побачити чорних лебедів, — це Стрийський парк. Окрім них, в озері живуть також і білі лебеді та дикі качки. А особливо уважні відвідувачі поміж маленькими фонтанчиками помітять у водоймі ще й черепах та раків.

Аби озеро не замерзало взимку, а його мешканцям було де зимувати, працює система антиобледеніння озера. Чисті й охайно доглянуті доріжки, рідкісні види дерев та кущі навколо водойми — додатковий бонус озера. І все це під прицілом камер відеоспостереження.

Єдина у Львові оранжерея, де ростуть екзотичні рослини, мешкають папуги, черепахи та рибки, також розташована у Стрийському парку. Віднедавна в оранжереї встановили спеціальну вододисперсну систему, яка з певною періодичністю подає рослинам потрібну кількість вологи. Мешканці оранжереї віддячили за такий догляд.

Фонтан, якому більше ніж пів століття, отримав нове дихання. І сьогодні він весело витанцьовує каскадами води біля силуетів лебедів, які немов ось-ось злетять. Плескіт водограїв лише додає особливого шарму та казковості. А у вечірній час і до опівночі фонтан заворожує світловою гамою — його підсвітили різними кольорами.

Серед відпочивальників є неписане правило: за активним відпочинком львів'яни вирушають у парк імені Б. Хмельницького, за релаксом — до Стрийського парку. Для цього у парку є всі умови — достатня кількість лавок, майже ручні білочки, підстрижені кущі, багато квітів. Лише цьогоріч у парку висадили понад 8 тисяч рослин.

А для охочих полежати на траві - чимало доглянутих газонів. Так, тут є де насолодитись відпочинком, набратись сил та зарядитись новими позитивними враженнями!

Два роки тому у Стрийському парку відновили каскад струмків, який не працював понад 25 років

У парку активно облаштовують доріжки з м’яким покриттям, які особливо популярні у Європі.

«Вони складніші у догляді, однак є кориснішими, особливо для людей, які займаються бігом: на них не забиваються м’язи. Віднедавна за кошти міської ради ми придбали спеціальну техніку, яка втрамбовує основний матеріал доріжки — дрібний щебінь. Тож і надалі плануємо не лише доглядати за доріжками, а й робити нові», — каже в. о. директора Стрийського парку Олена Мазурик.

Стрийському — 143 роки. І його давня історія не менш захоплива, ніж сама подорож парком. Його спроєктував відомий архітектор садово-паркового мистецтва Арнольд Рьорінґ - автор парків «Личаківський», «Залізна Вода», скверів на площі Святого Юра, Галицькій та багато інших зелених проєктів у Львові. Маючи верхню терасу, нижні партери, каскади із природного каменю, озеро, Стрийський став одним із найгарніших парків тогочасної Європи. І саме Стрийський був дотичним до створення в Україні, а також у Європі перших електричних трамваїв.

Річ утім, що 126 років тому у Стрийському парку відбулася наймасштабніша в історії Австро-Угорської імперії подія — Крайова виставка. Аби повністю оглянути територію виставки, секції і відділи, палаци, павільйони, кав’ярні, цукерні тощо, потрібно було витратити кілька днів. Крайову виставку відвідав навіть імператор Франц Йосиф I. А за підрахунками істориків, загальна кількість відвідувачів виставки сягнула понад мільйон осіб із 50 країн світу. Аби таку кількість людей комфортно доправити із залізниці в готелі, зрештою, до місця виставки, у Львові вирішили запустити революційний у ті часи вид громадського транспорту — електротрамвай. На той час такий вид транспорту був лише у Києві та деяких містах Європи.

Так Стрийський парк і став дотичним до появи у Львові першого у Східній Європі (після Києва) електротрамвая. До речі, винахідником першого у світі електричного трамвая є українець — нащадок козацького роду Федір Піроцький.