пожизненное, помилованаПрезидент України Петро Порошенко помилував довічно засуджену за замовне вбивство львів’янку Любов Кушинску.  Про це інформує Львівський портал, посилаючись на повідомлення народного депутата України Олександра Грановського. 

Жінку звільнять у березні цього року після 20,2 років ув’язнення. Грановський повідомив, що близько року тому йому подзвонив заступник міністра юстиції Денис Чернишов і розповів історію про жінку, яка відбуває покарання за злочин, який вона не скоювала.

"Цю впевненість, зі слів Дениса, завжди і багато років поділяли всі без винятку керівники відомства, професійне юридичне співтовариство, але, беручи до уваги специфіку нашого КПК, зробити так нічого і не змогли. Допомогти жінці в принципі нікому: донька після звинувачення у вбивстві 2 чоловік поїхала в іншу країну, інших родичів і тих, що симпатизують, теж немає, як і грошей на захист", – написав він.

Грановський також розповів про своє враження від відвідин Кушинської в колонії у Харкові.

"Треба сказати, що мене в якійсь мірі підкупив відвертий монолог Люби, яка навіть після стількох років зберігала спокій, демонструвала гостроту розуму, багато читала, стежить за усіма політичними та іншими подіями. Вона ніколи в спілкуванні зі мною не приховувала, що добре пам’ятає і те, за що могла б відповісти за законом, але вона не вбивала і не збиралася в цьому зізнаватися. Складність її ситуації ще й у тому, що Любов категорично відмовлялася визнати провину і, тим самим, отримати право звернутися до президента України з проханням про помилування", – зазначив він.

Відтак депутат знайшов суддів, прокурорів, які звинувачували Любу, свідків цієї справи.

"Поза всяким сумнівом, у той далекий час система отримала однозначну команду: Люба Кушинська повинна здохнути на нарах. Так не сталося. Люба скоро звільниться і, впевнений, скасує в судовому порядку всі ті незаконні рішення, через які її друзі і товариші відправили в місця не настільки віддалені. У цієї системи, природно, є конкретні імена і ми зможемо їх офіційно назвати найближчим часом", – написав нардеп.

Він повідомив, що особисто звернутися з проханням до президента України і, відповідно, до комісії з помилування.

Додамо, що Любов Кушинська - єдина жінка в Україні, засуджена до вічного ув’язнення. Її визнали винною у замовлення подвійного вбивства Ярослава Дрожджаля, який мав намір продати їй своє помешкання, та його тестя Ореста Циньовського  у 1997 році. На той час вона була директором фірми "Квазкар".  Після восьми років з моменту скоєння вбивства Любов Кушинську засудили до довічного ув’язнення, а виконавця замовленого вбивства Андрія Манька відправили у тюрму на 15 років.


Президент Украины Петр Порошенко помиловал пожизненно осужденную за заказное убийство львовянку Любовь Кушинскую. Об этом сообщает Львовский портал, ссылаясь на сообщение народного депутата Украины Александра Грановского. 

Женщину освободят в марте этого года после 20,2 лет заключения. Грановский сообщил, что около года назад ему позвонил заместитель министра юстиции Денис Чернышев и рассказал историю о женщине, которая отбывает наказание за преступление, которое она не совершала.

"Это уверенность, по словам Дениса, всегда и много лет разделяли все без исключения руководители ведомства, профессиональное юридическое сообщество, но, принимая во внимание специфику нашего КПК, сделать так ничего и не смогли. Помочь женщине в принципе некому: дочь после обвинения в убийстве 2 человек уехала в другую страну, других родственников и симпатизирующих тоже нет, как и денег на защиту", - написал он.

Грановский также рассказал о своем впечатлении от посещения Кушинской в колонии в Харькове.

"Надо сказать, что меня в какой-то степени подкупил откровенный монолог Любы, которая даже после стольких лет хранила спокойствие, демонстрировала остроту ума, много читала, следит за всеми политическими и другими событиями. Она никогда в общении со мной не скрывала, что хорошо помнит то, за что могла бы ответить по закону, но она не убивала и не собиралась в этом признаваться. Сложность ее ситуации еще и в том, что Любовь категорически отказывалась признать вину и таким образом получить право обратиться к президенту Украины с просьбой о помиловании", - отметил он.

Поэтому депутат нашел судей, прокуроров, обвинивших Любу, свидетелей этого дела.

"Вне всякого сомнения, в то далекое время система получила однозначную команду: Люба Кушинская должна сдохнуть на нарах. Так не произошло. Люба скоро освободится и, уверен, отменит в судебном порядке все те незаконные решения, по которым ее друзья и отправили в места не столь отдаленные. У этой системы, естественно, есть конкретные имена и мы сможем их официально назвать в ближайшее время", - написал нардеп.

Он сообщил, что лично обратиться с просьбой к президенту Украины и, соответственно, в комиссию по помилованию.

Добавим, что Любовь Кушинський - единственная женщина в Украине, приговоренная к вечному заточению. Ее признали виновной в заказе двойного убивства: Ярослава Дрожджаля, который намеревался продать ей свою квартиру, и его тестя Ореста Циневского в 1997 году. К тому времени она была директором фирмы "Квазкар". После восьми лет с момента совершения убийства Любовь Кушинськую приговорили к пожизненному заключению, а исполнителя заказного убийства Андрея Манько отправили в тюрьму на 15 лет.