Новий навчальний рік Бібрський опорний заклад загальної середньої освіти розпочне уже із новою їдальнею. Старт роботи оновленого харчоблоку дали кілька тижнів тому, аби в тестовому режимі випробувати всі його потужності та можливості.

«Кардинальні зміни в облаштуванні простору дозволять по-новому організувати харчування. Дітей треба стимулювати до культури харчування та закладати правильні звички. Ми провели опитування батьків після облаштування їдальні, і бачимо позитивні відгуки. Проект вдався завдяки зусиллям усіх сторін», - наголосила директор школи Галина Островерха.

Аби зробити капітальний ремонт старої їдальні та закупити сучасне обладнання для приготування їжі, школа подавалась одразу на кілька проектів.

«Ми взяли участь в урядовій програмі «Спроможна школа для кращих результатів». Щоправда, торік пандемія трохи внесла свої корективи, тож ми не потрапили в число переможців. Однак, порадившись, ми вирішили використати залишки освітньої субвенції, що у нас залишилась після оптимізації мережі. Зекономивши кошти, нам вдалось облаштувати таку їдальню. Ще один реалізований тут проект - це закупівля обладнання для харчоблоків, тому вдалось залучити кошти з обласного бюджету. А завдяки проекту із закупівлі меблів, ми замінили старі столи, стільці, що були тут від початку заснування школи», - розповіла керівник відділу освіти виконавчаого комітету Бібрської міської ради Зоряна Влах.

На ремонт приміщення скерували майже 1 млн 800 тисяч, за рахунок розподілу коштів резерву освітньої субвенції у 2020 році, за напрямом “Ремонт обладнання та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків)” понад 300 тисяч гривень скерували з державного бюджету. Ще 200 тисяч гривень залучили із обласного бюджету за Програмою капітального будівництва об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення на капітальний ремонт приміщень шкільної їдальні.

«Позитивні зміни, які відбуваються у школах територіальних громад це завжди приємно, це мотивує до подальшої роботи та підбиває підсумки спільної роботи. Для того, щоб функціонувала їдальня, зроблено дуже багато на усіх рівнях. Усім довелось багато попрацювати, але спільно можемо досягти бажаного результату. Ми готові підтримувати такі проекти. Позитивні практики у наших школах обов’язково мають стати добрим заохоченням для інших. Зміни культури харчування у дітей як ніколи на часі, тому ми мусимо забезпечити умови для того, аби діти могли здорово та корисно харчуватись», - акцентувала заступник директора департаменту освіти і науки Львівської ОДА Ольга Котовська.

В опорний заклад довозять дітей із багатьох навколишніх сіл, тому нова їдальня дозволить охопити якісним харчуванням понад вісім сотень дітей.

«Реформа шкільного харчування змушує нас ще наполегливіше працювати у цьому напрямі. Плануємо покращити питний режим і у наступному тендері будемо орієнтуватися на затверджене Міністерством освіти і науки меню Клопотенка. Формування культури харчування є одним із важливих елементів нової української школи. Важливо мати спільне бачення, стратегічно планувати та визначати пріоритети», - резюмувала заступник голови територіальної громади Оксана Довгань.

Серед стратегічних планів опорного закладу також повністю оновити та адаптувати до нових вимог шкільні вбиральні, відремонтувати приміщення молодшої школи, а також закупити нове комп’ютерне та мультимедійне обладнання.