лептоспироз, заболевание, статистика45-річний дрогобичанин заразився лептоспірозом під час збору ожини, мешканець Жовківщини - у рибному господарстві. Це вже 13-й випадок лептоспірозу у цьому році. Про це повідомила завідувачка відділу особливо небезпечних інфекцій львівського обласного лабораторного центру Ірина Куліш, інформує ZAXID.NET

На Львівщини у серпні зафіксовано ще два випадки лептоспірозу. Це інфекційне захворювання діагностовано у 45-річного мешканця Дрогобицького району і 57-річного мешканця з Жовківщини. Один чоловік захворів, збираючи ожину, інший заразився у рибному господарстві.

45-річний дрогобичанин захворів ще 7 серпня, а по допомогу до лікарів звернувся 12 серпня. У чоловіка були серйозні проблеми з нирками, вони практично перестали працювати, тож його госпіталізували у госпітальне відділення нефрології та гемодіалізу Львівської обласної клінічної лікарні.

"Після консультації інфекціоніста у пацієнта запідозріли лептоспіроз. 14 серпня цей діагноз підтвердили лабораторно. Оскільки це захворювання не передається від людини до людини, чоловік і надалі лікується в обласній лікарні", - каже Ірина Куліш.

Лікарі довго не могли зрозуміти, де чоловік міг заразитися цією хворобою. За його словами, він ретельно дотримується особистої гігієни, гризунів у будинку, де він проживає нема.

Чоловік також повідомив, що останнім часом часто ходив збирати ожину, кущі якої росли у полі. До них і подряпав руки. Фахівці кажуть, що під низькорослими кущами ожини часто роблять собі домівки польові миші. Тож інфікувався чоловік, наймовірніше, від них.

57-річний мешканець Жовківщини працює у рибному господарстві. Він розповів, що інколи йому доводилося мити руки у ставку. А у ставках часто бачив щурів і звичайних, і водяних. Чоловіка 15 серпня спершу госпіталізували в госпіталь інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи, а 23 серпня перевели в Львівську обласну інфекційну лікарню.

Довідка. Цього року на Львівщині зафіксовано вже 13 випадків лептоспірозу, один з них – смертельний. На початку року від цього захворювання помер 54-річний львів’янин, у якого діагностували важку форму лептоспірозу.

Нагадаємо, лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання людей і тварин, яке спричиняється збудником лептоспірою, і характеризується ураженням печінки, нирок, м'язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою. З моменту зараження до початку хвороби проходить від 6 до 20 днів. Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 градусів Цельсія, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м’язах, особливо литкових. Основними носіями збудника лептоспірозу у природних умовах є щурі, польові миші, землерийки.


45-летний дрогобичанин заразился лептоспирозом во время сбора ежевики, житель Жовковщины - в рыбном хозяйстве. Это уже 13-й случай лептоспироза в этом году. Об этом сообщила заведующая отделом особо опасных инфекций Львовского областного лабораторного центра Ирина Кулиш, информирует ZAXID.NET

На Львовщине в августе зафиксировано еще два случая лептоспироза. Это инфекционное заболевание диагностировано у 45-летнего жителя Дрогобычского района и 57-летнего жителя с Жовкивщины. Один человек заболел, собирая ежевику, другой заразился в рыбном хозяйстве.

45-летний дрогобичанин заболел 7 августа, а за помощью к врачам обратился 12 августа. У мужчины были серьезные проблемы с почками, они практически перестали работать, поэтому его госпитализировали в госпитальное отделение нефрологии и гемодиализа Львовской областной клинической больницы.

"После консультации инфекциониста у пациента заподозрили лептоспироз. 14 августа этот диагноз подтвердили лабораторно. Поскольку это заболевание не передается от человека к человеку, мужчина и в дальнейшем лечится в областной больнице", - говорит Ирина Кулиш.

Врачи долго не могли понять, где мужчина мог заразиться этой болезнью. По его словам, он тщательно соблюдает личную гигиену, грызунов в доме, где он проживает, нет.

Мужчина также сообщил, что в последнее время часто ходил собирать ежевику, кусты которой росли в поле. Об них и поцарапал руки. Специалисты говорят, что под низкорослыми кустами ежевики часто делают себе дома полевые мыши. Поэтому заразился мужчина, скорее всего, от них.

57-летний житель Жовковщины работает в рыбном хозяйстве. Он рассказал, что иногда ему приходилось мыть руки в пруду. А в прудах часто видел крыс - и обычных, и водных. Мужчину 15 августа сначала госпитализировали в госпиталь инвалидов войны и репрессированных имени Юрия Липы, а 23 августа перевели во Львовскую областную инфекционную больницу.

Справка. В этом году на Львовщине зафиксировано уже 13 случаев лептоспироза, один из них – смертельный, в начале года от этого заболевания умер 54-летний львовянин, у которого диагностировали тяжелую форму лептоспироза.

Напомним, лептоспироз - это острое инфекционное заболевание людей и животных, вызываемое возбудителем лептоспир, характеризуется поражением печени, почек, мышц и сопровождается волнообразной лихорадкой. С момента заражения до начала болезни проходит от 6 до 20 дней. Заболевание в большинстве случаев начинается остро, повышается температура тела до 39-40 градусов Цельсия, больные жалуются на сильную головную боль, слабость, боль в мышцах, особенно икроножных. Основными носителями возбудителя лептоспироза в природных условиях является крысы, полевые мыши, землеройки.