Триває пора відпусток та відпочинку, яку ми стараємося провести в лісі, на озері чи на присадибній ділянці. Слід пам’ятати, що з настанням теплої пори збільшується кількість пожеж в природному середовищі.

Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації звертається до населення із застереженням бути уважними та обережними при поводженні з вогнем, адже самовільне випалювання сухої рослинності чи її залишків, побутових відходів, можуть завдати непоправної шкоди довкіллю, а значна кількість диму від випалювання впливає на стан здоров’я людей.

Нагадуємо, що категорично заборонено залишати в лісі сміття, особливо пакування з пластику, металу і скляні пляшки, – вони украй руйнівно діють на природне середовище.

Згідно з чинним законодавством України засмічення лісів відходами тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425-850 грн) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

Зазначаємо, що папір розкладається до 2 років, жувальна гумка близько 5, недопалок – 10-12, консервні банки до 80, поліетиленові пакети – 100-200, пластикова пляшка – 450, підгузки одноразові – 450-650, скло при контакті з водою – більш як 1000 років, а в ґрунті – необмежено.

Час розкладання залежить від температури, вологості та доступу повітря.

Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації закликає дотримуватися правил відпочинку на природі.