Cтаном на сьогодні на Львівщині провакцинували вже 565 391 особу (232 529 – другою дозою), найбільша кількість осіб отримала щеплення вакцинами «Pfizer» та «Coronavac», зокрема: «Pfizer» - 169 750, «Coronavac» - 158 958, а також «Moderna» - 108 704 особи, «Astra Zeneca» - 89 576, «Covieshield»   – 38 403 особи.

Як розповіла Наталія Іванченко, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, експертка департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА з епідеміології та вакцинопрофілактики, «Pfizer» - відомий бренд, тому велика кількість людей обирають вакцину цієї компанії, також на думку мешканців області вплинуло і те, що деякі країни не визнають окремі вакцини, в той час, як «Pfizer» і «Moderna» визнані у всьому світі.

«Ці вакцини – це ноу-хау, високі технології, модерновані РНК-вакцини, яких раніше ми не використовували і з такими не стикалися.

Щодо «Coronavac», то багато людей довіряють традиційному способу вироблення вакцини, така вакцина є інактивованою. Аналогічні вакцини використовуємо від дифтерії, правця тощо. Тому, хто має сумніви щодо нових технологій, обирають традиційну вакцину. «Pfizer» - це, свого роду, генетичний код вірусу, який вводять в організм людини, у відповідь на що організм виробляє речовину, подібну до коронавірусу. Після чого сам організм у відповідь на цю речовину синтезує антитіла захисту.

Щодо вакцини «Astra Zeneca», то вона виявилася більш реактогенною, що також могло вплинути на вибір мешканців області. В той час як найлегше переноситься «Coronavac», - зазначила Наталія Іванченко.

За вчора, 31 серпня, у в області провакцинували 8863 особи, з них 1978 - у центрах вакцинації, а саме: ТРЦ "Форум Львів" - 225; ЛКП "Культурно-освітній центр імені Олександра Довженка" - 255; ТРК "Victoria Gardens" - 52;   м. Дрогобич - 366; м.Трускавець - 132; м.Стрий - 366; м.Червоноград - 173; м.Новояворівськ - 141; м.Жовква - 54; м.Новий Розділ - 63; м.Самбір - 151.

Всього у центрах вакцинації області щеплення від коронавірусу отримали 122 149 осіб. 

З графіком роботи центрів вакцинації цього тижня можна ознайомитися за посиланням.  Нагадаємо, для отримання щеплення у центрі вакцинації при собі необхідно мати документ, що посвідчує особу. Попередньо можна записатися на вакцинацію через портал «Helsi».